Centriranjem ili reglažom trapa točkovi na motornom vozilu se nameštaju tako da budu međusobno paralelni i postavljeni pod pravim uglom u odnosu na horizontalnu podlogu. Kada vozilo ostvaruje kontakt sa podlogom na ispravan način, vožnja je prijatnija, upravljanje je jednostavnije, a udobnost u automobilu je na visokom nivou. 

Centriranje trapa je jednostavna ali i veoma bitna stavka u okviru redovnog održavanja svakog automobila, stoga je ne treba zanemarivati. Trap u neispravnom stanju može dovesti do opšte nemogućnosti upravljanja vozilom i gubljenja kontrole u vožnji.

Kada je vreme za proveru trapa?

Simptomi nepravilno centriranog trapa mogu se ogledati u neujednačenom trošenju i habanju prednjih pneumatika u odnosu na zadnje i obrnuto, ili u zanošenju vozila u jednu stranu pri vožnji. Spomenuti simptomi, međutim, mogu takođe ukazivati na lošu izbalansiranost točka ili na dotrajalost guma ili neodgovarajući pritisak u njima. Na svaki od ovih znakova treba se brzo obratiti stručnom serviseru. 

Prema preporuci automobilskih stručnjaka, reglažu trapa treba vršiti jednom godišnje ili posle pređenih 15000 km, prilikom stavljanja novih pneumatika, ali i nakon svake intervencije na trapu kao što je zamena amortizera, kugli, krajeva spona, letve volana, itd. Na remećenje pravilne  geometrije trapa može da utiče i neočekivan prelazak preko veće rupe ili ivičnjaka tokom vožnje.

Postupak centriranja trapa

Većina auto servisa danas poseduje savremenu opremu kojom se, uz pomoć trodimenzionalnih kamera i lasera, utvrđuju precizne mere i rastojanja između točkova. Uređaj za reglažu trapa od prikupljenih podataka stvara matematički model vozila. Zatečeno stanje trapa se zatim poredi sa fabrički propisanim parametrima za dotično vozilo. Kada se utvrde sva odstupanja od zadatih parametara proizvođača, pristupa se reglaži trapa. U zavisnosti od konkretnog stanja vozila i tipa automobila, nekada je potrebno centrirati samo prednje, a nekada sva četiri točka. Čitav postupak reglaže trapa u proseku ne traje duže od dvadeset minuta. 

Cena reglaže trapa

Cena reglaže trapa formira se imajući u vidu veličinu točkova, odnosno pneumatika i kreće se od 1000 do 2500 dinara.

Vožnja sa ispravno centriranim trapom čini lakšim održavanje pravca na putu, čuva pneumatike od nepotrebnog preteranog habanja i pomaže pri održavanju racionalnog nivoa potrošnje goriva.

 

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Reglaza trapa
Pitaj firme

Tehnički pregled za putnička vozila

Akcija -% 3600 Din.
Tehnički pregled za putnička vozila - 3.600 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Tehnički pregled za teretna vozila (džipovi, kombi vozila, 4x4 vozila)

Akcija -% 4000 Din.
Tehnički pregled za teretna vozila (džipovi, kombi vozila, 4x4 vozila) - 4.000 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis ce...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

25.10.2018
Uros Filipovic

Ukoliko vam je potreba kvalitetna reglaza trapa, onda je za vas svakao najbolje resenje da posetite auto servis Kocic. Cene su i vise nego povoljne i krecu se u proseku u Beogradu oko 2000 dinara.

14.09.2017
Petar Jankulovski

Reglaza trapa je zaista jedna i vise nego rutinska stvar. Posebno je u tom pogledu veoma znacajno da se na vreme odlucite za kvalitet i ukoliko tako nesto budete uradili sigurno se ni pre ali ni kasnije necete pokajati.

09.03.2017
Ivana Petrovic

Nije svako mesto isto po ptanju reglaze trepa. Negde se trazi volji a negde losiji kvalitet.

06.03.2017
Stojance Ristovski

Pre svega smatram da je ovo uvek bila reglaza trapa koja posebno treba da se plati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

05.03.2017
Marina Zivkovic

Moje licno misljenje je takvo da svaka reglaza trapa treba da se debelo plati. Sve ostalo je po meni cisto gubljenje vremena.

15.02.2017
Milen Jovanovic

Sto se tice reglaze tzrapa, za to vam je ptreban bas neki dobar i kvalitetan majstor.

15.02.2017
Jovana Milinkovic

U svakom pogledu je reglaza trapa nesto sto mora posebno da se plati. drugacije to ipak ne moze da funkcionise.

01.02.2017
Filip Milutinovic

osnovni je problem u tome sto nema previse dobrih i kvlaitetnih mesta na kojima mozete da uradite reglazu trapa.

19.01.2017
Lea Stankovic

Nije ipak reglaza trapa nesto sa cime se previse treba igrati.

19.01.2017
Mihajlo Nastasovic

Pojedini tipovi vozila imaju i vise nego osetljive trapove i bas iz tog razloga njihovoj reglazi treba da se posvati posebna paznja.

30.12.2016
Simona Vucinic

Veoma je bitno da se ovo uradi precizuno u milimetar kako vam trap ne bi jeo prednje gume.

29.12.2016
Todor Markovic

Ovo je ipak ostala rutinska aktivnost u danasnje vreme u Beogradu.

14.12.2016
Marta Dencevic

Meni trap ode bukvalno jednom godisnje i to je sve posledi losih puteva i naseg divljeg nacina voznje. Nista drugo nije u pitanju.

13.12.2016
Janko Zivanovic

Ipak je reglaza trapa nesto sto treba da vam uradi neki profesionalac. Gadno je to kada imate problem sa trapom vam vam on jede gume.

28.11.2016
Ljubinka Sreckovic

Ako vec reglaza trapa i ima neke veze sa servisom automatskih menjaca, samo treba da posetite servis Gudalovic i ako to budete uradili sigurno se necete pokajati.

25.11.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju reglaze trapa, samo treba da posetite mesto koje se zove Andrija i bas na njemu se opredelite za kvalitet.

09.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju reglaze trapa i servisa automatskih menjaca, licno smatram da je jedan od najboljih servis BG automatik.

08.11.2016
Biljana Brankovic

Moj sin mi je rekao da veoma brzu i kvalitetnu reglazu traba bez problema mozete da uradite u servisu Avenzio i to po veoma povoljnim cenama.

20.09.2016
Petar Jankovic

U principu i ne treba zaliti novac kada vec planirate da uradite neku kvalitetnu reglazu trapa.

19.09.2016
Ivan Stojanovic

Koliko je meni poznato. Neka prosecna cena po kojoj se moze uraditi reglaza trapa u Beogradu iznosi oko 3000 dinara.

17.08.2016
Marko Petrovic

Po pitanju servisa automatskih menjaca i reglaze trapa, svima mogu da preporucim Pele servis automatskih menjaca. To je mesto u koje mozete imati puno poverenje i za koje znate da se sigurno isplati posetiti ga i dati i poslednji dinar.

16.08.2016
Dusan Markovic

Kada samo pomislim po kvakvim sve putevima vozimo nasa vozila, nije ni cudo sto s vremena na vreme moramo da uradimo reglazu trapa. Neka prosecan cena iznosi oko 2000 dinara.

14.07.2016
Petar Jankulovski

Ukoliko vam je potreba kvalitetna reglaza trapa, onda je za vas svakao najbolje resenje da posetite auto servis Kocic. Cene su i vise nego povoljne i krecu se u proseku u Beogradu oko 2000 dinara.