Izaberite neki od servisa za racunare gde mozete naci ponudu za REBALING

Konovo – Servis laptop i desktop računara

Ratka Mitrovića 134

Kompanija Konovo može se pohvaliti izuzetnim IT stručnjacima. Nalazi se na Čukarici i na jednom mestu ima i prodaju i servis laptopova, različitih modela.
Pročitaj više

Lajtnet - specijalizovani servis apple računara

Maksima Gorkog 53

Specijalizovani servis Apple računara Lajtnet je među prvima u Beogradu počeo sa servisiranjem uređaja renomiranog proizvođača upotrebom najsavremenije tehnologije. Pored dugogodišnjeg iskustva, ono po čemu se izdvajamo je kvalitet i brzina usluge.
Pročitaj više

Servis računara Sonic Electronic

Bulevar Kralja Aleksandra 383

Ukoliko Vaš računar radi otežano, usporeno ili uopšte ne radi, servisračunara Sonic Electronic je pravo mesto za Vas. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu nudimo Vam sve vrste intervencija na Vašim laptop, desktop, tablet i MacBook računarima, brzo i efikasno.
Pročitaj više

Servis laptopova i kompjutera Cosmos Tehno Group

Topalovićeva 2 ( blizina Arhitektonske škole i Sinđelićevog stadiona )

Kada Vam zatreba profesionalan, brz i pouzdan servis laptopova i računara, Cosmos Tehno Group Servis na Zvezdari je prava adresa za Vas. Dugogodišnje iskustvo, maksimalno zalaganje naših zaposlenih i pristupačne cene, samo su neke od karakteristika našeg rada.
Pročitaj više

Laptop Servis

Krunska 36

Već duže od 10 godina, uspešno rešavamo sve softverske i hardverske probleme na laptop i desktop računarima

Reballing ili prekuglavanje predstavlja proces zamene kuglica preko kojih se ostvaruje kontakt između matične ploče i čipova. 

Kalajne kuglice na kojima leži svaki od BGA čipova vremenom se oštećuju usled grejanja i hlađenja matične ploče. Do nekontrolisanih oscilacija u temperaturi dolazi usled nepravilnog rada rashladnog sistema i taloženja prašine i prljavštine na matičnoj ploči. U ekstremnim situacijama, osim kuglica, od toplote mogu stradati i sami čipovi. 

Kompjutererski znalci upozoravaju da nestručni pokušaji zalemljivanja čipa mogu pre izazvati nova oštećenja na čipovima i matičnoj ploči, nego popraviti kvar.

Kako izgleda reballing?

Reballing je komplikovan proces koji se sastoji od više etapa, a mogu ga obavljati samo stručni kompjuterski serviseri koji poseduju adekvatnu opremu. Postupak reballing-a organizovan je u sledeće faze:

  • priprema procesa prekuglavanja prvobitnim podešavanjem temperature;
  • uklanjanje čipa uz odgovarajuću temperaturu na IR mašini;
  • detaljno čišćenje nataložene prašine sa čipa i matične ploče;
  • uklanjanje starih kulgica i ostataka kalaja;
  • nanošenje novih kuglica odgovarajuće veličine kroz sito;
  • zalemljivanje kuglica na BGA čip vrućim vazduhom ili IR mašinom;
  • postavljanje i lemljenje BGA čipa na odgovarajuće mesto na matičnoj ploči;
  • čišćenje i hlađenje ploče i novog čipa;
  • kontrola kontakta između čipa i ploče.

Kuglice kalaja koje se koriste pri reballing-u obično su promera od 0, 5 ili 0, 6 mm, pa se zato postavljaju uz pomoć mikoskopa. Između čipa i ploče kontakt se ostvaruje preko 300-500 kalajnih kuglica.

Kompjuterski stručnjaci ističu da je redovno čišćenje kulera (ventilatora) od prašine i taloga prljavštine neophodno za održavanje matične ploče, pričvršćenih čipova i celog računara u dobrom stanju.

Reballing cena

Reballing ili prekuglavanje grafičke kartice košta od 50 do 80 evra. Navedena cena je informativna,  

Idi na vrh strane