Razvojna psihologija Beograd

Adresa: Vojvode Stepe 107
Beograd
Adresa: Lomina 57
Beograd
Adresa: Molerova 11
Beograd
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 193a
Beograd
Adresa: Dalmatinska 27
Beograd
Adresa: Zeleni Venac 11
Beograd
Adresa: Stojana Aralice 8
Beograd
Adresa: Južni Bulevar 118/2
Beograd
Adresa: Karpoševa 89a
Beograd
Adresa: Karpoševa 89a
Beograd
Adresa: Zaplanjska 84e
Beograd
Adresa: Rajka Mitića 28a, Dedinje
Beograd
Adresa: Bledska 1
Beograd
Adresa: Vojvode Milenka 44
Beograd
Adresa: Prote Mateje 69, prizemlje levo, stan 5
Beograd

Razvojna psihologija Kragujevac

Adresa: Mirka Jovanovića 25
Kragujevac
Adresa: Mirka Jovanovića 25
Kragujevac
Adresa: Kralja Milana četvrtog 19b
Kragujevac
Adresa: Dragoljuba Milovanovića Bene 11
Kragujevac
Adresa: Vojvode Putnika 41
Kragujevac
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Razvojna psihologija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Razvojna psihologija

Na neki način, psihologiju možemo posmatrati kao nauku koja uči čoveka kako da rešava svoje probleme, kako da bude srećan i zadovoljan sobom. Naravno, tu je još mali milion stvari kojima se ova nauka bavi, a sama razvojna psihologija je jedna od grana. 
 
 
Razvojna psihologija u centru svojih istraživanja ima proces razvoja i to ne samo u detinjstvu već i u svim drugim periodima odraslog doba, uključujući čak i doba starosti.
Ipak, tradicionalno termin razvojna psihologija se upotrebljava kao sinonim za dečiju psihologiju. Njen osnovni cilj jeste proučavanje progresivnih promena u bio-psihološkom i socijalnom razvoju. Bavi se i procesima i mehanizmima koji dovode do formiranja složenijih psihičkih struktura.

Čime se bavi razvojna psihologija?

Postoje određene potrebe bez kojih nema života, kao što su potrebe za vazduhom, hranom i snom. Međutim, ima i drugih potreba bez kojih dete ne može da se razvije u samostalnu i srećnu osobu.
Razvojna psihologija nam daje odgovore na pitanja koje su to sve neophodnosti za odrastanje malog bića, kao i koje su ključne za psihičko zdravlje dece. 
Po određenim studijama, sačinjen je spisak takvih potreba deteta koje su od suštinskog značaja za buduću sreću u životu i zdravu ličnost.
 
 
Na prvom mestu nalazi se emocionalna sigurnost. Svakako je motiv sigurnosti najdublji čovekov motiv. Što je dete mlađe, to je važnije da ima pouzdanu blisku osobu koja će zadovoljavati sve njegove potrebe kao što su negovanje, hranjenje, ali i psihološke potrebe poput zaštite i maženja. 
Bebe nemaju osećaj za vreme, pa opšte osećanje nezadovoljstva, glad, u trenutku kada se pojavi poznato lice povezuje sa sledećim iskustvom: „Sada će mi biti bolje“. 
Ovim putem, stvara se prvi odnos povezanosti sa drugom osobom, koji je važan za razvoj iskonskog poverenja, zahvaljujući kome čovek prolazi kroz život kao psihički zdrava osoba.

Razvojna psihologija – iskustva

Dalje, iz pomenutog iskonskog poverenja razvija se poverenje, a iz poverenja svest o sopstvenim mogućnostima. 
Takođe, naučnici smatraju da je i radoznalost jedna od osnovnih potreba. Uz pomoć radoznalosti, razvija se i inteligencija. Kada deca imaju osećaj da su voljena, ona imaju hrabrost da istražuju svet oko sebe, kao i da se okrenu nepoznatom.
Kako vaše dete biva starije, veoma bitni će mu postati vršnjaci. Roditelji koji se postepeno povlače, olakšavaju detetu neizbežno odvajanje od kuće. Psiholozi savetuju da bi roditelji trebalo da shvate da su samo pratioci na određeno vreme.
Još ćemo istaći, da bi dete moglo da uči i da se razvija, te da stiče nova iskustva, neophodno mu je priznanje okruženja. Roditelji koji deci postave određene granice, pružaju im sigurnost koju ona nesvesno traže. Mame, tate, bake, deke, braća i sestre, komšije, odnosno, što je okolina raznovrsnija, dete je stabilnije, tvrdi razvojna psihologija.

Pregled psihologa – cena:

Cena pregleda kod psihologa, kreće se od 2500 do 4500 dinara. 
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod našeg teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Matija Lukic
Razvojna psihologija veoma je bitna. Mladi roditelji cesto ne umeju najbolje da se snadju. Zbog toga ukoliko osete neku nesigurnost, najbolje je da sami posete psihologa kokao bi dobili najbolja uputstva kako da se ponasaju i kao da resavaju neke probleme.
Dusan Markovic
Sustinski se zalazem za to da svaki roditelj sa svojim detetetom s' vremena na vreme poseti psiholog. Da li bi samo neko mogao da mi objasni sta je to tacno razvojna psihologija u praksi? Hvala unapred na odgovoru.
Marko Petrovic
U principu, koliko sam citao po internetu, razvojna psihologija se bavi fazama u psiholoskom raovju deteta. Kroz te faze svako dete treba da prodje u sazrevanju kako bi postalo samostalna i osoba sigurna u sebe.
Ivana Petrovic
Nekako mi se cini da roditelji olako prelaze preko nekih ''svakodnevnih'' problema u ponasanju svog deteta. Sigurna sam do to ne bi smelo da se desava. Ja sam laik u ovoj oblasti. Zbog toga se ne stidim da pisem o ovome i da slobodno pitam sta me zanima.
Janko Zivanovic
Ova grana psihologije se sigurno tako zove zbog toga sto pomaze razvoj licnosti.
Marina Zivkovic
Mislim da je nekako ova tema zanemarena. Uglavnom smo svi danas optereceni problemima na poslu, pa se cesto desi zanemarino neke osnovne potrbe nase dece. Nekada mi se cini da se nekim poklonima pokusava kupiti ljuba detete, ali mislim da je to potpuno pogresan put.
Ivan Stojanovic
Ljudi, od teorije nemate nista. Ako imate konkretan problem sa detetom, pre svega nemojte dugo da cekate. Dobro se raspitajte i pravac kod psihologa. Licno, imam pozitivno iskustvo sa dr.Selakovic
Petar Jankovic
Uglavnom nemam poverenje u drzavne institucije. Ukoliko vec birate drzavne, onda je sigurno VMA jedna od boljih u drzavi. Ukoliko trazite nekog ko radi u privatnoj praksi onda preko interneta mozete lako da pronadjete adresare i kontakt telefone.
Nikolina Pantelic
Uglavnom se u danasnje vreme tesko ekonomske situacije, roditelji opredeljuju da obave razgovor sa decijim psihologom u skoli koju dete pohadja. Zbog toga ne mora da znaci da sve ono sto je skupo je i dobro.
Janko Zivanovic
Neka uobicajena cena kada sam se raspitivao je oko 3000 dinara po terapiji. Sigurno da je razvojna psihologija egzaktna nauka u koju treba imati puno poverenje. U svakom slucaju zdravlje dece treba da nam bude na prvom mestu.
Simona Vucinic
Ovo je prvenstveno oblast koja se odnosi na decu. veoma je vazno da svako dete osetiti emotivnu stabilnost. Dete treba da izraste u samouverenu osoba koja svet dozivljava kao sigurno mesto. Zbog toga je uloga roditelja veoma vazna.
Marta Dencevic
Da, ali cesto roditelji zaboravljaju koliko je njihova uloga znacajna. zbog toga, svima kazem koliko je vazno da se posvete svojoj deci. Vazno je da sa njima razgovaraju. Ukoliko ni samo nisu sigurni o cemu se radi, onda je najbolje da posete psihologa.
Todor Markovic
Ne poricem znacaj nauke, ali nema nista dok roditelji ne uzmu stvar u svoje ruke. Sve zavisi od toga kako ga vaspitas. Zbog toga nikakva nauka ne moze tu previse da pomogne ukoliko roditelji zabrljaju.
Mihajlo Nastasovic
Todore, nauka je osnova svega. nesto mi se cini kako si ti mozda malo vise za prisilu i da se cvrstom rukom sve moze resiti. Ne slazamel se. Deca pre svega trebaju da znaju gde su im granice ali se to ne postize putem sile.
Ljubinka Sreckovic
Sila nista ne moze da resi. Mozda mose privremeno da se neke stvari sa njom postignu ali sustinski nista narocito tu ne moze da se promeni. Sa decom treba raditi i razgovarati ukoliko mislite da se nesto pravilno napravi.
Stojance Ristovski
Ali generalno postoje roditelji koji nisu previse zainteresovani za svoju decu. Puste babe i dede da ih vaspitavaju i rade sa njim u kriticnom uzrastu i onda se pitaju kako su uspeli da zapadnu u neki problem. Zato, pamet u glavu.
Biljana Brankovic
U svakom slucaju roditelji ne bi trebali da stede na zdravlju svoje dece. Trebau debelo da im se posvete i da uvek budu tu za njih. Ukoliko vec smatrate da treba da posetite sa svojim detetom psihologa onda je najbolje da vodite racuna da to bude neki koji vodi racuna o pristupu.
Jana Stankovic
Pristup bi u svakom slucaju trebao da bude individualan. Posto je svako dete prica za sebe. Ukoliko se radi o spihologu koji ima univerzalan pristup onda je najbolje da se u sirokom luku izbegava.
Filip Milutinovic
Mladi roditelji cesto ne umeju najbolje da se snadju. Zbog toga ukoliko osete neku nesigurnost, najbolje je da sami posete psihologa kokao bi dobili najbolja uputstva kako da se ponasaju i kao da resavaju neke probleme.
Milen Jovanovic
Mislim da su deca uvek pamtnija od svojih roditelja. Zapravo, deca su uvek na neki nacin bolja od svojih roditelja. zbog toga, ona ce nam uvek na ispravan nacin reci sta ih muci a na nama je da na pravi nacin protumacimo signale
Petar Jankulovski
To je zbog toga sto su mlade roditelji uglavnom preoptereceni licnim problema i probelmima na poslu. U svakom slucaju se za dete mora pronaci vreme. sa njima treba raditi i negovati ih kao biljku.
Lea Stankovic
VMA je definitivno jedna od najboljih ustanova u drzavi po pitanju zdravstva. Ne znam kako stvari stoje sa psihologom tamo. U svakom slucaju, savetujem roditeljima da ukoliko imaju detete koje je vec krenulo u skolu, posvete svoje vreme razgovoru sa nastavnicima i skolskim psihologom. U svakom slucaju je bolje spreciti nego leciti.