Vratite se na mobilnu verziju sajta
Razvojna disfazija Razvojna disfazija - ove logopedske ordinacije rade postavljanje dijagnoze i lecenje razvojne disfazije. Saznajte sve o disfaziji i kakva su iskustva dece i roditelja, kao i cene i akcije za postavljanje dijagnoze i lecenje razvojne disfazije. www.navidiku.rs Razvojna disfazijaRAZVOJNA DISFAZIJA Beograd, lecenje razvojne disfazije cena RAZVOJNA DISFAZIJA Novi Beograd, lecenje razvojne disfazije cena RAZVOJNA DISFAZIJA Čukarica, lecenje razvojne disfazije cena RAZVOJNA DISFAZIJA Palilula, lecenje razvojne disfazije cena RAZVOJNA DISFAZIJA Rakovica, lecenje razvojne disfazije cena RAZVOJNA DISFAZIJA Voždovac, lecenje razvojne disfazije cena RAZVOJNA DISFAZIJA Zvezdara, lecenje razvojne disfazije cena

Razvojna disfazija

Najpre, reći ćemo šta lekari podrazumevaju pod pojmom razvojne disfazije. To je poremećaj govora i jezika, u kome je razumevanje govora i govorno jezička razvijenost deteta ispod njegovog mentalnog i hronološkog uzrasta.
 
 
Zabrinjavajuća je činjenica da se poslednjih godina beleži porast dece koja imaju razvojnu disfaziju, što je uslovljeno delovanjem različitih faktora, a jedan od njih je i nedovoljno bavljenje decom, ali i negativan uticaj sredine.

Simptomi razvojne disfazije

Od ukupnog broja dece koja imaju neki oblik govorno jezičkih poremećaja, kod više od 30 posto njih se dijagnostikuje disfazija.
Kada deca imaju 16 meseci, a još nisu progovorila, ili imaju dve i po godine a govor im je potpuno nerazumljiv, to bi trebalo da bude znak roditeljima da se posavetuju sa stručnjacima. 
Neki od znakova razvojne disfazije su ako dete ima usvojen mali broj reči kojima zna značenje, slabo razume govor okoline i nerado govori, koristi često neki „sopstveni jezik“ ili gestikulaciju u komunikaciji sa okolinom.
Kada dete navrši treću godinu, postoji veliki broj glasova koje deca ne izgovaraju pri tome ih zamenjujući drugim glasovima, ili govore samo početne ili samo poslednje slogove reči. Zbog toga, sve što deca na taj način pričaju, može biti prilično nerazumljivo za okolinu. 
Deca koja pate od razvojne disfazije teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne koriste vremena (sadašnje, prošlo, buduće), ne koriste prideve, predloge, priloge i veznike, zamenice usvajaju dosta kasnije, teško usvajaju množinu...

Lečenje razvojne disfazije

Ukoliko vaše dete ima ovakav problem, neophodna je pomoć stručnih lica. Spontanim razvojem deca koja imaju razvojnu disfaziju nisu u stanju da ovladaju jezičkom strukturom. 
 
 
Iz tog razloga postoji audiolingivstički tretman, na koji se dolazi svakodnevno u trajanju od sat vremena, gde se kod deteta razvija govor. Na osnovu programa tretmana, kod svakog deteta se prati prirodna dinamika razvoja govora. Na taj način, dete prolazi kroz sve razvojne faze, sve do potpunog ovladavanja svim strukturama govora i jezika. 
Bitno je navesti činjenicu da razvojna disfazija često nije na vreme dijagnostikovana a ni pravilno lečena, što kod dece sa ovim problemom dovodi do poteškoća u kasnijem uzrastu, a koji se tiču učenja, ponašanja, pa i do bolesti zavisnosti. 
Zanemarivanje činjenice da dete nema bogat vokabular, i mišljenje da je to samo vremensko zaostajanje za razvojem normalnog deteta kao i da ono prolazi normalno sve govorno-jezičke faze razvoja, veoma je pogrešno. 

Razvojna disfazija – iskustva

Deca koja imaju razvojnu disfaziju često mogu imati izmenjeno ponašanje, koje se manifestuje kroz hiperaktivnost, nervozu, anksioznost i slično. Ako ste kod deteta primetili neke ili sve znake koje smo spomenuli u našem tekstu, neophodno je da potražite pomoć logopeda. 
Preciznim načinima i procedurama se može dijagnostikovati ta vrsta poremećaja govora i jezika, pa će dete vrlo brzo biti podrvgnuto tretmanu koji će dati pozitivne rezultate i istovremeno će se izbeći negativne posledice u budućnosti.

Razvojna disfazija – dijagnostika i lečenje – cena:

Pregled logopeda trebalo bi platiti od 2000 do 2500 dinara, u zavisnosti da li je to prvi pregled ili je u pitanju kontrola. Ako se radi o terapiji koja traje 45 minuta, trebalo bi izdvojiti od 1100 do 1600 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta.

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na postavljanje dijagnoze i lecenje RAZVOJNE DISFAZIJE

Procena senzorne integracije deteta i defektološka procena

popust 50%

Procena senzorne integracije deteta i defektološka procena

Procena senzorne integracije deteta i defektološka procena - 750 din! Gov...Pročitajte više

Cena kupona: 1.500din./750din.

Firma: Govor i Jezik logopedski centar
Bulevar Arsenija Čarnojevića 72, I sprat, stan 2,

28d:22h:37m

Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Razvojna disfazija
Napišite komentar:
Mladen Todorovic

Ponedeljak, 19.11.2018. 01:25

Razvoja disfazija je samo jedan u nizu poremecaja po pitanju govora i misli. Deca koja imaju problem sa tim poremecajem mogu ostaviti utisak usporenosti prilikom davanja odgovora i na najjednostavnija pitanja.

Filip Milutinovic

Utorak, 09.05.2017. 07:06

Nije ona ni malo lagana za lecenje kako god da okrenete. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

Lea Stankovic

Ponedeljak, 24.04.2017. 12:27

Koliko mi se samo cini, ova disfazija je u svakom slucaju i vise nego zahtevna. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

Mihajlo Nastasovic

Utorak, 11.04.2017. 11:50

Kako god da okrenet, mora razvojna disfazija da se lepo plait inace to ne bi bilo to. Drugacije to ipak ne moze da funkcionise.

Simona Vucinic

Ponedeljak, 27.03.2017. 12:24

Ovo je pre svega bolest koja je poprilicno nezahvalna.

Todor Markovic

Petak, 10.03.2017. 10:50

U svakom slucaju ona dobro i debelo treba da se plati.

Marta Dencevic

Utorak, 07.03.2017. 06:56

U svakom slucaju ona treba da se pre ili kasnije debelo plati.

Janko Zivanovic

Utorak, 21.02.2017. 07:51

Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je ovo posebna vrsta disfazije po cijem pitanju neki iskusan logoped sigurno da moze da vam pomogne.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 02.02.2017. 02:20

Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta disfazije.

Petar Jankovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 01:11

Ako kod svog deteta primetite rane znake ovog problema, onda ne treba da oklevte vec slobodno treba da gurate hrabro napred.

Nikolina Pantelic

Četvrtak, 05.01.2017. 01:12

Koliko je meni poznato, problem sa razvojom disfazijom bas moze da bude veliki ukoliko ga zanemarite.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 15.12.2016. 12:15

Nisam siguran koliko ovaj poremecaj moze uspesno da se resi. Najbolje je da onda posetite nekog bas proverenog logopeda i da vise nista po tom pitanju ne brinete.

Jana Stankovic

Utorak, 29.11.2016. 01:53

Po pitanju razovje disfazije, slobodno treba da posetite ordinaciju Logopolis i da se po tom pitanju sami uverite u kvalitet.

Biljana Brankovic

Ponedeljak, 14.11.2016. 07:47

U slucaju problema sa razvojom disfazijom. Ubedljivo je najbolje da posetite logopedski centar Logopedilistre.

Marko Petrovic

Petak, 23.09.2016. 08:11

Razvojna disfazija je nesto sto samo na prvi pogled moze da izgleda strano. Medjutim, u svojoj sustini razvoja disfazija nije nesto sto je preterano opasno.

Dusan Markovic

Utorak, 23.08.2016. 07:28

Nije ovo nista preterano strasno ali je vazno da roditelji cim primete navedene siptome onda angazuju nekog strucnjaka - logopeda kako bi se problem na vreme i bez nekih velikih teskoca resio.

Jovana Milinkovic

Utorak, 19.07.2016. 12:39

Razvoja disfazija je samo jedan u nizu poremecaja po pitanju govora i misli. Deca koja imaju problem sa tim poremecajem mogu ostaviti utisak usporenosti prilikom davanja odgovora i na najjednostavnija pitanja.