Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Razvojna disfazija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Prvi pregled logopeda

Akcija -50% 900 Din.
Prvi pregled logopeda - 900 din! Logopedski centar Moj Logoped!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Logopedski tretmani na popustu

Akcija -80% 7700 Din.
...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Procena senzorne integracije u trajanju od 45 minuta

Akcija -50% 900 Din.
Procena senzorne integracije u trajanju od 45 minuta - 900 din! Govor i Jezik logopedski centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Razvojna disfazija

Najpre, reći ćemo šta lekari podrazumevaju pod pojmom razvojne disfazije. To je poremećaj govora i jezika, u kome je razumevanje govora i govorno jezička razvijenost deteta ispod njegovog mentalnog i hronološkog uzrasta.

 

 

Zabrinjavajuća je činjenica da se poslednjih godina beleži porast dece koja imaju razvojnu disfaziju, što je uslovljeno delovanjem različitih faktora, a jedan od njih je i nedovoljno bavljenje decom, ali i negativan uticaj sredine.

Simptomi razvojne disfazije

Od ukupnog broja dece koja imaju neki oblik govorno jezičkih poremećaja, kod više od 30 posto njih se dijagnostikuje disfazija.

Kada deca imaju 16 meseci, a još nisu progovorila, ili imaju dve i po godine a govor im je potpuno nerazumljiv, to bi trebalo da bude znak roditeljima da se posavetuju sa stručnjacima. 

Neki od znakova razvojne disfazije su ako dete ima usvojen mali broj reči kojima zna značenje, slabo razume govor okoline i nerado govori, koristi često neki „sopstveni jezik“ ili gestikulaciju u komunikaciji sa okolinom.

Kada dete navrši treću godinu, postoji veliki broj glasova koje deca ne izgovaraju pri tome ih zamenjujući drugim glasovima, ili govore samo početne ili samo poslednje slogove reči. Zbog toga, sve što deca na taj način pričaju, može biti prilično nerazumljivo za okolinu. 

Deca koja pate od razvojne disfazije teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne koriste vremena (sadašnje, prošlo, buduće), ne koriste prideve, predloge, priloge i veznike, zamenice usvajaju dosta kasnije, teško usvajaju množinu...

Lečenje razvojne disfazije

Ukoliko vaše dete ima ovakav problem, neophodna je pomoć stručnih lica. Spontanim razvojem deca koja imaju razvojnu disfaziju nisu u stanju da ovladaju jezičkom strukturom. 

 

 

Iz tog razloga postoji audiolingivstički tretman, na koji se dolazi svakodnevno u trajanju od sat vremena, gde se kod deteta razvija govor. Na osnovu programa tretmana, kod svakog deteta se prati prirodna dinamika razvoja govora. Na taj način, dete prolazi kroz sve razvojne faze, sve do potpunog ovladavanja svim strukturama govora i jezika. 

Bitno je navesti činjenicu da razvojna disfazija često nije na vreme dijagnostikovana a ni pravilno lečena, što kod dece sa ovim problemom dovodi do poteškoća u kasnijem uzrastu, a koji se tiču učenja, ponašanja, pa i do bolesti zavisnosti. 

Zanemarivanje činjenice da dete nema bogat vokabular, i mišljenje da je to samo vremensko zaostajanje za razvojem normalnog deteta kao i da ono prolazi normalno sve govorno-jezičke faze razvoja, veoma je pogrešno. 

Razvojna disfazija – iskustva

Deca koja imaju razvojnu disfaziju često mogu imati izmenjeno ponašanje, koje se manifestuje kroz hiperaktivnost, nervozu, anksioznost i slično. Ako ste kod deteta primetili neke ili sve znake koje smo spomenuli u našem tekstu, neophodno je da potražite pomoć logopeda. 

Preciznim načinima i procedurama se može dijagnostikovati ta vrsta poremećaja govora i jezika, pa će dete vrlo brzo biti podrvgnuto tretmanu koji će dati pozitivne rezultate i istovremeno će se izbeći negativne posledice u budućnosti.

Razvojna disfazija – dijagnostika i lečenje – cena:

Pregled logopeda trebalo bi platiti od 2000 do 2500 dinara, u zavisnosti da li je to prvi pregled ili je u pitanju kontrola. Ako se radi o terapiji koja traje 45 minuta, trebalo bi izdvojiti od 1100 do 1600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

19.11.2018
Mladen Todorovic

Razvoja disfazija je samo jedan u nizu poremecaja po pitanju govora i misli. Deca koja imaju problem sa tim poremecajem mogu ostaviti utisak usporenosti prilikom davanja odgovora i na najjednostavnija pitanja.

09.05.2017
Filip Milutinovic

Nije ona ni malo lagana za lecenje kako god da okrenete. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, ova disfazija je u svakom slucaju i vise nego zahtevna. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Kako god da okrenet, mora razvojna disfazija da se lepo plait inace to ne bi bilo to. Drugacije to ipak ne moze da funkcionise.

27.03.2017
Simona Vucinic

Ovo je pre svega bolest koja je poprilicno nezahvalna.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju ona dobro i debelo treba da se plati.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju ona treba da se pre ili kasnije debelo plati.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je ovo posebna vrsta disfazije po cijem pitanju neki iskusan logoped sigurno da moze da vam pomogne.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta disfazije.

23.01.2017
Petar Jankovic

Ako kod svog deteta primetite rane znake ovog problema, onda ne treba da oklevte vec slobodno treba da gurate hrabro napred.

05.01.2017
Nikolina Pantelic

Koliko je meni poznato, problem sa razvojom disfazijom bas moze da bude veliki ukoliko ga zanemarite.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Nisam siguran koliko ovaj poremecaj moze uspesno da se resi. Najbolje je da onda posetite nekog bas proverenog logopeda i da vise nista po tom pitanju ne brinete.

29.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju razovje disfazije, slobodno treba da posetite ordinaciju Logopolis i da se po tom pitanju sami uverite u kvalitet.

14.11.2016
Biljana Brankovic

U slucaju problema sa razvojom disfazijom. Ubedljivo je najbolje da posetite logopedski centar Logopedilistre.

23.09.2016
Marko Petrovic

Razvojna disfazija je nesto sto samo na prvi pogled moze da izgleda strano. Medjutim, u svojoj sustini razvoja disfazija nije nesto sto je preterano opasno.

23.08.2016
Dusan Markovic

Nije ovo nista preterano strasno ali je vazno da roditelji cim primete navedene siptome onda angazuju nekog strucnjaka - logopeda kako bi se problem na vreme i bez nekih velikih teskoca resio.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Razvoja disfazija je samo jedan u nizu poremecaja po pitanju govora i misli. Deca koja imaju problem sa tim poremecajem mogu ostaviti utisak usporenosti prilikom davanja odgovora i na najjednostavnija pitanja.