Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Pršuta
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Pršuta

Verovatno je jedan od najlepših običaja kada porodica zasedne za sto tokom hladnih zimskih dana, a na domaćinskoj trpezi se nalazi dobra domaća pršuta, kobasice, čvarci, slanina...

Uživanje u sušenom mesu spoznali su još drevni narodi, na primer, Rimljani su bili poznati kao pravi majstori sušenja raznih vrsta mesa, i to u pušnicama, koje su ličile na srednjovekovne.

pršuta

 

Razlika između šunke i pršute

Dimljeno, suvo meso ima takav ukus kome većina ljudi prosto ne može da odoli. Pršuta predstavlja obavezan gurmanski specijalitet na trpezi naših naroda. Da bi se dobio kvalitetan suhomesnati proizvod, koji ima sjajan ukus i lepu boju, trebalo bi dobro pripremiti meso. To se radi na taj način što se vrši salamurenje i soljenje, zatim se obavlja kvalitetno loženje, kao i veoma pažljivo kontrolisanje temperature, dima i vazduha.

Mnogi ljudi ipak ne znaju u čemu se krije razlika između šunke i pršute, pa ćemo pokušati da to pojasnimo.

Naime, šunka je dimljeni i kuvani ili sušeni svinjski but, dok je pršuta soljen, gnječen, i na vazduhu osušen svinjski but.

Pored ovoga, mogli bismo reći da je pršuta proizvod Mediterana, a šunka – kontinenta.

Pršut

Navešćemo jedan stari, dobri, oprobani recept spravljanja ovog specijaliteta. Pošto se odvoje pršuta, kosti, rebra, slanina, nakon toga meso stoji usoljeno dvadeset dva dana, ili stoji u salamuri. Posle toga se okači u pušnici, i suši se nedelju dana, na tihoj vatri i sasvim malo dima.

pršuta cena

 

Tokom 22 dana meso stoji u drvenom teknetu i redovno se okreće, iz razloga da bi bilo ravnomerno usoljeno. U usoljenoj vodi, salamuri, pršuta posle sušenja ima lepšu crvenu boju.

Dalmatinska pršuta

Dalmatinska prušta je zapravo trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem tvrdog drveta bukve, hrasta ili graba. Ovakvo meso se podvrgava procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana.

Njeguški pršut

Ukoliko ste imali priliku da probate pravi Njeguški pršut, onda znate da je ukus zaista jedinstven, a veruje se da je za to zaslužna jedinstvena ruža vetrova na prostoru Njeguša, kao i sudar planinske i primorske klime, što sve izoštrava ukus i miris Njeguškog pršuta.

Dimljena pršuta

Pravi poznavaoci uživanja u ovom sjajnom gurmanskom specijalitetu, reći će vam da konzurimiranje pršute podrazumeva minimalnu prosvećenost, kulturu i znanje, pa je u tom smislu, jedno od osnovnih pravila da se pršuta nikada ne jede bez nekog pića. U zavisnosti od doba dana, afiniteta korisnika, kao i vrste obroka, to može biti vino, pivo ili mlečni napici.

Ako konzumiramo pršutu bez nekog pića, ona može biti preslana.

Pršuta cena:

Cena pršute zavisi od njene vrste kao i od kvaliteta. U tom smislu, za kilogram pršute trebalo bi izdvojiti od 1600 do 3900 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

 

 

Iskustva i preporuke posetilaca

11.10.2018
Nikola Majstorovic

Moje licno misljenje je da sto se prstute tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

31.08.2017
Marta Dencevic

Ne treba da sa prsutom preterujete. Ona jeste delkates, posebno u Beogradu kao jednom urbanom i modernom gradu ali kako god da okrenete veoma je vazno da budete umereni u njenom konzumiranju. Nije to samo zbog viska kilograma vec i zbog mnogih drugih stvari.

17.05.2017
Janko Zivanovic

Slazem se sa tvrdnjama da je prsuta specijalitet ali mi licno izuzetno smeta to sto je veoma skupa kako god da okrenete.

05.05.2017
Ratko Bogunovic

Prvo: svinjski but je PRŠUT. Drugo: Pršuta je svinjska pečenica (kare).Gde ste vi u Dalmaciji čuli da neko svinjsku šunku naziva pršuta? To ne postoji.

03.05.2017
Ljubinka Sreckovic

Svaka prsuta treba da se lepo plati kako god da okrenete.

19.04.2017
Petar Jankovic

Po pravilu, sto se nje tice, sigurno je kvalitet nesto sto je i vise nego vazno. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

05.04.2017
Nikolina Pantelic

Naravno da je prsuta nas delikates ali je i veoma bitno da znate da ne treba nikako da kolicinski preterujete sa njom po pitanju unosa.

03.04.2017
Ivan Stojanovic

Prsuta je uvek bila delikates, ne znam samo ko moze da tvrdi nesto drugacije.

17.03.2017
Jana Stankovic

Po meni cesto sama prsuta moze da bude i vise nego dobrog kvaliteta.

28.02.2017
Marko Petrovic

Sto se prsute tice, ona je kod nas u Srbiji rpavi specijalitet. Tako da mislim da od njega nema nista bolje.

09.02.2017
Biljana Brankovic

Moje licno misljenje je da sto se prstute tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

13.01.2017
Dusan Markovic

Sto se mene licno tice, prsuta moze da budu bas onako lepa i kvalitetna. Sada je izmedju ostalog i zimsko vreme tako da ona manje vise, svakom i odgovara.