Užičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu.
Pročitaj više
Demetrin Vrt na Dedinju je prava riznica vrhunskih delikatesa, kao što su španska i italijanska pršuta kao i mnogobrojni italijanski sirevi i odlična vina
Pročitaj više
Suhomesnati domaći proizvodi za dušu, dostupni na teritoriji Beograda. Pečenica, kulen slanina, sudžuk, pančeta na vašoj adresi širom zemlje.
Pročitaj više
Dobra vest je da više ne morate u Novi Pazar po mantije, već one mogu doći do vas gde god da ste! Pazarske mantije, ćevapi, pršuta, sudžuk i pešterski sir na vašoj adresi dostavom u Beogradu ili brzom poštom širom Srbije.
Pročitaj više
Originalna, tradicionalna, prvoklasna njeguška pršuta i sirevi, proizvedeni u Crnoj Gori, vama nadohvat ruke u Beogradu i širom Srbije, zahvaljujući porodici Bagaš.
Pročitaj više
Verovatno je jedan od najlepših običaja kada porodica zasedne za sto tokom hladnih zimskih dana, a na domaćinskoj trpezi se nalazi dobra domaća pršuta, kobasice, čvarci, slanina...
Uživanje u sušenom mesu spoznali su još drevni narodi, na primer, Rimljani su bili poznati kao pravi majstori sušenja raznih vrsta mesa, i to u pušnicama, koje su ličile na srednjovekovne.
Dimljeno, suvo meso ima takav ukus kome većina ljudi prosto ne može da odoli. Pršuta predstavlja obavezan gurmanski specijalitet na trpezi naših naroda. Da bi se dobio kvalitetan suhomesnati proizvod, koji ima sjajan ukus i lepu boju, trebalo bi dobro pripremiti meso. To se radi na taj način što se vrši salamurenje i soljenje, zatim se obavlja kvalitetno loženje, kao i veoma pažljivo kontrolisanje temperature, dima i vazduha.
Mnogi ljudi ipak ne znaju u čemu se krije razlika između šunke i pršute, pa ćemo pokušati da to pojasnimo.
Naime, šunka je dimljeni i kuvani ili sušeni svinjski but, dok je pršuta soljen, gnječen, i na vazduhu osušen svinjski but.
Pored ovoga, mogli bismo reći da je pršuta proizvod Mediterana, a šunka – kontinenta.
Navešćemo jedan stari, dobri, oprobani recept spravljanja ovog specijaliteta. Pošto se odvoje pršuta, kosti, rebra, slanina, nakon toga meso stoji usoljeno dvadeset dva dana, ili stoji u salamuri. Posle toga se okači u pušnici, i suši se nedelju dana, na tihoj vatri i sasvim malo dima.
Tokom 22 dana meso stoji u drvenom teknetu i redovno se okreće, iz razloga da bi bilo ravnomerno usoljeno. U usoljenoj vodi, salamuri, pršuta posle sušenja ima lepšu crvenu boju.
Dalmatinska prušta je zapravo trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem tvrdog drveta bukve, hrasta ili graba. Ovakvo meso se podvrgava procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana.
Ukoliko ste imali priliku da probate pravi Njeguški pršut, onda znate da je ukus zaista jedinstven, a veruje se da je za to zaslužna jedinstvena ruža vetrova na prostoru Njeguša, kao i sudar planinske i primorske klime, što sve izoštrava ukus i miris Njeguškog pršuta.
Pravi poznavaoci uživanja u ovom sjajnom gurmanskom specijalitetu, reći će vam da konzurimiranje pršute podrazumeva minimalnu prosvećenost, kulturu i znanje, pa je u tom smislu, jedno od osnovnih pravila da se pršuta nikada ne jede bez nekog pića. U zavisnosti od doba dana, afiniteta korisnika, kao i vrste obroka, to može biti vino, pivo ili mlečni napici.
Ako konzumiramo pršutu bez nekog pića, ona može biti preslana.
Cena pršute zavisi od njene vrste kao i od kvaliteta. U tom smislu, za kilogram pršute trebalo bi izdvojiti od 1600 do 3900 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.