Dodaj firmu
Beograd

Projektovanje stambenih zgrada Mit Arh

Arhitektonski biro Mit Arh bavi se projektovanjem arhitektonskih objekata visokogradnje različitih namena. Iza nas je dugogodišnje iskustvo u radu i impozantan opus arhitektonskog stvaralaštva za koje smo dobili najeminentnije nagrade u bivš...
Pročitaj više

Bulevar Despota Stefana 83/6

A2 arhitektonsko projektni biro

Projektni biro A2 iz Beograda, sa više od 30 godina iskustva, bavi se izradom kompletne dokumentacije u procesu legalizacije, kao i prilikom dobijanja građevinske dozvole. Takođe, nudimo usluge projektovanja enterijera Vašeg prostora, sa 2D ...
Pročitaj više

Lijačka 15v

Omniarch

OmniArch d. o. o. nudi sledece usluge:Projektovanje i izvođenje novih objekata,Rekonstrukcija objekata,Adaptacija objekata,Sanacija objekata,Dizajn i izvođenje enterijera,Dizajn bašte,Uređenje ravnih krovnih terasa kao i Izrada 3D modela i a...
Pročitaj više

Majakovskog 2

Projektovanje stambenih zgrada Design N

Projektni biro Design N pretvara vase zelje u stavrnost. Izrada kompletne tehnicke dokumentacije, kao i izrada projekta za kucu, izrada projekta legalizacije, izrada projekta enterijera
Pročitaj više

Gornjogradska 52a
Pančevo

Panurbis projektni biro

Panurbis d. o. o. - biro za prostorno planiranje, izrada projekata parcelacije i urbanističkih projekata, izrada tehničke dokumentacije za sve vrste objekata visokogradnje. Arhitektura i urbanizam
Pročitaj više

Maksima Gorkog 5

Kako se radi projektovanje stambenih zgrada? Svi znamo šta je to stambena zgrada, ali hajde da se pozabavimo pravnom terminologijom. Izgradnja stambenih zgrada vrši se u sa Zakonom o planiranju i izgradnji, korišćenje u skladu sa Zakonom o stanovanju, a održavanje u skladu sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada.

Arhitektonskim rečnikom kazano, stambena zgrada je građevina; stvarnopravno zgrada je objekat ili složena stvar; sociološki zgrada je skup ili grupa, kolektiv ljudi po pravilu slučajno nastanjenih sa otvorenom lepezom osobina i navika, različitog obrazovanja, socijalnom i starosnom strukturom itd. 

Kada govorimo u smislu stambenih propisa, zgradu možemo definisati kao objekat namenjen stanovanju. Održavanjem stambene zgrade, a u smislu tekućih i investicionih ulaganja vlasnika stanova zgrade, postiže se veća tržišna vrednost pojedinačnih stanova, te poboljšanje životnih uslova i kulture stanovanja.

Drugim rečima kazano, veća je vrednost naših stanova uz produženi vek trajanja stambene zgrade.

Projektovanje stambenih zgrada po pravilu radi tim stručnih lica i profesionalaca, arhitekata, građevinskih inženjera, projektanata i sl.

Izrada projekta zgrade

Najpre ćemo razjasniti šta podrazumeva samo projektovanje stambene zgrade. 

Prvo, potrebno je da se ideja pretvori u idejno rešenje, odnosno gotov projekat. Kao što smo napomenuli, samo projektovanje zgrade se izvodi uz saradnju arhitekata i inženjera, kao što su mašinski, građevinski, elektrotehnički.

Samo projektovanje stambene zgrade podrazumeva prikaz svih prostorija u zgradi kao i pratećih objekata. 

Faze projektovanja stambene zgrade:

To su:

- nacrt urbanističkog projekta;

- crtež arhitektonskog rešenja;

- skica glavnog projekta;

- skica izvedenog stanja.

Glavnim projektom se mora detaljno opisati svaki aspekt građenja, i to na takav način da se svaki pojedinačni element stambene zgrade jasno definiše kroz tehničke opise i detaljnu grafičku dokumentaciju.

Legalizacija stambenih zgrada

Prema novom Zakonu o ozakonjivanju, sve stambene zgrade, moraju biti legalizovane. Legalizovani stanovi imaju prilično već tržišnu vrednost, kao što smo naveli u tekstu iznad. 

Da bi se izvršila legalizacija stambene zgrade, potrebno je pored samog projekta, dostaviti i snimak zgrade sa specifikacijom posebnih delova. Zatim, nadležni organ će doneti rešenje kojim se legalizuje stambena zgrada.

Projektovanje stambenih zgrada – cena:

Idejno rešenje, za prostore veće od 1000 m2, cena u proseku je 2 evra po kvadratnom metru.

Idejni projekat, za zgrade sa prostorom većim od 1000 kvadratnih metara, prosečna cena je takođe 2 evra po kvadratu.

Projekat za građevinsku dozvolu, za zgrade preko 1000 m2,  prosečna cena po jednom metru kvadratnom je 4, 5 evra. 

Predračun građevinskih radova, za površinu objekta veću od 300 m2, cena je u proseku 100 evra. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane