Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Projektovanje stambenih zgrada
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Projektovanje stambenih zgrada

Svi znamo šta je to stambena zgrada, ali hajde da se pozabavimo pravnom terminologijom. Izgradnja stambenih zgrada vrši se u sa Zakonom o planiranju i izgradnji, korišćenje u skladu sa Zakonom o stanovanju, a održavanje u skladu sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada.

 

 

Arhitektonskim rečnikom kazano, stambena zgrada je građevina; stvarnopravno zgrada je objekat ili složena stvar; sociološki zgrada je skup ili grupa, kolektiv ljudi po pravilu slučajno nastanjenih sa otvorenom lepezom osobina i navika, različitog obrazovanja, socijalnom i starosnom strukturom itd. 

Kada govorimo u smislu stambenih propisa, zgradu možemo definisati kao objekat namenjen stanovanju. Održavanjem stambene zgrade, a u smislu tekućih i investicionih ulaganja vlasnika stanova zgrade, postiže se veća tržišna vrednost pojedinačnih stanova, te poboljšanje životnih uslova i kulture stanovanja.

Drugim rečima kazano, veća je vrednost naših stanova uz produženi vek trajanja stambene zgrade.

Projektovanje stambenih zgrada po pravilu radi tim stručnih lica i profesionalaca, arhitekata, građevinskih inženjera, projektanata i sl.

Izrada projekta zgrade

Najpre ćemo razjasniti šta podrazumeva samo projektovanje stambene zgrade. 

Prvo, potrebno je da se ideja pretvori u idejno rešenje, odnosno gotov projekat. Kao što smo napomenuli, samo projektovanje zgrade se izvodi uz saradnju arhitekata i inženjera, kao što su mašinski, građevinski, elektrotehnički.

Samo projektovanje stambene zgrade podrazumeva prikaz svih prostorija u zgradi kao i pratećih objekata. 

Faze projektovanja stambene zgrade:

To su:

- nacrt urbanističkog projekta;

- crtež arhitektonskog rešenja;

- skica glavnog projekta;

- skica izvedenog stanja.

 

 

Glavnim projektom se mora detaljno opisati svaki aspekt građenja, i to na takav način da se svaki pojedinačni element stambene zgrade jasno definiše kroz tehničke opise i detaljnu grafičku dokumentaciju.

Legalizacija stambenih zgrada

Prema novom Zakonu o ozakonjivanju, sve stambene zgrade, moraju biti legalizovane. Legalizovani stanovi imaju prilično već tržišnu vrednost, kao što smo naveli u tekstu iznad. 

Da bi se izvršila legalizacija stambene zgrade, potrebno je pored samog projekta, dostaviti i snimak zgrade sa specifikacijom posebnih delova. Zatim, nadležni organ će doneti rešenje kojim se legalizuje stambena zgrada.

Projektovanje stambenih zgrada – cena:

Idejno rešenje, za prostore veće od 1000 m2, cena u proseku je 2 evra po kvadratnom metru.

Idejni projekat, za zgrade sa prostorom većim od 1000 kvadratnih metara, prosečna cena je takođe 2 evra po kvadratu.

Projekat za građevinsku dozvolu, za zgrade preko 1000 m2,  prosečna cena po jednom metru kvadratnom je 4,5 evra. 

Predračun građevinskih radova, za površinu objekta veću od 300 m2, cena je u proseku 100 evra. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Jelena Stanarevic
Kada pricamo o projektovanju stambenih zgrada, onda je u svakom slucaju potrebno imati na umu da je to jedan veoma zahtevan i odgovoran posa. Projektivanje stambenih zgrada je posao koji je potrebno da se savesno i u skladu sa zakon kvalitetno i uskladjeno obavi.
10.05.2017
Milen Jovanovic
Kada pricamo o ovom projektovanju, pre ili kasnije cete sigurno moci da vidite sta je to kvalitet.
25.04.2017
Lea Stankovic
Koliko mi se samo cini, moze ono da se uradi bez nekih vecih problema kako god da okrenete.
12.04.2017
Filip Milutinovic
Ovo projektovanje je takvo kakvo jeste upravo iz tog razloga sto dosta kosta. Sve ostalo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
29.03.2017
Simona Vucinic
Koliko mi se samo cini, projektovanje stambenih zgrada nikada nije bilo nesto preterano puno skupo.
14.03.2017
Mihajlo Nastasovic
Kako god da okrenete, projektovanje stambenih zgrada je nesto sto treba da se posebno plati. Sve drugo je mnogo losije resenje po meni.
22.02.2017
Marta Dencevic
Sve ima svoje, narocito kada govorimo o projektovanju stambenih zgrada. Sve drugo je manje vazno i bitno.
06.02.2017
Todor Markovic
Koliko mi se samo cini, sto se tice projektovanja stambenih zgrada, zaisat ne biste trebali nesto puno da ocajavate. Ukoliko se vec opredelite da projektovanje bude kvaliteno onda to ne treba da bude bas tako.
25.01.2017
Ljubinka Sreckovic
Ovde je samo veoma vazno da znate da ima mnogo biroa za projektovanje ali u isto vreme i mnogo prevaranata.
09.01.2017
Janko Zivanovic
Ovo je ipak posebna vrsta projektovanja koja je u tom pogledu zaista i vise nego posebna.
19.12.2016
Nikolina Pantelic
Kada pricamo o projektovanju stambenih zgrada, odmah treba da znate da je veoma bitno da se po tom pitanju opredelite za funkcionalnost i da odmah znate sta vam je za takav jedan prostor potreban.
01.12.2016
Petar Jankovic
Po pravilu, projektovanje stambenih zgrada moze da bude jedan veoma tezak i zahtevan proces u koji mozete da budete sigurni da cete morati da ulozite dosta novca.
16.11.2016
Jana Stankovic
Kada vec pricamo u kvlaitetnomk projektovanju stambenih zgrada, smatram da je u tom slucaju ubedljivo najbolje resenje da posetite agenciju ARCH i da se bas tamo dogovorite oko svega.
26.10.2016
Biljana Brankovic
Svakako da je po pitanju statike i dinamike, projektovanje stambenih zgrada veoma vazan posao. Zbog toga se cena za ovaj tip projektovanja u danasnje vreme u Beogradu krece i do nekih 6 eura po kvadratu. Mada to po meni zaista nije nesto previse novca.
29.08.2016
Ivan Stojanovic
Sto se tice projektovanja stambenih zgrada, u danasnje vreme je postala prava umetnost da se na sto bolji nacin iskoristi dostupan prostor u smislu gradjevinskog zemljista.
22.07.2016
Marko Petrovic
Kada pricamo o projektovanju stambenih zgrada, onda je u svakom slucaju potrebno imati na umu da je to jedan veoma zahtevan i odgovoran posa. Projektivanje stambenih zgrada je posao koji je potrebno da se savesno i u skladu sa zakon kvalitetno i uskladjeno obavi.
24.06.2016
Dusan Markovic
Danas je veoma popularno ulaganje u nekretnine, odnosno izgradnju zgrada i prodaju stanova. Ono na sta malo investitora obraca paznju je da se ti stanovi izgrade sto kvalitetnije. Uglavnom svi gledaju da vise zarade nego da uloze.