Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Projektna dokumentacija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Projektna dokumentacija

Mnoge građane zanima ova tema, pa ćemo pokušati da je bar malo približimo i pojasnimo. Naime, građevinska dozvola, novom izmenom Zakona o planiranju i izgradnji, prestaje da važi ukoliko u roku od pet godina ne bude bila izdata upotrebna dozvola za taj objekat.

 

 

Ono što je poenta ove izmene zakona jeste da se svi započeti objekti što brže završe te upišu u evidenciju nepokretnosti. Kada govorimo o potrebama investicionog i tehničkog održavanja, dovoljno je dostaviti dokaz o imovini, popis radova i tehnički opis. 

Izrada projektne dokumentacije 

Spomenućemo pored projektne dokumentacije, idejnu skicu, idejni i glavni projekat. 

Sam proces projektovanja sastoji se iz nekoliko operacija kao što su idejno rešenje ili idejna skica, zatim situacioni plan i idejni projekat, potom glavni projekat, te izvođački projekat i poslednja faza je izrada projekta izvedenog objekta.

Projektna dokumentacija i tehnička dokumentacija – potrebna dokumenta

Krenućemo redom, da biste znali šta vas sve očekuje.

Lokacijski uslovi

Zahtev za izdavanje lokacijske dozvole; izvod iz katastra podzemnih instalacija; dokaz o vlasništvu; kopija plana; uslovi za priključak na infrastrukturu; PTT; JP Vodovod i kanalizacija; JP Elektrodistribucija; JP Energo gas.

Građevinska dozvola

Zahtev za izdavanje građevinske dozvole; glavni projekti u tri primerka; Izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli Glavnih projekata; dokaz o pravu svojine; saglasnosti stanara, suvlasnika ili suseda objekta; Ugovor o radovima sa predsednikom Skupštine stanara; Ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta; plaćena taksa.

Prijava radova

Ona se podnosi organu koji je izdao građevinsku dozvolu, kao i nadležnom građevinskom inspektoru. Prijava radova mora da sadrži početak i rok završetka gradnje.

Izvođenje radova

Geodetski snimak temelja; potvrda o usaglašenim temeljima sa glavnim projektom.

Upotrebna dozvola i tehnički pregled

Zahtev za izdavanje upotrebne dozvole; kopija građevinske dozvole; kopija plana sa ucrtanim objektom; glavni projekat ili projekat izvedenog objekta; tehnička kontrola projekta izvedenog objekta; potvrda o usaglašenim temeljima sa glavnim projektom; potvrda o snimljenim dimnjacima; potvrda o Izmirenju obaveze za kontejnere; Atesna dokumentacija i Građevinski dnevnik; tehnički pregledi zapisnika o tehničkom pregledu; naknada za izvršeni tehnički pregled.

Uknjižba izvedenog objekta

Zahtev za uknjižbu objekta; građevinska dozvola; lokacijska dozvola; upotrebna dozvola.

 

 

Uknjižba stana

Zahtev za upis stana; overen ugovor u sudu o kupoprodaji; Potvrda Uprave prihoda da je plaćen porez na prenos prava; situacioni plan stana; uslovi za priključak na infrastrukturu; PTT; JP Vodovod i kanalizacija; JP Elektrodistribucija; JP Energo Gas. 

Projektna dokumentacija - Cost benefit analiza

Kada govorimo o projektnoj dokumentaciji, a u njenom sklopu o  situacionom planu i idejnom projektu, potrebno je priložiti uz zahtev:

- kopiju plana katastarske parcele; izvod iz katastra podzemnih instalacija; dokaz o pravu svojine kao i dokaz o uplaćenoj taksi.

Svaki Idejni projekat obavezno mora da sadrži: situacioni plan; crteže koji određuju objekat u prostoru; namenu objekta, tehnički opis i planiranu investicionu vrednost objekta; statičku analizu glavnih nosača – noseće konstrukcije; analizu instalacija.

Glavni projekat sadrži: opštu dokumentaciju; arhitektonski projekat; projekat konstrukcija, tehnički izveštaj, statički proračun; projekat vodovoda i kanalizacije; projekat elektroinstalacija.

Zahtev za lokacijske uslove, trebalo bi da uz sebe sadrži: izvod iz zemljišne knjige; kopiju plana; katastarsko-topografski plan; situacioni plan i idejni projekat sa pratećim tehničkim opisom.

Obaveza je da Glavni projekat odnesete projektnom birou koji će izvršiti tehničku kontrolu objekta i o tome dati Izveštaj na kome treba da piše da se projekat prihvata. Zatim se dobija Dokaz o uređenju odnosa i to u Fondu za građevinsko zemljište. 

Dalje, potrebno je angažovati geometra da izvrši obeležavanje objekta.

Po završenoj gradnji od Opštine se zahteva da se oformi komisija za prijem i da se izvrši tehnički pregled objekta, pa da se izda upotrebna dozvola. Pošto dobijete ovu dozvolu, potrebno je da u Katastru nepokretnosti istu priložite kako bi se vaš objekat ucrtao.

U ovom tekstu pokušali smo da objasnimo proces izrade projekta, potrebnu dokumentaciju, kao i proces izgradnje. 

Cena izrade projektne dokumentacije:

Idejni projekat, cena izrade od 6 do 8 evra po metru kvadratnom. 

Glavni projekat, izrada od 8 do 12 evra po kvadratu.

Gotovi projekti, mogu se pronaći po ceni od 50 evra. 

Cene zavise od površine vaše nekretnine, odnosno objekta. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Uros Vukicevic
Onima koji pripremaju projektnu dokumentaciju za izgradnju kuce ili stana mogu samo da preporucim da budu veoma pazljivi. Takodje, mogu da im preporucim i da spreme povecu sumu novca.
10.05.2017
Stojance Ristovski
Koliko mi se samo cini, veoma je vazno samo da ova dokumentacija bude potpuna.
25.04.2017
Simona Vucinic
Ona bi u svakom slucaju trebala da moze da se uradi bez nekih vecih problema.
12.04.2017
Milen Jovanovic
Pre svega je ova dokumentacija deo objedinjene gradjevinske dozvole posto mora i moze dosta da se plati.
29.03.2017
Marta Dencevic
Po meni je sto se ove dokumentacije tice, sigurno kvalitet nesto sto je i vise nego vazno. Sve drugo je po meni samo cisto gubljenje vremena.
14.03.2017
Filip Milutinovic
Za mnoge ljude koji redovno rade ovaj posao projektna dokumentacija niakda nije bila posebno veliki problem. Ne znam zbog cega vas to cudi.
22.02.2017
Ljubinka Sreckovic
Upravo bas iz otg arazloga sto treba da bude detaljna i sluzena ona mora debelo da kosta.
06.02.2017
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju, ako pogledate projektnu dolumentaciju, najbolje je da se sami uverite da li je to sve kako treba pre nego sto se odlucite da je predate.
25.01.2017
Nikolina Pantelic
Ona vise nikako nije problem posto se sada bukvalno zavrsava u roku od jednog dana.
09.01.2017
Todor Markovic
Ona mora da bude uvek i vise nego dobra i uredna kako bi sve na kraju moglo da se uradi kako treba.
19.12.2016
Jana Stankovic
U danasnje vreme se skoro sve radi elektronski tako da zaista ne bi trebalo da to bude neki veliki problem.
01.12.2016
Janko Zivanovic
Licno mislim da u danasnje vreme po pitanju projektne dokumentacije zaista nema vise nekih velikih problema u koje mozete da imate puno poverenje.
16.11.2016
Biljana Brankovic
Veoma kvalitentu projektnu dokumentiaju mozete da uradite u agenciji Zugay i to po mozda najpovoljnijim cenama u Beogradu.
26.10.2016
Petar Jankovic
Koliko je meni poznato u danasnje vreme se projaktna dokumencija mora slati nadleznim ustanovima iskljucivo elektronski a za to je potrebno da ovlastite neko lice sa licencom.
29.08.2016
Ivan Stojanovic
Sto se tice projektne dokumentacije, situacija je poprilicno zanimljiva posto u svakom slucaju zahteva dosta planiranja i kvalitenog rada. Pri tome, onaj ko vam radi tu dokumentaciju treba da do u detalje poznate postojece propise.
22.07.2016
Marko Petrovic
Ukoliko gradite kucu ili zidate zgradu i sve zelite da uradite na legalan nacin, savetujem vam da se obratite Omniarch koji predstavlja agenciju koja posluje u skladu sa politikom vrhunskog kvaliteta i odgovornosti u radu.
24.06.2016
Dusan Markovic
Onima koji pripremaju projektnu dokumentaciju za izgradnju kuce ili stana mogu samo da preporucim da budu veoma pazljivi. Takodje, mogu da im preporucim i da spreme povecu sumu novca.