Eko Step Pellet je sertifikovani proizvođač peleta od bukve prve klase koji se svrstava u red visokokvalitetnih i visokokaloričnih energenata. Moderno opremljena fabrika počela je sa radom 2017. godine, a naš pelet ispunjava standard EN PLUS A2 ISO 17225-2
Pročitaj više
Proizvodnja peleta je u usponu. Kada je duga i hladna zima, svako traži način da zagreje svoj dom, tako da se postigne optimalna temperatura u prostoru, ali da se ujedno i uštedi kada je u pitanju energent koji se koristi. Poslednjih godina, raste popularnost peleta, kao nove metode zagrevanja.
Prvo i osnovno što bi trebalo napomenuti, jeste da se grejanjem na pelet štedi. Ušteda je glavni razlog zbog čega se ljudi opredeljuju za grejanje putem peleta, kao i njegova veoma povoljna cena u odnosu na druge energente.
Druga bitna prednost peleta jeste u tome što se lako koristi. Primera radi, ako svoj životni prostor zagrevate uz pomoć peleta, to je jeftinije nego da koristite lož ulje, ugalj ili grejanje na propan.
Hajde da definišemo šta je to u stvari pelet. U pitanju je čvrsto gorivo, koje se dobija tehnološkim procesom presovanja, sušenja i mlevenja drveta, a osim drveta, to može da bude i neki drugi bio materijal.
Mnoge firme koje su se bavile obradom i preradom drveta, uvrstile su u svoju delatnost i proizvodnju peleta. Obnovljivi izvori energije su veoma popularni u današnjem svetu, odnosno, ono što je nekada predstavljalo otpad, sada može da posluži kao sasvim nov materijal.
Mnogi proizvođači su imali, kod obrade drveta, znatnu količinu otpada, koju su bacali. Međutim, nabavkom mašina koje služe za proizvodnju peleta, otpad je našao svoju upotrebnu svrhu i vrednost, kao izvor energije.
U proizvodnji peleta koriste se mnogi materijali, a najpopularnije drvo je bukva. Pored bukve, upotrebljavaju se i hrast i jela, a kada se radi, vodi se računa o tome da se ispoštuje odnos mekog i tvrdog drveta.
Kao što vidimo, mnogo toga može da se iskoristi kao materijal i da se od toga proizvede pelet koji će služiti za grejanje. Interesantno je da tokom sagorevanja, pelet daje više toplote, nego recimo, cepanica od istog drveta od koga je i pelet napravljen.
Iako je pelet popularan, on je donekle ipak nepoznat na našim prostorima, i ljudima nije sasvim jasno koje su prednosti ovakvog načina grejanja, i kako se ostvaruje ušteda, a pri tome, postiže optimalna temperatura prostora.
Međutim, mnoga domaćinstva se odlučuju za pelet, jer je to ekološki sistem zagrevanja, koji u veoma maloj meri šteti životnoj sredini. U proizvodnji peleta, sve je strogo definisano, pa je tako i kada je reč o izgledu peleta, pa na primer, prečnik iznosi 6 mm, dužina 30 mm, a vlaga koja se nalazi u peletu ne sme da bude viša od 10 posto.
Ono što mnogi ljudi ne znaju, a vrlo je zanimljivo, jeste količina pepela koja ostaje nakon sagorevanja. Naime, ona iznosi jedan posto mase goriva. Dalje, to bi značilo da ćete veoma lako održavati i čistiti kotlove.
Sve ono što je do juče bilo bacano, i nije imalo nikakvu funkciju niti ulogu, tj. smatrano je otpadom, danas nalazi primenu, i pretvara se u izvor energije, a sve uz pomoć određenih mašina koje služe za proizvodnju. Takav je slučaj i sa slamom.
Iako se pelet pakuje u džakove koji su teški oko 15 kg, one zauzimaju manje prostora, i to čak četiri puta manje, nego što se dešava kada skladištite ugalj, drva, a na drugoj strani, postiže se istovetni učinak kada je u pitanju grejanje.
Kotao za pelet je srce ovog sistema grejanja, i on se smešta u kotlarnicu. Osim toga, neophodno je da nabavite etažne kamin peći. One se postavljaju u vaš dom, a izgled im je veoma lep, tako da će pružiti i finu estetsku notu prostoru.
Pelet ne možete da napravite sami, ako ste možda pomislili da je to jednostavan proces. Za proizvodnju peleta je potrebna fabrika.
Drveni pelet slovi za najkvalitetniji, ali je i sa malo višom cenom u odnosu na ostale vrste peleta koje se prave od drugih bio materijala. Grejanje na pelet bi značilo da ste pronašli ekološko rešenje, koje vas ujedno lišava teških fiičkih poslova koji podrazumevaju održavanje i čišćenje kotlova, ali i poslove oko pripreme ogreva. Pelet je već spakovan i jednostavno se koristi.
Iz celog teksta se vidi da je drvo najbolje, ali da su u upotrebi i drugi materijali, pa tako i ljuska oraha. Pored nje, koriste se koštice višanja, žitna slama, sojina slama, suncokretove ljuske... Važno je da znate da su ove vrste peleta sa nižom cenom, u odnosu na primer, na pelet od bukve, koji se smatra najboljim.
Interesantno je da pelet ima i svoj nadimak, a on je „gospodski ogrev“, zbog toga što imate malo posla oko pripreme ogreva i održavanja sistema. Za proizvodnju se može reći da je veoma isplativa, ali nije tako laka, kao što ste možda pomislili. Upotreba peleta je jednostavna, ali proizvodnja je prilično zahtevna i teška.
Ona mora da zadovolji tržište kako kvantitetom, tako i kvalitetom proizvoda.
Sa druge strane, korisnici peleta za grejanje imaju razne pogodnosti, kao što je kontrolisanje peći iz kreveta, jer su neki kotlovi opremljeni wi-fi konekcijom. Takođe, postoje aplikacije uz pomoć kojih palite i gasite peć, podešavate njenu snagu, kontrolišete trenutno stanje kotla, proveravate alarme...
Kao što vidimo, grejanje na pelet je sasvim ekološko, i koriste se obnovljivi izvori energije, pa se zbog svega što smo naveli u tekstu, očekuje da zagrejavanje prostora na ovaj način tek bude u ekspanziji, kada svi ljudi budu sasvim informisani o prednostima koje pelet pruža.
*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.