Šta je osnovni posao profesionalnog upravnika u zgradama?

Šta je osnovni posao profesionalnog upravnika u zgradama?

Šta je osnovni posao profesionalnog upravnika u zgradama?

Vrlo slično poslovima koje je ranije obavljao predsednik skupštine stanara, posao profesionalnog upravnika u zgradama podrazumeva sve to, ali i neke dodatne obaveze.

A da bi određena stambena jedinica funkcionisala prema slovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, potrebno je da se na njenom čelu nađe profesionalni upravnik.

Inače, da bi neko mogao uopšte da bude deklarisan kao profesionalni upravnik, on mora da zvanično dobije licencu, te da u okviru Privredne komore Srbije, odnosno jedinstvenog Registra profesionalnih upravnika bude upisan prema pravilima.

Šta je osnovni posao profesionalnog upravnika u zgradama?

Osnovna dužnost svakoga ko je okarakterisan kao profesionalni upravnik jeste da predstavlja stambenu zajednicu kada je potrebno i da je zastupa.

Takođe je važno i da on brine o održavanju zemljišta, koje konkretna zgrada, odnosno stambena zajednica koristi.

U osnovi, profesionalni upravnik treba da sve probleme koji u određenoj zgradi postoje, zna. Naime, on prima prijave stanara kako o kvarovima, tako i o remećenju kućnog reda, te o mnogim drugim problemima koji u određenoj zgradi mogu da nastanu.

Trebalo bi da bude neprekidno na raspolaganju stanarima, a zatim i da obavesti nadležne o problemu koji mu je predočen. Svakako on od nadležnih institucija treba i da zahteva rešavanje konkretnog problema, odnosno sprovođenje adekvatnih mera.

Dužan je profesionaln upravnik i da vodi evidenciju o svim prijavljenim problemima, odnosno o kvarovima i smetnjama koji su prisutni u određenoj zgradi.

Podrazumeva se da ako je potrebno neke radove izvršiti u konkretnoj zgradi, a naročito kada su u pitanju hitne intervencije, profesionalni upravnik ima obavezu da obezbedi nesmetani pristup radnicima zgradi.

U dogovoru sa skupštinom stambene zajednice profesionalni upravnik će odlučiti o tome koliko je novca potrebno da članovi domaćinstva u okviru jedne stambene jedinice, izdvoje za održavanje zgrade na mesečnom nivou.

Prema Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, profesionalni upravnik je dužan i da na svakih šest meseci podnosi izveštaj skupštine stambene zajednice. Ako za tim postoji potreba i dogovor svih stanara, on može izveštaj podnositi i na mesečnom nivou, odnosno jednom u toku godine.

Profesionalni upravnik svake stambene zajednice ostvaruje pravo na novčanu naknadu,a koja će biti regulisana specijalnim ugovorom o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja.

Ukoliko je sprečen za radili iz opravdanog razloga treba da odsustvuje, lice koje se nalazi na poziciji profesionalnog upravnika ima obavezu prema pomenutom zakonu i da nadležnost prepusti nekom drugom licu, a koje takođe mora posedovati licencu za obavljanje poslova profesionalnog upravnika. Tom prilikom i važno i da mu izda punomoćje u skladu sa slovom zakona, kako bi nadležnost na tom stambenom zajednicom bila u sigurnim rukama dok on ne bude mogao da se vrati.

Firme povezane sa tekstom

Profesionalni upravnik Milovan Randjelović


Beograd

Profesionalni upravnik Milovan Ranđelović je tu kako bi Vam pomogao oko osnivanja i registracije stambenih zajednica, otvaranja tekućeg računa u banci, organizovanja skupštine stanara i korišćenja finansijskih sredstava stambene zajednice
Pročitaj više