Profesionalni upravnik zgrada Beograd na vodi

Izmena Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije je donela i zvanje profesionalnog upravnika zgrada.

Šta je sve potrebno da znate ako želite da budete profesionalni upravnik zgrade?

Da bi bilo koje fizičko lice, koje želi da postane vlasnik licence za profesionalnog upravnika, dobilo tu mogućnost, potrebno je da se u potpunosti pridržava svih pravila, koja određuje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je trenutno na snazi na području Republike Srbije.

Koliko zarađuju profesionalni upravnici zgrade u Beogradu?

S obzirom na to da u aktuelnom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije, nije precizno naveden iznos koji bi trebalo članovi stambene zajednice da plaćaju na mesečnom nivou za usluge koje vrši profesionalni upravnik, to i ne postoji mogućnost da bude navedeno koliko ko od njih zarađuje.

Koja su sve zaduženja profesionalnog upravnika zgrade Beograd?

Vrlo je precizno određeno trenutno važećim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije, koje sve obaveze, odnosno zaduženja ima lice, koje je prema propisima steklo licencu za profesionalnog upravnika.

Kako postati profesionalni upravnik?

Jedno od novih zanimanja je svakako i profesionalni upravnik. A na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije ja tačno navedeno na koji način svako ko je zainteresovan može da postane profesionalni upravnik.

Kako smeniti profesionalnog upravnika ako niste zadovoljni njegovim uslugama?

Svako ko bude proglašen upravnikom određene stambene zajednice je u obavezi da ispunjava dužnosti, koje su precizno određene Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Ukoliko se ne bude pridržavao tih odredbi, naravno da može biti smenjen, jer je to u skladu sa zakonom.

Šta je osnovni posao profesionalnog upravnika u zgradama?

Vrlo slično poslovima koje je ranije obavljao predsednik skupštine stanara, posao profesionalnog upravnika u zgradama podrazumeva sve to, ali i neke dodatne obaveze.

Održavanje zgrada i njihov nadzor uz pomoć profesionalnih upravnika

Prema članu broj 49. trenutno važećeg Zakona o stanovanju i održavanju zgrada Republike Srbije, apsolutno svaka stambena zajednica mora da ima upravnika.

Koja su sve prava i obaveze profesionalnih upravnika?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada u članu 50. navodi koja su sve prava i obaveze profesionalnih upravnika.

Koja je nadležnost skupštine stanara zgrade

S obzirom na to da je u trenutno važećem zakonu o stanovanju i održavanju zgrada navedeno da svaka stambena zajednica mora imati i zakonom propisane organe, to je potrebno na vreme informisati se i o tome koja je nadležnost skupštine stanara zgrade.

Ko može da vrši poslove upravljanja zgradom

Zvanično je 2016. godine donet zakon o stanovanju i održavanju zgrada. A na osnovu odredbi tog zakona se podrazumeva da mora postojati lice, koje upravlja stambenom zajednicom, odnosno stambenom zgradom.

Šta je načelo održivog razvoja stanovanja

Prema trenutno važećem zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, a koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 104/2016 je u osnovnim odredbama navedeno da se mora sprovoditi takozvano načelo održivog razvoja stanovanja.