Koja su sve prava i obaveze profesionalnih upravnika?

Koja su sve prava i obaveze profesionalnih upravnika?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada u članu 50. navodi koja su sve prava i obaveze profesionalnih upravnika.

Ukoliko bilo koji pojedinac, a koji je prethodno stekao licencu i zvanično je upisan u Registar profesionalnih upravnika Privredne komore Srbije, povredi taj ili bilo koji drugi član zakona, on će morati da snosi i pravne posledice.

Koja su sve prava i obaveze profesionalnih upravnika?

Prvo i osnovno što svaki profesionalni upravnik radi jeste zastupanje i predstavljanje one stambene zajednice, na čijem čelu se nalazi.

Njegova je obaveza i da nadležnima, koji su zaduženi za vođenje Registra stambenih jedinica podnese prijavu za upis konkretne stambene jedinice u taj registar.

Prema članu 17. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a stavu 8. tog člana je navedeno da profesionalni upravnik ima obavezu i da podnese prijavu za registraciju pravila vlasnika.

Nakon što bude konkretna stambena zajednica dobila zvanično Rešenje o registraciji, profesionalni upravnik koji se na njenom čelu nalazi treba to rešenje na propisani način da istakne na vidnom mestu.

Osim što treba da izvrši popis, on treba i da označi posebne, samostalne i zajedničke delove konkretne stambene zajednice na za to određeni način.

U skladu sa odredbama pomenutog Zakona će profesionalni upravnik napraviti i evidenciju vlasnika kako samostalnih delova te stambene zajednice, tako i o vlasnicima posebnih delova, ali i o licima koja koriste posebne ili zajedničke delove same zajednice. Ta evidencija mora sadržati osnovne podatke o vlasnicima, odnosno ime i prezime i jedinstveni matični broj građana za svako fizičko lice. A za poslovno lice mora postojati podatak o poslovnom imenu, zatim o matičnom broju tog pravnog lica i o adresi sedišta.

Sve odluke koje stambena zajednica bude donela će profesionalni upravnik morati da izvršava u skladu sa odredbama pomenutog Zakona.

Njegova je dužnost i da upravlja finansijskim sredstvima konkretne stambene zajednice i raspolaže onako, kako bude usaglašeno sa skupštinom stambene jedinice i njenim članovima.

Pored toga što će skupština stambene zajednice da predloži način održavanja, on će biti zadužen i za realizaciju tog plana.

Ukoliko je potrebno da budu izvršene hitne popravke u bilo kom delu stambene zajednice, upravo je profesionalni upravnik zadužen za organizaciju radova i njihovo sprovođenje.

Bitno je i da vodi propisanu evidenciju kako o prihodima za samo stambenu zajednicu, tako isto i o rashodima. Prema pomenutom zakonu je njegova obaveza i da dva puta u toku godine podnosi zvaničan izveštaj skupštini stambene zajednice. Naravno, interni dogovor može podrazumevati i izveštavanje na mesečnom nivou ili godišnjem.

Firme povezane sa tekstom

Profesionalni upravnik Milovan Randjelović

Profesionalni upravnik Milovan Ranđelović je tu kako bi Vam pomogao oko osnivanja i registracije stambenih zajednica, otvaranja tekućeg računa u banci, organizovanja skupštine stanara i korišćenja finansijskih sredstava stambene zajednice
Pročitaj više

La Presidenta Profesionalni upravnik

Španskih boraca 24v

Profesionalni upravnik La Presidenta Beograd bavi se uslugom profesionalnog upravljanja čitavih kompleksa zgrada koji postaju dominantni u građevinarstvu.
Pročitaj više

Idi na vrh strane