Ko može da vrši poslove upravljanja zgradom

Ko može da vrši poslove upravljanja zgradom

Ko može da vrši poslove upravljanja zgradom?

Zvanično je 2016. godine donet zakon o stanovanju i održavanju zgrada. A na osnovu odredbi tog zakona se podrazumeva da mora postojati lice, koje upravlja stambenom zajednicom, odnosno stambenom zgradom.

Ko može da vrši poslove upravljanja zgradom?

Data je mogućnost izbora skupštini stambene zajednice, jer upravo njeni članovi imaju apsolutno pravo, prema slovu pomenutog zakona, da odaberu ko će vršiti upravljanje stambenom zajednicom.

U principu, skupštinu stanara jedne stambene zajednice čine predstavnici, odnosno vlasnici svake stambene jedinice, koja se u okviru nje nalazi. A oni biraju da li će neko od vlasnika stanova da obavlja poslove upravljanja zgradom ili će biti angažovan profesionalni upravnik zgrade.

Kako je navedeno u zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, odluku o tome će doneti svi članovi skupštine stambene zajednice. A nakon toga će biti u obavezi i da to zakonski regulišu.

Najbitnije je da svaka stambena zajednica bude zvanično upisana u registar stambenih zajednica, a kako bi stekla status pravnog lica. Najpre će pokrenuti postupak registracije, a to će učiniti podnošenjem zvanične prijave, već pomenutom registru, posle čega će dobiti i zvanično rešenje o registraciji, pa će tako konkretna stambena zajednica biti okarakterisana kao pravno lice.

Svakako je važno i da bude izabran profesionalni upravnik zgrade ili lice, koje će upravljati konkretnom stambenom zajednicom, a koje će biti jedan od vlasnika stambenih jedinica u okviru te zgrade.

Isto tako je predviđeno da skupština stanara donese odluku o tome, a ukoliko se odluči za prvu varijantu, ima pravo i da odabere lice, koje će posredovati između skupštine stanara konkretne zgrade i profesionalnog upravnika. U principu, to lice je obično jedan od vlasnika stambene jedinice.

Skupština stanara stambene zajednice određuje upravnika, koji bi trebalo četiri godine da obavlja tu funkciju. Naravno da odlukom skupštine stanara može biti određeno i kraće vreme za obavljanje te funkcije.

Na potpuno istovetan način, kao što se bira ili profesionalni upravnik zgrade ili lice, koje će obavljati tu funkciju, ono može i biti smenjeno.

Pored svega pomenutog, vrlo je važno da profesionalni upravnik zgrade, odnosno osoba koja će obavljati tu funkciju u narednom periodu, u skladu sa odredbama zakona o stanovanju i održavanju zgrada bude zvanično upisana u registar stambenih zajednica.

Osoba koja bude bila izabrana da vrši upravljanje zgradom mora u potpunosti poštovati član 50 konkretnog zakona, a u kome su precizno navedena i prava upravnika i sve njegove obaveze.

Firme povezane sa tekstom

Profesionalni upravnik Milovan Randjelović


Beograd

Profesionalni upravnik Milovan Ranđelović je tu kako bi Vam pomogao oko osnivanja i registracije stambenih zajednica, otvaranja tekućeg računa u banci, organizovanja skupštine stanara i korišćenja finansijskih sredstava stambene zajednice
Pročitaj više

La Presidenta Profesionalni upravnik

Španskih boraca 24v
Beograd

Profesionalni upravnik La Presidenta Beograd bavi se uslugom profesionalnog upravljanja čitavih kompleksa zgrada koji postaju dominantni u građevinarstvu.
Pročitaj više