Prevoz opasnih materija je jako odgovoran zadatak. Kao što im samo ime kaže, opasne materije u toku prevoza mogu ugroziti zdravlje i život ljudi, kao i izazvati zagađenje životne sredine. Šta su zapravo opasne materije? To su razne materije ali i predmeti, koji mogu biti otpad, sirovine, gotov proizvod, nusproizvod, međuproizvod ili poluproizvod.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naći ponudu za PREVOZ OPASNIH MATERIJA

Beograd

NMB - savetnik za bezbednost u transportu opasnih tereta
NMB - savetnik za bezbednost u transportu opasnih tereta
Pozovi

Licencirani savetnici za bezbednost u transportu opasnih tereta (ADR, RID i ADN) pružiće Vam svu neophodnu pomoć oko tehničkih propisa, dokumentacije, izbora vozila i ambalaže. Iza nas je zavidno iskustvo i stručnost, što nas svrstava među ...
Pročitaj više

Prevoz opasnih materija je jako odgovoran zadatak. Kao što im samo ime kaže, opasne materije u toku prevoza mogu ugroziti zdravlje i život ljudi, kao i izazvati zagađenje životne sredine. Šta su zapravo opasne materije? To su razne materije ali i predmeti, koji mogu biti otpad, sirovine, gotov proizvod, nusproizvod, međuproizvod ili poluproizvod.

Ovakve opasne materije su podeljene u devet različitih klasa. Primera radi, sedma klasa predstavlja radioaktivne supstance.

Prevoz opasne robe

Kada bismo posmatrali vozilo koje prevozi opasnu robu, izgledalo bi nam isto kao i transport uobičajene robe u međunarodnom saobraćaju. Ipak, razlika je veoma velika, pošto postoje zakonski, Međunarodni propisi koji se menjaju svake dve godine, a koji regulišu ovu vrstu prevoza.

Ti propisi su vrlo strogi, tako da firme koje se bave ovim poslom, moraju da ispunjavaju više uslova da bi bilo dozvoljeno da vrše prevoz ADR (opasne) robe u međunarodnom saobraćaju.

Transport opasnih materija

Firma koja pruža ovu vrstu usluge mora da poseduje odgovarajuće prevozno sredstvo koje je namenjeno transportu opasnih materija; osim toga, prevoz obavljaju lica koja su stručno osposobljena; takođe, potrebno je i odgovarajuće odobrenje za transport opasne robe.

Ono što je veoma bitno naglasiti jeste da je nephodno da prevozna sredstva budu izrađena, konstruisana, opremljena i u potpunosti tehnički ispravna da bi mogla da prevoze opasne materije. Pored svega toga, zakon nalaže da budu obeležena po posebnim standardima.

Zanimljivo je napomenuti da opasne materije i robu ne mogu da prevoze lica koja nisu stručno osposobljena i koja nemaju odgovarajuću dozvolu koja se izdaje na svakih pet godina. U tom periodu se vrši i ponovna provera znanja, nakon čega se dozvola produžava i lice može da se bavi transportom i rukovanjem opasnim materijama i robom.

Prevoz opasnog tereta

Opasan teret može da bude mnogo toga – toksični gasovi, nezapaljivi i neotrovni gasovi, zapaljivi gasovi; razne vrste eksploziva (eksplozivne materije, municija i slično); razne vrste zapaljivih tečnosti kao što je benzin, lakovi i boje, kerozin; otrovi – insekticidi, pesticidi...; roba koja je veoma opasna kada je u vlažnom stanju; razne zarazne materije – pod tim mislimo na uzorke krvi, medicinski i septički otpad i dr; akumulatori i kiseline, primera radi spadaju u klasu korozivnih materija; hemikalije za bazene, izbeljivači i slično, vode se pod klasom oksidatora; sumpor puder, šibice i sl. tretiraju se kao zapaljive materije u čvrstom stanju; a posebnu klasu čine supstance koje se mogu same zapaliti, kao što su žuti i beli fosfor, na primer; još jednu klasu opasnih materija čine organski peroksidi, kao i napred spomenute radioaktivne materije. Poslednju klasu čini razna druga opasna roba koja nije razvrstana u ovim podelama.

Prevoz opasnih materija iskustva

Kod ove vrste posla, posebna pažnja se posvećuje sprečavanju mogućih nezgoda, pa se iz tih razloga konstatno moraju pratiti nova pravila i promene a koje se tiču transporta opasnih materija i robe.

Kada se radi o sigurnosti, navešćemo primer da prevoznik ima obavezu da konstatuje da teret i vozilo nemaju neka oštećenja, pukotine ili curenje, te da je prisutna sva neophodna oprema; pored toga, potrebno je potvrditi da vozilo nije pretovareno; propisane oznake bezbednosti moraju biti pričvršćene za vozilo; neophodno je proveriti da datum provere vozila nije istekao i slično.

Prevoz opasnih materija – cena:

Koliko je potrebno platiti za prevoz opasnih materija, zavisi od toga šta se tačno transportuje, kao i od udaljenosti između destinacija, što znači da se cena može izračunati samo u konkretnom slučaju.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Biljana Brankovic
  11.09.2017 10:51

  Oduvek je za prevoz opasnih materija trebala neka posebne dozvola. To je ipak nesto sto nista ne moze da me previse iznenadi.

  Dusan Markovic
  11.08.2017 07:59

  Prevoz opasnih materija se ne desava cesto u Beogradu ali kada se desi, uglavnom je onda veoma vazno da sve to bude i vise nego kvalitetno. Po pitanju cena tu vam je od pocetka sigurno veoma jasno da one i nisu bas toliko velike.