Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Premazi za drvo
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Premazi za drvo

Drvo je veoma lep i zahvalan materijal, koji će ukrašavati vaš dom ili poslovni prostor kroz dugi niz godina. Ali, pod jednim uslovom – samo ako ga pravilno održavate!

 

 

Ukoliko ne biste koristili zaštitne premaze, lakove i farbe, vaše drvene površine bi tokom niza godina postajale sve starije i ružnije, pa biste ih naposletku, morali zameniti novim. Neosporna je činjenica da je uvek finansijski isplativije negovati drvo, nego kupovati nove i skupe elemente.

Premazi za drvene površine

Sada se postavlja logično pitanje, šta to sve napada drvo i zbog čega ono propada? Ako se radi o drvenim šalonima, prozorima i vratima, ili ogradama, jasno je da su ovi drveni delovi izloženi svim atmosferskim uticajima. Spomenimo štetna UV zračenja, niske ili visoke temperature, izloženost kiši, jakom vetru... i zašto bismo se onda čudili kako nam je drvo postalo staro?

Predmeti od drveta koji se nalaze u našem enterijeru, zaštićeni od spoljnih uticaja, takođe propadaju sa godinama. Možda imate drvene stolove i stolice, ili čak celu kuhinju ili regal, izrađene od punog drveta? Da bi vaš dom delovao lepo i uredno, neophodno je redovno i pravilno održavati nameštaj i stolariju od drveta.

Sve to, postiže se uz pomoć posebnih premaza, namenjenih zaštiti drveta. 

Podela premaza za zaštitu drveta

Kada je reč o spoljašnjem prostoru i površinskoj zaštiti drveta, premaze ćemo podeliti na lakove, emajle i lazure. 

Emajli su debeloslojna sredstva koja stvaraju film kojim se u potpunosti prekriva tekstura drveta, kao i njegovi eventualni nedostaci. Dobra vest je što su emajli dostupni u raznobojnim nijansama, dok su im glavne karakteristike vodoodbojnost i mala paropropusnost. 

 

 

Kada je reč o lakovima, oni su zapravo emajli bez pigmenata. Nekada su se koristili za drvo u spoljašnjem prostoru da bi se održao njegov što prirodniji izgled. Lakovi ne sadrže u sebi pigmente ili punila, pa iz tog razloga drvo treba zaštititi od žutenja i tamnjenja. Zato se dodaju UV apsorberi. 

Lazurni premazi

Nabrojali smo ih kao treće kada je reč o premazima za zaštitu i održavanje drvenih površina. Sada ćemo objasniti šta su to zapravo lazure? U pitanju su manje pigmentisani premazi koji na drvetu stvaraju tanak film, i pri tome transparentno nijansiraju površinu drveta. Na taj način, tekstura drveta ostaje vidljiva. Lazurni premazi imaju dosta prednosti, a neke od njih su da dozvoljavaju drvetu da „diše“, i vodoodbojne su. Vlažnost drveta varira dosta više nego kod nepropusnih ili malo propusnih premaza kao što je emajl, na primer. 

Još jedna dobra stvar na strani lazura, jeste što se one lako i jednostavno obnavljaju. Majstor će pre ponovnog nanošenja površinu drveta lagano obrusiti, kao i obrisati. Posle jednog do dva nanošenja, površina će već biti zaštićena i povratiće joj se sjaj.

Za kraj reći ćemo da je potrebno da stalno obraćate pažnju na to u kakvom su stanju vaše drvene površine, a to se posebno odnosni na one horizontalne, jer su više izložene vremenskim prilikama i uticajima nego vertikalne. Pošto uočite neke neželjene promene, preporučljivo je da odmah reagujete, tako što ćete svratiti do prodavnice boja i lakova i odabrati adekvatan premaz za drvo.

Premazi za drvo – cena:

Cena premaza za drvo kreće se u rasponu od 300 din. sve do 10.900 dinara za univerzalni emajl visokog sjaja koji se preporučuje za građevinsku stolariju, u pakovanju od 20 kg.  Ipak, može se reći da je prosečna cena premaza za drvo oko 2500 dinara (2.5 l).

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice boja i lakova koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

20.07.2018
Nikola Majstorovic

Premazi za devo vrlo su bitni kako bi ono ostalu dugotrajno i zasticeno pogotovo kada je drvo izlizeno spoljasnjim uticajima. Danas se po farbarama mogu pronaci razne nijanse i kvaliteti premaza za drvo a i cene zavise od proizvodjava i kvaliteta.

31.05.2018
Petar Petrovic

Najbolji proizvod za zastitu drveta je prirodno Osmo ulje i vosak. Nemacki proizvod. Kvalitet je extra Ja sam ga kupovao u Austriji popreporuci drugara. Ima ga i koda nas Osmo.rs

08.08.2017
Marta Dencevic

Nisu svi premazi za drvo isti, zbog toga je najbolje da se oko njihove upotrebe upoznate sa sasim kvalitetom pre nego sto pristupite izradi. Po tom pitanju je najbolje da onda konsultujete nekog iskusnog stolara u Beogradu.

26.04.2017
Janko Zivanovic

Po meni su najbolji i ubedljivo najbolji premazi za drvo oni koji su na biljnoj bazi.

13.04.2017
Ljubinka Sreckovic

Po pravilu, jedan od najvaznijih stvari po pitanju premaza za drvo je ta da moraju da se lepo plate. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

29.03.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, po meni je vosak ubedljivo najbolji premaz za drvo koji postoji kod nas.

14.03.2017
Nikolina Pantelic

Ovi premazi su veoma vazni posot su zapravo oni ti koji na duze staze drvo cuvaju.

23.02.2017
Ivan Stojanovic

Nisu svi premazi za drvo isti. Pre svega, sve zavisi od toga za sta se tacno koriste i koja im je upotrebna vrednost.

06.02.2017
Jana Stankovic

Koliko mi je poznato, svaki premaz za drvo debelo kosta ali je pri tome i veoma vazno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je veoma vazno.

26.01.2017
Marko Petrovic

Sto se mene linco tice, svi premazi za drvo bas moraju i mogu da budu onako ozbiljno kvalitetni. sve drugo je inace daleko manje vazno.

09.01.2017
Biljana Brankovic

Drvna gradja je zaista lepa ali ona u svakom slucaju zahteva da se bas onako kvlitetno odrzava. To zahteva da je premazujete najmanje jednom godisnje.

30.08.2016
Dusan Markovic

postoje razlicite vrste premaza za drvo i ljudi svasta nesto koriste. Pri tome, nisam protiv komercijalne upotrebe premaza za drvo ali smatram da postoje i mnogi prirodni materijali koji su isto tako kvalitetni.