Dodaj firmu

Lifestyle fitness studio powerlifting

Fitnes klub sa inovativnim grupnim treninzima za žene i muškarce, na Novom Beogradu. Vežbanje u prijatnom prostoru, uz kvalifikovane trenere i manje grupe vežbača.
Pročitaj više

Tošin bunar 181a
Novi Beograd, Beograd

U našem tekstu možete saznati šta je to powerlifting, koje su kategorije ovog sporta, kao i druge korisne i zanimljive informacije.

Šta je powerlifting?

Dakle, reč je o sportskoj disciplini, tačnije o sportu snage. Postoje tri discipline iz kojih se on sastoji. Praktično, to bi značilo da se tegovi mogu podići na tri različita načina.

Powerlifting Srbija

Možda niste znali, ali se sportisti koji se bave powerliftingom često nazivaju lifterima. Lifter, u osnovnom prevodu znači – dizač. Kada je reč o Srbiji, naš Powerlifting savez radi na osnovu Tehničkih pravila koja su izdata od strane Internacionalne Powerlifting Federacije.

Powerlifting sport

Podizanje tegova ima svoje tehnike. Prva od njih je čučanj. Tokom izvođenja, lifter stoji uspravno, i potrebno je da sa postolja na kome se nalazi šipka i određena željena težina tegova, iste stavi na svoja ramena.

Glavni sudija daje znak Skuat, onog trenutka kada je lifter spreman za izvođenje vežbe. Nakon toga, lifter se spušta u čučanj, posle čega će glavni sudija reći Rack. Tada se lifter podiže i ispravlja u prvobitan uspravni položaj, odnosno, vraća šipku na postolje. Sudije daju znak da li je izvođenje bilo dobro ili ne.

Drugi način je Bench press. To je jedna specifična tehnika dizanja tegova, a izvodi se tako što lifter leži na klupi, i noge su mu savijene u kolenima, a stopala dodiruju pod. Uz asistenciju pomagača, lifter uzima šipku na kojoj se nalaze tegovi željene težine. Glavni sudija će dati znak Start, i lifter šipku lagano spušta na svoje grudi. Kada sudija da znak Press, lifter podiže sa grudi tu određenu težinu. Kada sudija da znak Stalak, potrebno je da lifter vrati šipku na stalak od klupe na kojoj se nalazi.

Treća tehnika se naziva mrtvo dizanje. Kod ove tehnike ne postoji niti pomagač niti postolje. Tegovi su željene težine, a vrlo je bitno i kakva je podloga na kojoj se izvodi lift. Minimum je dva i po puta dva i po metra, a maksimum četiri puta četiri metra. Druge osobine podloge su da je neophodno da bude ravna i čvrsta.

Na primer, podloga ne bi smela da bude viša od deset centimetara od poda. Tehnika izvođenja je takva da se lifter nalazi u uspravnom stavu, ispred šipke i tegova. Saviće se blago u kolenima, i uhvatiti šipku sa tegovima. Glavni sudija će dati znak Start i tada lifter podiže teret, odnosno stavlja šipku sa tegovima na svoje butine. Kada začuje Down, tada spušta šipku sa tegovima na podlogu.

Powerlifting kategorije

Takmičenje se izvodi u dve kategorije i to sa opremom i bez opreme. Zanimljivo je da se u ovom sportu snage ne takmiče samo muškarci, već i žene. Posebne kategorije važe za jedne i druge, a pored toga postoji podela na starosne kategorije, kao i na kategorije gde se u obzir uzima telesna težina.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane