Sta podrazumeva poliranje nadgrobnih spomenika i zasto se izvodi? Na počivalištima naših najdražih, kojih nažalost više nema, nalaze se nadgrobni spomenici i ploče, izrađeni od različitih materijala. Izrada spomenika uglavnom nije mala investicija, tako da želimo da dugo traje i da uvek izgleda lepo i dostojanstveno.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za POLIRANJE NADGROBNIH SPOMENIKA

Beograd

Tanimi agencija za čišćenje
Bulevar Mihajla Pupina 205/73
Novi Beograd

Agencija TANIMI nudi širok asortiman usluga čišćenja i održavanja poslovnih, stambenih i ugostiteljskih objekata. Upotrebom profesionalne opreme renomiranih svetskih proizvođača i atestiranih sredstava, garantujemo visok nivo usluge, u najkra...
Pročitaj više

Sta podrazumeva poliranje nadgrobnih spomenika i zasto se izvodi? Na počivalištima naših najdražih, kojih nažalost više nema, nalaze se nadgrobni spomenici i ploče, izrađeni od različitih materijala. Izrada spomenika uglavnom nije mala investicija, tako da želimo da dugo traje i da uvek izgleda lepo i dostojanstveno.

Zbog svega toga, naročitu pažnju bi trebalo posvetiti redovnom održavanju spomenika, koje za vas obavljaju stručna lica, na poseban način i uz pomoć specijalnih sredstava.

Zaštita nadgrobnih spomenika

Najčešći materijali koji se koriste za izradu nadgrobnih spomenika su granit, mermer ili krečnjak, koji je različitih boja i uzoraka. Nije potrebno posebno naglašavati da spomenici stoje izloženi svim vremenskim uslovima – leti su pod jakim suncem, zapljuskuju ih kiše, preko zime na udaru su niskih temperatura, mraza, snega, vetra... Pored svega toga, na spomenike deluju i industrijsko zagađenje, a takođe i smola i istopljene sveće ostavljaju svoj trag na prirodnom kamenu.

Sve to može doprineti da vredan i kvalitetan spomenik tokom vremena propada, gubeći svoju lepotu, sjaj, boju i tako postaje znatno različit u odnosu na dan kada je postavljen.

Da se sve to ne bi dogodilo, potrebno je zaštititi nadgrobne spomenike, jer se na taj način znatno olakšava njihovo redovno održavanje i čišćenje, koje obavljate sami, svakoga puta kada posetite večnu kuću svojih najmilijih.

Ipak, osnovnu zaštitu i poliranje nadgrobnih spomenika ne možete uraditi sami, već su za to zadužena lica koja se bave zaštitom kamenih površina. Kada se taj postupak odradi, možete biti sigurni da će spomenik zadržati svoj izvorni izgled u dugom nizu godina.

Da bi se kamen zaštitio na pravi način koriste se impregnacioni premazi, i to za spomenike i nadgrobne ploče koje su sačinjene od manje poroznih materijala. U njih ubrajamo granit, krečnjak i mermer.

Zahvaljujući ovakvoj zaštiti, nadgrobni spomenik će biti sačuvan od fleka izgorelih sveća, mrlja od smole i masnih mrlja, prodora vode, atmosferskih zagađenja, cvetanja kamena, kao i gubljenja boje zbog UV zračenja.

Možda vas zanima šta to znači cvetanje kamena? U pitanju je propadanje površine usled odmrzavanja i smrzavanja. Stručna lica, da bi sprečila ovu pojavu, koriste posebne premaze koji ne stvaraju film, a to znači da spomenik propušta paru i vazduh. Dobra osobina premaza jeste da su bezbojni, pa ni na koji način ne menjaju izgled i sastav površine koja se tretira.

Poliranje nadgrobnih ploča

Kada se na pravi način zaštiti i ispolira spomenik ili nadgrobna ploča, takve povšine su otpornije na prljanje i na trošenje. Zahvaljujući svemu tome, vi ćete mnogo lakše redovno održavati počivalište dragih osoba.

Premazi se nanose pumpom niskog pritiska, četkom ili valjkom, i to u dva sloja, po principu „mokro na mokro“. Postupak se izvodi do zasićenja poroznih podloga. Da bi se dobio potpuni efekat, kao i vodootpornost, neophodno je da protekne od pet do sedam dana od aplikacije, to jest, nanošenja zaštitnog sredstva.

Poliranje nadgrobnih spomenika – cena:

Za poliranje spomenika i nadgrobnih ploča od mermera i granita, potrebno je platiti od 450 do 500 dinara po kvadratnom metru.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Jelena Stanarevic
01.09.2018 08:44

Osnovnu zaštitu i poliranje nadgrobnih spomenika ne možete uraditi sami, već su za to zadužena lica koja se bave zaštitom kamenih površina. Kada se taj postupak odradi, možete biti sigurni da će spomenik zadržati svoj izvorni izgled u dugom nizu godina.

Ostavite komentar
Ocenite firmu