Polen je zapravo cvetni prah, i za njega možemo slobodno reći da ima mnogo izuzetno korisna dejstva na celokupni čovekov organizam. Mnogi stručnjaci čak izjednačavaju polen sa matičnim mlečom, a o ostalim dobrim osobinama možete da pročitate u našem tekstu, kao i da se upoznate sa pravilnim načinom korišćenja i upotrebe polena.
Na ovoj stranici su oglašene firme kod kojih možete da obavite kupovinu polena. Dakle, dostupan je i u prodavnicama zdrave hrane i u apotekama. Takođe, putem interneta je jednostavno obaviti naručivanje proizvoda koji će vam stići na kućnu adresu.
Mnogi ljudi ne znaju kako da pravilno upotrebljavaju polen, pa ćemo sada navesti nekoliko najčešćih zabluda:
Dakle, prvo i osnovno što treba da znamo jeste to da čovekov sistem za varenje nije u stanju da razbije celuloidnu opnu kojom je obavijeno zrno polena. U ovim primerima koje smo naveli kako ljudi pogrešno koriste polen, događa se da polen samo protrči kroz naš organizam, i da pri tome nismo iskoristili baš nijedno dobro svojstvo koje polen ima, dakle – džabe smo ga kupili i pojeli.
Zbog toga bi trebalo da naučimo da ga pravilno koristimo kako bismo iz polena izvukli sve ono najbolje, a toga ima u izobilju. Dakle, da bi ljudski ogranizam mogao da upotrebi polen, najpre je potrebno da se ta opna koja ga obavija, razbije, odnosno, da nabubri i da prsne.
U procesu sušenja polena, izgubi se oko dvadeset posto korisnih svojstava. Zbog toga se često preporučuje upotreba sirovog polena. Sirovi polen se odmah nakon čišćenja čuva u zamrzivaču, sušeni polen se nakon sušenja takođe stavlja u zamrzivač. Sušeni polen se čuva od početka sezone pa do Nove godine.
Dakle, pravilna konzumacija polena bi značila da se jedna supena kašika razmuti u mlakoj vodi i to je najbolje uveče, nakon čega se ostavi da odstoji oko osam časova. Posle toga, takav napitak je moguće zasladiti, razmutiti i popiti. Ako polen sladite medom, trebalo bi da dodate i kapi propolisa i to do 15-ak, i ovo je najbolji način da se polen koristi.
Takođe, polen se rastvara i u jogurtu, jer svi znamo da mlečna kiselina bolje od vode rastvara celuloidnu opnu.
Ukoliko imate nemleven sirovi polen, ili samleven sušeni, tada možete da ga umešate u med, a korisno je da dodate i malo limuna kako biste poboljšali rastvaranje opne.
Za 100 grama polena trebalo bi izdvojiti u proseku oko 250 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače sa ove stranice.