Šta je sve potrebno za organizaciju sahrane?

Šta je sve potrebno za organizaciju sahrane?

Iako je smrt prirodna stvar, gotovo ni jedna osoba nije spremna da izgubi blisku osobu. Za tako nešto nikada nije dobar trenutak i nikada nismo spremni, međutim život nas često iznenadi, a tada se nađemo u novoj ulozi i situacijama koje nismo pre iskusili.

Ukoliko proživljavamo smrt najbližih, velika je verovatnoća da ćemo biti zaduženi za organizaciju sahrane. Ta obaveza uvek nekako padne na teret onih koji najviše pate. Međutim, ne mora da bude tako. Veliku pomoć mogu da vam pruže specijalizovane firme koje se bave organizacijom sahrane kao i prodajom kompletne pogrebne opreme i svih potrebnih elemenata neophodnih za organizaiju sahrane. Kao da prolazak kroz teško stanje i bolne uspomene nisu dovoljne, već moramo u najkraćem roku da organizujemo kompletnu sahranu, sredimo svu  papirologiju i nabavimo pogrebnu opremu.

Jedna od prvih obaveza je prijava smrti.Ukoliko je smrt nastala u stanu, morate je prijaviti nadležnom centru, na teren izlazi službeno lice koje obavlja pregled i donosi potvrdu o smrti.

Ukoliko ste tu vest primili iz bolnice, oni će vam dostaviti svu neophodnu dokumentaciju.

Ono što vam je potrebno je izvod iz matične knjige umrlih, dokument da ste zakazali sahranu, nalog za kremaciju.

Ukoliko niste u stanju da se bavite papirologijom, specijalizovane firme za organizaciju sahrane će sav posao obaviti umesto vas.

Ono što sledi odmah nakon prijave pokojnika jeste okupljanje porodice i prijatelja koji dolaze u kuću pokojnika da izjave saučešće. Potrebno je obavestiti rodbinu i prijatelje i preneti vest o nastaloj smrti u roku od nekoliko sati. Nakon objave smrti, rođaci i komšije se skupljaju u kući pokojnika gde izjavljuju saučešće. Za tu priliku potrebno je obezbediti dovoljno pića i hrane.

Pre same sahrane potrebno je obavestiti i sveštenika o datumu i mestu sahrane.

Na dan same sahrane potrebno je da organizaciju izvede više ljudi. Puno je obaveza oko organizacije sahrane, kupovine pogrebne opreme i organizovanja pića i hrane za sahranu.

Ukoliko je pokojnik preminuo u inostranstvu potrebno je organizovati transport tela iz te zemlje do mesta gde će se obaviti sahrana.

Uz samu sahranu potrebno je da zakažete kopanje grobnog mesta, kao i prevoz tela do samog grobnog mesta na dan sahrane.

Kamenorezačke usluge su još jedna od stavki koje su važne. Ukoliko niste unapred rešili pitanje spomenika, moraćete da se bavite i ovim pitanjem. Možete poručiti izradu spomenika po dimenzijama i obliku koji vam odgovara. Tu spadaju i odabir fotografije preminulog koja će biti na spomeniku, natpisi i posebni zahtevi.

Na sam dan sahrane, važno je da imate svu potrebnu pogrebnu opremu, koju za vas mogu obezbediti firme koje nude pogrebne usluge.

U obaveznu pogrebnu opremu spada pogrebni sanduk, odelo za pokojnika,pravoslavne kućice za sveće, pogrebne suze za groblje kao i venci za groblje i drugo cveće.

Na sam dan sahrane potrebna vam je pomoć oko organizacije posluženja za sve koji će doći na sahranu. Po običaju se nakon sahrane svi prisutni okupljaju u lokalnom restoranu ili kafani na posluženju ili daćama. Ovo je opcino i nije obavezno a zavisi od vaše lične volje.

Dodatne usluge koje nisu obavezne su i fotografisanje sahrana, ukoliko je to vaša želja možete sačuvati uspomenu na ovaj događaj i dobiti profesionalne fotografije svih bitnih detalja sa sahrane.

Ukoliko nemate svog fotografa a želeli biste da ovekovečite taj trenutak, obratite se firmama koje se bave organizacijom sahrana i pogrebnim uslugama. Svakako postoji toliko toga o čemu treba povesti računa, toliko opreme koju je potrebno nabaviti, toliko običaja i procedura koje je potrebno ispoštovati. Ponekad to ne mogu ni oni najsabraniji u porodici, jer je organizacija sahrane veliki posao. Zato uvek imate mogućnost da olakšate sebi i svojim bližnjima i angažujete firmu koja pruža pogrebne usluge i koja će obaviti sve potrebne usluge, kako u vezi sa samom sahranom tako i svim pratećim običajima i procedurama, počevši od prijave smrti, sređivanja dokumentacije i odlaska u nadležne institucije, do polsuženja za sve prisutne i sve pojedinosti same sahrane, nabavke opreme, organzacije posluženja, nabavku venca i pogrebnih suza i ostale dekoracije, sveća i kućica za sveće, kao i dogovaranje oko izrade nadgrobnog spomenika, do transporta pokojnika u zemlji i inostranstvu, organizaciju sahrane i svih običaja nakon sahrane.

Kako biste sebi bar malo olakšali, prepustite organizaciju drugima a vi na miru prođite kroz težak period i sačuvajte uspomene na blisku osobu koja je iznenada otišla.

Idi na vrh strane