Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Pleuralna punkcija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Pleuralna punkcija

Pleuralna punkcija je dijagnostička i terapijska metoda kojom se evakuiše strani sadržaj u pleuralnom prostoru. Taj sadržaj može biti vazduh, tečnost, eksudat, krv, gnoj, limfa. 

Pleuralna punkcija - dijagnostika

Ova metoda izvodi se u cilju dijagnostikovanja porekla nakupljenog stranog sadržaja u pleuralnom prostoru, a ako je količina sadržaja velika, onda i u cilju terapije. To bi značilo da se evakuacijom stranog sadržaja omogućava pravilna funkcija pluća. 

Pleuralna punkcija – kako se radi?

Ukoliko vam je zakazana ova intervencija, za nju nije potrebno da se na bilo koji način posebno pripremate. Ipak, pleuralnu punkciju možemo opisati kao lako bolnu. 

Prilikom samog izvođenja, vi ćete biti ili u sedećem ili u ležećem položaju. Procedura se izvodi pregledom (slepa pleuralna punkcija), ili radiološki, ultrazvukom ili CT (kompjuterizovana tomografija) grudnog koša (vođena pleuralna punkcija), čime se određuju granice sadržaja koji se evakuiše.  

Nakon dezinfekcije polja grudnog koša koje će biti mesto punkcije i davanja lokalne anestezije, počinje izvođenje pleuralne punkcije, pomoću specijalnih sterilnih igala, ili specijalnih setova za jednokratnu upotrebu. 

Mesta na kojima će se obavljati punkcija su različita, a zavise od toga koji se sadržaj evakuiše (krv, gnoj, limfa, tečnost, eksudat, vazduh...) 

Ne morate puno brinuti nakon intervencije, jer su komplikacije retke, međutim, kao i kod svake intervencije, moguće su i one mogu biti: krvarenje na mestu punkcije, povrede pleure i plućnog tkiva. 

Ako se radi dijagnostička punkcija, dobijeni sadržaj uz pomoć ove metode se šalje dalje na biohemijsku, mikrobiološku, serološku i citološku analizu.

Pleuralni izliv

Čovek ima pleuralni izliv kada postoji višak tečnosti u pleuralnom prostoru. Pleuralna tečnost se nakuplja kada njeno stvaranje premašuje mogućnost apsorpcije. Kada se ustanovi da bolesnik ima ovakav izliv, trebalo bi ustanoviti uzrok koji ga je izazvao. 

Pleuralni izliv – simptomi

Prvi simptom ovog oboljenja je bol. Bolesnik obično leži na oboleloj strani, da bi je štedeo od pokreta. Dijagnoza pleuralnog izliva se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, rendgenografije, ultrazvuka, CT-a (skener), punkcije i biopsije pleure. 

Pleuralna punkcija – cena

Potrebno je izdvojiti od 8000 do 10000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

12.11.2018
Katarina Perisic

Iz licnog iskustva mogu da kazem da je ovo po prilicno osetljiva metoda. Pre svega, samoom pacijentu mora da bude veoma neprijatno. Licno sam prisustvovala kada su jednom mom rodjaku radili punkciju.

27.03.2017
Petar Jankulovski

Sto se ove punkcije tice, kvalitet je i vise nego jasan. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

10.03.2017
Stojance Ristovski

Naravno da je ovo nesot sto nije ni malo jeftino.

07.03.2017
Ivana Petrovic

Kako god da okrenete, ovo je posebna jedna aktivnost. Ukoliko se bas za nju odlcuite, sigurno se necete pokajati.

07.03.2017
Milen Jovanovic

Kako god da okrenete, ovo je posebna jedna vrsta zahvata.

21.02.2017
Jovana Milinkovic

Sto se mene tice, kako god da okrenete, ovo je veoma vazno. Pri tome, pleuralna punkcija je zaista nesto sto mora posebno da se plati.

20.02.2017
Filip Milutinovic

Koliko mi se samo cini, ovo je poseban vrsta punkciej. Sve drugo je daleko gore resenje.

20.02.2017
Lea Stankovic

kako god da okrenete, ovo je veoma bitna punkcija. Ako se vec za nju odlucite, sigurno je samo to da se nikako necete pokajati.

02.02.2017
Mihajlo Nastasovic

Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta punkcije. Ako se za nju odlcite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

02.02.2017
Simona Vucinic

Koliko mi se samo cini, ovo je jedan veoma slozen zahvat koji ne moze svako da uradi na jedan propisan nacin.

23.01.2017
Marta Dencevic

Koliko se samo meni cini, pleuralan punkcija je nesto u sta uvek mozete da imate puno poverenje da vas sigurno nece izneveriti.

05.01.2017
Todor Markovic

Po mom misljenju, ovo je poprilicno jedan tezak tretman.

04.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Ovo je ipak zahvat koji ne moze svako na pravilan nacin da izvede i uradi.

15.12.2016
Janko Zivanovic

Ako mene licno pitate, po pitanju pleuralne punkcije, samo treba da znated a je po tom pitanju najbolje da se odlucite za kvalitet i da vise nista po tom pitanju ne treba da brinete.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

realno govoreci, jedno od najboljih resenja po pitanju preuralne punkcije je da posetite ordinaciju Medicor.

14.11.2016
Jana Stankovic

Ukoliko vam je potrebna pleuralna punkcija, ubedljivo je najbolje da posetite lekarsku ordinaciju Dr. Dunic i bas se tamo licno uverite u kvalitet.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju preuralne punkcije, ubedljivo je najbolje resenje da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje kao sto je agencija dr. Zutic.

23.09.2016
Petar Jankovic

Najbolje bi bilo kada biste se po ovom pitanju posavetovali sa nekim strucnim licem kao sto je primera radi ordinacija interne medicine NADA - A.

22.09.2016
Ivan Stojanovic

Pleuralna punkcija je zahvat koji na praiv nacin moze da izvede iskljucivo neki provereni lekar. To je metoda koja takodje moze da bude i poprilicno bolna, koliko je meni poznato.

22.08.2016
Marko Petrovic

Mnogim sportistima se desi da se primera radi moraju podvrgnuti ovom zahvatu a da pri tome nemaju nekih vecih problema. Uglavnom ova vrsta problema kod sportista nastaje kao posledica udaraca u predeo pluca.

19.08.2016
Dusan Markovic

Ovo je jedan slozen zahvat. Otac moj ga je pre odredjenog vremena radio i moze da bude poprilinco nezgodan. U svakom slucaju zaista trebad a ga radi neko ko je strucan na ovom planu.

18.07.2016
Marina Zivkovic

Iz licnog iskustva mogu da kazem da je ovo po prilicno osetljiva metoda. Pre svega, samoom pacijentu mora da bude veoma neprijatno. Licno sam prisustvovala kada su jednom mom rodjaku radili punkciju.