Pleuralna punkcija je dijagnostička i terapijska metoda kojom se evakuiše strani sadržaj u pleuralnom prostoru. Taj sadržaj može biti vazduh, tečnost, eksudat, krv, gnoj, limfa. 

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade dijagnostiku PLENURALNA PUNKCIJA

Beograd

Millenium Medic Poliklinika i Laboratorija
Millenium Medic Poliklinika i Laboratorija
Molerova 11
Beograd Pozovi

Poliklinika Millenium Medic pruža specijalističke i ultrazvučne dijagnostičke preglede iz različitih oblasti medicine koje izvodi vrhunski tim stručnjaka. U sklopu poliklinike nalazi se i laboratorija, tako da vršimo kompletne usluge na jed...
Pročitaj više

3.7 | 31 ocena
Pre 1 h poslednji put pozvana firma
LaboMedica Poliklinika i Laboratorija
LaboMedica Poliklinika i Laboratorija
Bulevar Kralja Aleksandra 193a
Zvezdara
Beograd Pozovi

Poliklinika i laboratorija LaboMedica nudi kompletne medicinske usluge i analize na istom mestu, u istom danu. Naše stručno i ljubazno medicinsko osoblje brzo i efikasno će organizovati sve potrebne preglede za Vas i Vaše najmilije, uz znač...
Pročitaj više

4.0 | 27 ocena
Korisnik : Dragana Jašić je pre 1 h preuzeo 1 kupona za akcije ove firme
Balkan Medic Interna Medicina
Balkan Medic Interna Medicina
Rige od Fere 22
Stari grad
Beograd Pozovi

Na uglu ulica Rige od Fere i Strahinjića Bana nalazi se savremeno opremljeni Balkan Medic dijagnostički centar. Nudimo usluge interne medicine po najpovoljnijim cenama....
Pročitaj više

3.7 | 6 ocena
Internistička ordinacija Nefron
Internistička ordinacija Nefron
Bulevar JNA 81, Jajinci
Voždovac
Beograd Pozovi

Internistička ordinacija Nefron nalazi se na opštini Voždovac u Beogradu i pruža usluge iz sledećih oblasti: interna medicina, kardiologija, gastroenterologija, endokrinologija, ultrazvuk, ekg, kolor dopler...
Pročitaj više

5.0 | 3 ocena

Pleuralna punkcija je dijagnostička i terapijska metoda kojom se evakuiše strani sadržaj u pleuralnom prostoru. Taj sadržaj može biti vazduh, tečnost, eksudat, krv, gnoj, limfa. 

Pleuralna punkcija - dijagnostika

Ova metoda izvodi se u cilju dijagnostikovanja porekla nakupljenog stranog sadržaja u pleuralnom prostoru, a ako je količina sadržaja velika, onda i u cilju terapije. To bi značilo da se evakuacijom stranog sadržaja omogućava pravilna funkcija pluća. 

Pleuralna punkcija – kako se radi?

Ukoliko vam je zakazana ova intervencija, za nju nije potrebno da se na bilo koji način posebno pripremate. Ipak, pleuralnu punkciju možemo opisati kao lako bolnu. 

Prilikom samog izvođenja, vi ćete biti ili u sedećem ili u ležećem položaju. Procedura se izvodi pregledom (slepa pleuralna punkcija), ili radiološki, ultrazvukom ili CT (kompjuterizovana tomografija) grudnog koša (vođena pleuralna punkcija), čime se određuju granice sadržaja koji se evakuiše.  

Nakon dezinfekcije polja grudnog koša koje će biti mesto punkcije i davanja lokalne anestezije, počinje izvođenje pleuralne punkcije, pomoću specijalnih sterilnih igala, ili specijalnih setova za jednokratnu upotrebu. 

Mesta na kojima će se obavljati punkcija su različita, a zavise od toga koji se sadržaj evakuiše (krv, gnoj, limfa, tečnost, eksudat, vazduh...) 

Ne morate puno brinuti nakon intervencije, jer su komplikacije retke, međutim, kao i kod svake intervencije, moguće su i one mogu biti: krvarenje na mestu punkcije, povrede pleure i plućnog tkiva. 

Ako se radi dijagnostička punkcija, dobijeni sadržaj uz pomoć ove metode se šalje dalje na biohemijsku, mikrobiološku, serološku i citološku analizu.

Pleuralni izliv

Čovek ima pleuralni izliv kada postoji višak tečnosti u pleuralnom prostoru. Pleuralna tečnost se nakuplja kada njeno stvaranje premašuje mogućnost apsorpcije. Kada se ustanovi da bolesnik ima ovakav izliv, trebalo bi ustanoviti uzrok koji ga je izazvao. 

Pleuralni izliv – simptomi

Prvi simptom ovog oboljenja je bol. Bolesnik obično leži na oboleloj strani, da bi je štedeo od pokreta. Dijagnoza pleuralnog izliva se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, rendgenografije, ultrazvuka, CT-a (skener), punkcije i biopsije pleure. 

Pleuralna punkcija – cena

Potrebno je izdvojiti od 8000 do 10000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Katarina Perisic
  12.11.2018 05:01

  Iz licnog iskustva mogu da kazem da je ovo po prilicno osetljiva metoda. Pre svega, samoom pacijentu mora da bude veoma neprijatno. Licno sam prisustvovala kada su jednom mom rodjaku radili punkciju.

  Petar Jankulovski
  27.03.2017 10:19

  Sto se ove punkcije tice, kvalitet je i vise nego jasan. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

  Stojance Ristovski
  10.03.2017 09:22

  Naravno da je ovo nesot sto nije ni malo jeftino.

  Ivana Petrovic
  07.03.2017 06:47

  Kako god da okrenete, ovo je posebna jedna aktivnost. Ukoliko se bas za nju odlcuite, sigurno se necete pokajati.

  Milen Jovanovic
  07.03.2017 05:35

  Kako god da okrenete, ovo je posebna jedna vrsta zahvata.

  Jovana Milinkovic
  21.02.2017 07:38

  Sto se mene tice, kako god da okrenete, ovo je veoma vazno. Pri tome, pleuralna punkcija je zaista nesto sto mora posebno da se plati.

  Filip Milutinovic
  20.02.2017 09:18

  Koliko mi se samo cini, ovo je poseban vrsta punkciej. Sve drugo je daleko gore resenje.

  Lea Stankovic
  20.02.2017 09:17

  kako god da okrenete, ovo je veoma bitna punkcija. Ako se vec za nju odlucite, sigurno je samo to da se nikako necete pokajati.

  Mihajlo Nastasovic
  02.02.2017 10:12

  Koliko mi se samo cini, ovo je posebna vrsta punkcije. Ako se za nju odlcite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

  Simona Vucinic
  02.02.2017 02:07

  Koliko mi se samo cini, ovo je jedan veoma slozen zahvat koji ne moze svako da uradi na jedan propisan nacin.

  Marta Dencevic
  23.01.2017 10:14

  Koliko se samo meni cini, pleuralan punkcija je nesto u sta uvek mozete da imate puno poverenje da vas sigurno nece izneveriti.

  Todor Markovic
  05.01.2017 12:58

  Po mom misljenju, ovo je poprilicno jedan tezak tretman.

  Ljubinka Sreckovic
  04.01.2017 01:27

  Ovo je ipak zahvat koji ne moze svako na pravilan nacin da izvede i uradi.

  Janko Zivanovic
  15.12.2016 10:08

  Ako mene licno pitate, po pitanju pleuralne punkcije, samo treba da znated a je po tom pitanju najbolje da se odlucite za kvalitet i da vise nista po tom pitanju ne treba da brinete.

  Nikolina Pantelic
  29.11.2016 11:33

  realno govoreci, jedno od najboljih resenja po pitanju preuralne punkcije je da posetite ordinaciju Medicor.

  Jana Stankovic
  14.11.2016 07:22

  Ukoliko vam je potrebna pleuralna punkcija, ubedljivo je najbolje da posetite lekarsku ordinaciju Dr. Dunic i bas se tamo licno uverite u kvalitet.

  Biljana Brankovic
  10.11.2016 12:21

  Po pitanju preuralne punkcije, ubedljivo je najbolje resenje da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje kao sto je agencija dr. Zutic.

  Petar Jankovic
  23.09.2016 07:49

  Najbolje bi bilo kada biste se po ovom pitanju posavetovali sa nekim strucnim licem kao sto je primera radi ordinacija interne medicine NADA - A.

  Ivan Stojanovic
  22.09.2016 09:17

  Pleuralna punkcija je zahvat koji na praiv nacin moze da izvede iskljucivo neki provereni lekar. To je metoda koja takodje moze da bude i poprilicno bolna, koliko je meni poznato.

  Marko Petrovic
  22.08.2016 12:25

  Mnogim sportistima se desi da se primera radi moraju podvrgnuti ovom zahvatu a da pri tome nemaju nekih vecih problema. Uglavnom ova vrsta problema kod sportista nastaje kao posledica udaraca u predeo pluca.