Pikovana fasada, sta treba znati? Zamislite vrhunski materijal, dobar alat i vešte majstore. Sada sve to saberite i šta je zbir dobijen na kraju? Odlično urađen posao, fasada vaše kuće koja blista i zadovoljni ukućani! Jedan od načina da to postignete jeste da uradite pikovanu fasadu.

Pikovana fasada – kako se radi?

Možda mnogi od vas koji čitate ovaj tekst ne znate šta je zapravo pikovana fasada. To je fasada koja se dobija mešanjem mlevenog prirodnog kamena i belog cementa. U zavisnosti od potrebne nijanse fasade, koristi se drobljeni mermer. 

Kada dođe tim majstora da uradi pikovanu fasadu na vašoj kući, oni će najpre pripremiti radnu površinu a to znači da će istu poprskati cementnim malterom sa frakcijom, te postaviti osnovni sloj u debljini od 1.5 do 3 cm, prilikom čega će ga izbrazdati, a zatim će naneti sloj kamena od 1.5 do 2 cm. On se mora izravnati i glačati u potrebnoj debljini u zavisnosti od načina obrade.

Pikovana fasada – iskustva

Naneseni sloj kamena se u završnoj obradi posle stvrdnjavanja pikuje ručno sa zašiljenim čekićem, koji se naziva pikomer.

Moguće je izabrati i granulaciju prirodnog kamena. Postoje granulacije 1, 2 i 3, griz i brašno. 

Spomenimo četiri vrste završne obrade veštačkog kamena:

- pikovani kamen

- štokovani kamen

- brušeni kamen

- prani kulir.

Vaša nova fasada ostavljaće utisak prirodnog klesanog kamena. Pikovana fasada veoma lepo izgleda a uz to veoma je otporna prema vremenskim uticajima – kiša, sneg, sunce, vetar... 

Na kraju teksta, vratimo se na momenat na početak priče, i posle svega što ste pročitali, možete li zamisliti vašu novu fasadu? Ako ste njenim izgledom oduševljeni u mašti, kada je zaista i napravite bićete još zadovoljniji.

Pikovana fasada – cena

Ukoliko želite ovu vrstu fasade na svojoj kući, prosečna cena se kreće u rasponu od 12 do 15 evra po metru kvadratnom.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Pikovana fasada
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

01.11.2018
Dragana Misic

Moze li neko tacno da mi objasni sta je to tacno pikovana fasada. Stvar je u tome sto sam jos pre par godina izgradio kucu ali se nisam previse bavio spoljasnjoscu. Sada sam resio da uradim fasadu sa izolacijom koja ce moci da mi smanji potreosnju - rasipanje energije.

02.08.2017
stevan markanov

Postovani, fasada od pikovanog kamena ne može da se klasifikuje u molerske radove ! Fasada od pikovanog kamena je jedna od najlepših i najtrajnijih fasada,ali zahteva prethodno kvalitetno izveden objekat po svim građevinskim standardima i normativima,. Prvo kvadrat fasade od kamena i belog cementa je težak 50 kg.zato je potrebna kvalitetna statika i gradnja objekta. Drugo, podloga za kamen mora biti jaka tj. malterisanje isključivo sa frakcijom u razmeri 1:2 sa prethodnim bacanjem šprica u razmeri 1:1. Za izradu fasade potreban je beli cement i kamen visokog kvaliteta, i naravno majstori koji će sve to da izvedu . Fasada od pikovanog kamena je trajna ako se kvalitetno uradi,koristi se beli,crveni,zeleni,drap i crni kamen za izradu fasade,,ne farba,se,samo se opere po potrebi ako se zaprlja. Cena je oko 40 evra po kvadratu.

10.05.2017
Simona Vucinic

Koliko mi se samo cini, pikovana fasada je u svakom slucaju zlata vredna.

25.04.2017
Filip Milutinovic

Sto se mene licno tice, moze onda da se uradi bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

28.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju kako god da okrenete, ona nije ni malo jeftina.

14.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Ako bi me neko vec naterao da uradim ovu fasadu, sta cu. Sigurno bih morao da je uradim.

22.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Vidim da sve vise ljudi radi bas ovakvu jednu fasadu. UKoliko se za nju odlucite sigurno je samo to da se necete pokajati.

06.02.2017
Todor Markovic

Koliko mi je poznato, samo je vazno da se po ovom pitanju odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

06.01.2017
Nikolina Pantelic

Po meni ova fasada, izgelda bas nekako mocno.

19.12.2016
Jana Stankovic

Po pitanju pikovane fasade, samo treba da znate da je bitno da strogo vodite racuna da vam se uklopi u ambijent.

01.12.2016
Janko Zivanovic

Po pitanju pikovanih fasada, samo treba da se odlucite da posetite neko strucno i provereno mesto. Ipak su to fasade koje su poprilicno kvalitetne.

16.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju pikovane fasede, ubedljivo je najbolje resenje da posetite radnju molersku radnju 22.jun i da se samo u njoj uverite i vidite sta je kvalitet.

25.10.2016
Petar Jankovic

Pikovana fasada je po meni nesto sto moze da bude poprilicno skupo a sto u krajnjem slucaju moze veoma brzo da propadne.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

Nesto sam bas racunao koliko bi mene kostala pikovana fasada i mogu slobodno da kazem da cena nije ni malo jeftina. Pri tome, cene su razlicite i najbolje bi bilo da se posavetujete sa nekim molerom. Sigurno mora da bude dobro cim toliko kosta.

22.07.2016
Marko Petrovic

To ti je Dusane fasada koja nastaja mesanjem elemenata kamena i belog cementa. Ne znam kako u se zapravo u praksi pokazala tako da ne mogu nista vise da kazem o tome. Mislim da sam postupak izrade nije los, ali je u svakom slucaju potrebno da nadjes neke kvalitetne majstore.

24.06.2016
Dusan Markovic

Moze li neko tacno da mi objasni sta je to tacno pikovana fasada. Stvar je u tome sto sam jos pre par godina izgradio kucu ali se nisam previse bavio spoljasnjoscu. Sada sam resio da uradim fasadu sa izolacijom koja ce moci da mi smanji potreosnju - rasipanje energije.