Perianalni bris se uzima ujutru, pre nego što pacijent ima stolicu. Bris je potrebno uzeti bez  prethodnog pranja regije oko čmara; biće uzet providnim selotejpom i ravnomerno će se prelepiti preko predmetnog stakla. Ukoliko ovaj bris daje dete, uveče ga je potrebno oprati, ali ne stavljati nikakve kreme, bebi puder i slično.

Perianalni bris kod dece 

Kada dođe do toga da treba da upišete dete u kolektiv, obdanište ili školu, prvi put ćete se susresti sa oblikom mikrobiološkog – parazitskog ispitivanja, koje se zove perianalni bris. 

Čim nam neko spomene crevne parazite, odnosno, gliste, u nama se stvara osećaj nelagode. Ukoliko se dete igra na otvorenom prostoru, dodiruje zaprljane predmete a pri tome prinosi ruke ustima, to bi bila ulazna vrata za parazite u organizam. Crvići brzo naseljavaju tanko i debelo crevo domaćina, a njihovo prisustvo u stolici moguće je videti i „golim okom“, jer su oni pokretni i dužine od tri do trinaest milimetara. Kožu oko analnog otvora, ženka parazita bira kao idealno mesto da položi svoja jaja. Otuda je glavni simptom da dete ima gliste, svrab u predelu čmara. Drugi simptomi su ređi, poput bolova u stomaku. 

Perianalni bris –kada se radi?

Perianalni bris je osnovno dijagnostičko sredstvo kojim se prisustvo crevnih parazita dokazuje. Kao što smo već napomenuli, ova vrsta brisa se uzima pri upisu deteta u kolektiv, pri redovnim bakteriološkim kontrolama u kolektivima, kao i uvek kada postoji sumnja na postojanje crevnih parazita.

Perianalni bris – kako se radi?

Sama tehnika uzimanja perianalnog brisa se razlikuje u odnosu na druge briseve, kao što je bris grla ili nosa. Uzima se otisak analne regije lepljivom trakom, nakon čega se posmatranjem uz pomoć mikroskopa utvrđuje prisustvo jaja ili odraslih jedinki, što je ređe. 

Perianalni bris – rezultati

U slučaju da je perianalni bris dao pozitivne rezultate, to jest, da je utvrđeno postojanje crevnih parazita, potrebno je da dete ne ide u kolektiv do okončanja medicinskog tretmana. 

Lečenje crevnih parazita

Ovo lečenje je prilično jednostavno, ali ima svoja pravila. Važno je da se leče svi ukućani, uzimaju se tablete po dinamici koju je odredio lekar. Posle sedam dana, ponavlja se perianalni bris. Mnogi iz preventivnih razloga savetuju da se ponovi još jedna doza, mesec dana od prve. 

Potrebna je maksimalna higijena gde je boravilo dete koje je bilo nosilac parazita. Striktno pranje ruku je od velike važnosti, jer sprečava da osoba samu sebe ponovo zarazi unošenjem jaja sopstvenim rukama. 

Perianalni bris – cena

Cene se kreću u rasponu od 350 do 495 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Perianalni bris
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Zeljana Jeremic

Detetu svom sam zbog sumnje na prisustvo nekih patoloskih stanja prosli mesec uradila perianalni bris i dala sam ga na analizu. Cene je standardna za sve briseve i mene je kostalo 480 dinara.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Kako god da okrenete, mora on debelo da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Ukoliko nesto valja u celoj prici, onda je to perianalni bris koji nije potpuno za bacanje.

24.04.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, sto se ovog perianalnog brisa tice, sigurno je kvalitet nesto sto je i vise nego vazno. Sve drugo je samo gubljenje vrmena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po pravilu je ovo posebna vrsta brisa u koju zaista treba da imate puno poverenje. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga ako mene licno pitate.

27.03.2017
Simona Vucinic

Sto se ovog brisa tice, sigurno je to veoma vazno.

10.03.2017
Todor Markovic

Po pitanju ove vrste vrisa, naravno da je veoma bitno da se na vreme odlucite za kvalitet. Pri tome, ni cene nisu bas jednostavne.

07.03.2017
Marta Dencevic

Ipak mislim da od ovog brisa ne psotoji nista bolje.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Kako god da okrenete, perianalni bris je poseban vrsta brisa. Ako se vec za njega odlcuite, sigurno je samo to da vas lekar treba upititi na pravo mesto.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Mogu samo da kazem da je ovo posebna jedna vrsta brisa. Ukoliko e za njega opredelite, sigurno je samo to da se necete pokajati.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi je samo poznato, ovo je posebna vrsta brisa, ukoliko se za njega orpedelite sigurno je samo to da se necete pokajati.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Sto se tice ove vrste brisa, samo treba da znate da je veoma bitno da se po tom pitanju opredelite za kvalitet. Nista vise dalje ne treba da brinete.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako mene pitate, ovo je bris koji moze na veoma kvalitetan nacin da se uradi u Beogradu. Samo je naravno potrebno da pronadjete neku kvalitatnu laboratoriju.

29.11.2016
Jana Stankovic

Ako pricamo realno, po pitanju ove vrste brisa, samo treba da posetite laboratoriju Labra Medica i da se bas u njoj odlucite za kvalitet.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Kvalitetan perianalni bris je ubedljivo najbolje resenje ukoliko se odlucite da provertite neko strucno lice. Primer takvog strucnog lica (mesta) je laboratorija Dialab.

22.09.2016
Marko Petrovic

Perianalni bris je u svakom slucaju nesto sto je i vise nego specificno i sto samim tim ne moze da se uradi na dosta mesta. Zbog toga treba da posetite mirkobiolosku laboratoriju Markovic i da se licno uverite u njen kvalitet.

22.08.2016
Dusan Markovic

To zaista nije previse novca za jednu takvu pouzdanu analizu. Pri tome, ova vrsta analize je sigurno jedan od kvalitetnih osnova novog rada, narocito onog kvalitetnog.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Detetu svom sam zbog sumnje na prisustvo nekih patoloskih stanja prosli mesec uradila perianalni bris i dala sam ga na analizu. Cene je standardna za sve briseve i mene je kostalo 480 dinara.