Dodaj firmu

Perga Beograd

Perga Pčelinjaci Stanković Mladenovac

Pčelinjaci Stanković Mladenovac donose najslađe i najzdravije ukuse iz prirode na Vašu trpezu. Naši proizvodi sjedinjuju najlepše darove prirode sa visokokvalitetnim medom koji pčele požrtvovano skupljaju na blago zatalasanim i pitomim šumadijskim brdima
Pročitaj više

Kajmakčalanska 20
Mladenovac, Beograd

Svi znamo da su pčelinji proizvodi izuzetno zdravi kada je u pitanju jačanje imuniteta i poboljšavanje metabolizma, a perga je jedan od njih. Oni imaju niz korisnih dejstava na ljudski organizam u celini. Za neke od njih niste možda ni čuli, jer su manje poznati, ali ništa manje korisni.

U našem tekstu saznajte šta je perga, kako se koristi i kako vam može pomoći.

Šta je perga?

Perga je zapravo fermentirani polen, i ona nastaje na taj način što pčele polen koji skupe sa cvetova biljaka unose u košnicu, zatim ga prerađuju tako što dodaju produkte koji nastaju lučenjem njihovih žlezda. Drugačije rečeno, to znači da pčele natapaju polen svojim sekretima, a zatim ga smeštaju u ćelije saća, pa ga odozgore zalivaju medom.

Na taj način polen postaje obogaćen aminokiselinama, mlečnom kiselinom, fermentima, raznim kvascima, bakterijama, itd. Pri preradi polena, pčele koriste oko dve stotine mikroorganizama, i to je jedan veoma složen proces fermentacije polena.

Perga, ili fermentiran polen, je sada gotova hrana za pčele, dok polen sam po sebi, to nije. Kako za pčele, perga je sjajna hrana i za ljudski organizam. Perga u sebi ima oko stotinu vrsta raznih gljivica, oko četrdeset vrsta bakterija, preko osamdeset vrsta kvasca, vitamine, belančevine, minerale i mnogo toga drugog.

Vrlo je zanimljivo da ljudi nisu u stanju da naprave pergu sa toliko mikroorganizama kao što to mogu pčele. Jedino što su uspeli, to je da naprave mešavinu koja ima sve sastojke kao i prava perga, i to tako što su koristili mleko u prahu, pekarski kvasac, sojino brašno sveža jaja i drugo, ali ipak je takva smesa ostala bez glavne stvari koju prava perga ima a to su brojni mikroorganizmi.

Još interesantnija je činjenica, da čak i kada bi čovek obezbedio sve te potrebne mikroorganizme, i dobio veštačku pergu, opet bi se našao pred nerešivom dilemom a to je – koji redosledom sada treba dodavati te silne mikroorganizme? To je već jedna velika tajna za čoveka koju samo pčele znaju, dakle kako treba spakovati mikroorganizme. Do sada ljudima nije pošlo za rukom da ukradu taj recept od pčela, pa se baš zbog toga perga smatra jedinstvenim, neprevaziđenim, unikatnim, i isključivo pčelinjim proizvodom.

Perga – iskustva

Kada ne bi postojala perga, ne bi postojao razvoj pčelinjeg društva, ni legla, a na kraju, ni pčela. Perga ima sve što je neophodno za život pčelinjeg društva, a to su vitamini, aminokiseline, eterična ulja, belančevine, mineralne materije, šećeri, brojni mikroorganizmi, hormoni, enzimi...

Za čoveka, perga je bitna zbog visokog sadržaja vitamina A, koji je značajan za očuvanje krvnih sudova, a važna je i kod svih kardiovaskularnih oboljenja, oboljenja creva i želuca, kod ljudi koji imaju obolelu crevnu floru, ili imaju površinska oštećenja kože...

Perga – cena:

Za 50 grama perge, trebalo bi platiti od 600-650 dinara u proseku.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane