O paucima postoje različita mišljenja, odnosno, neke ljude pauk veoma plaši, dok ih drugi vrlo rado drže kao kućne ljubimce. Ako spadate u ovu drugu kategoriju osoba, onda je ovaj tekst namenjen upravo vama.

Pročitaj više

O paucima postoje različita mišljenja, odnosno, neke ljude pauk veoma plaši, dok ih drugi vrlo rado drže kao kućne ljubimce. Ako spadate u ovu drugu kategoriju osoba, onda je ovaj tekst namenjen upravo vama.

U njemu ćete moći da saznate razne zanimljive i korisne informacije o tome kako izgleda držati pauka kao mezimca, gde i kako ga gajiti, gde bi pauka trebalo nabaviti i slično.

Pauci kao kućni ljubimci

Naravno, svaki ljubimac ima svoje prednosti i mane, pa tako i pauk. Na primer, pauk ne zahteva puno vremena, a ni novca da biste ga pravilno održavali i da bi bio srećan kod vas. Iz tog, a i iz mnogih drugih razloga, pauci postaju sve popularniji širom planete, pa tako i kod nas, uprkos činjenici da mnogima deluju veoma zastrašujuće.

Koje sve vrste pauka postoje?

Ako birate idealnog pauka za sebe, mi vam preporučujemo vučjeg pauka ili tarantulu. Inače, širom planete postoji preko 46 hiljada različitih vrsta.

Prodaja paukova

Ukoliko želite neobičnog ljubimca, onda pauk može da bude pravi izbor. Dok se drugi plaše, vi ćete uživati u svom neobičnom prijatelju.

Na strani paukova ima dosta prednosti, recimo, oni su tihi i mirni, i nećete ni primetiti njihovo prisustvo. Ako budete hteli da pridremate, pauk neće praviti buku kao neki veseli kanarinac, na primer.

Kućni ljubimci, kao što su psi ili mačke, pa čak i zmije, rastu i razvijaju se, tako da je za njih potreban određeni prostor. Za pauka to ne morate da obezbeđujete, dovoljan će mu biti jedan mali terarijum.

Mnoge životinje su društvene, i ne mogu bez druge jedinke, dok su paukovi dovoljni sami sebi. To bi značilo da niste u obavezi da nabavljate još jednog pauka da mu pravi društvo.

Ljudi uvek obraćaju pažnju na finansijsku stranu priče, pa se pitaju – koliko košta održavanje neke životinje? Za razliku od klasičnih ljubimaca, jedna tarantula će vas koštati daleko manje.

Ako imate i malo dete u kući, biće mu zanimlijivo da posmatra pauka kroz terarijum i da na taj način uči o nauci i prirodi.

Pošto u našem tekstu govorimo objektivno o paucima kao o kućnim ljubimcima, navešćemo i neke njihove mane. Primera radi, tarantula, koja se često drži u domu, ima dlačice koje može da „baci“ ako se na neki način oseti ugroženom.

Mesto na kome držite pauka mora da bude dobro obezbeđeno i zatvoreno, iz prostog razloga što su pauci vešti penjači i lako će pobeći čak i kroz najmanje pukotine. Naravno, ovaj problem se efikasno rešava kupovinom dobrog i kvalitetnog terarijuma.

Životni vek tarantula je od dvadeset do čak trideset godina, što je dosta duže u odnosu na ostale vrste paukova.

Pauk, kao i svako živo biće, može da se razboli, ali je ipak činjenica da jako mali broj veterinara ume da leči ove insekte. Zbog toga bi ih trebalo čuvati od raznih infekcija i bolesti.

U nekom trenutku možda ćete poželeti da parite vašeg pauka. U zavisnosti od vrste kojoj pripada, parenje ume da bude priično teško.

Pauk je zapravo predator, i sa njim nećete moći da uspostavite nekakav topli odnos, već je on dovoljan sam sebi, čak mu nisu neophodni ni ostali pripadnici njegove vrste. Takođe, ako u stanu imate psa ili mačku, ne preporučuje se da ih upoznajete, jer se takva situacija može neželjeno završiti.

Ukoliko ste se odlučili za nabavku pauka, to bi bilo najbolje da učinite kod proverenih odgajivača.

Kolika je prosečna cena pauka koji se uzima za kućni uzgoj?

Cena pauka za kućni uzgoj varira od vrste, i može da se kreće od 25 do 80 evra.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Dusan Markovic
    01.09.2017 07:34

    Nije pauk ni malo naivna zivotinja. Ova vrsta zivotinje je kako god da okrenete nesto sto bi svima trebalo da se svidi. Druge stvari po meni zaista ne bi trebale ili smele da budu toliko vazne.