Pamuk

0.0 | 0 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Pamuk
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Troslojne zaštitne maske (100% pamuk!)

Akcija -17% 190 Din.
Troslojne zaštitne maske (100% pamuk!) - HIT CENA! - 190 din! Salon Venčanica Šarm M & M!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Svečane maske od luksuznih materijala (unutrašnjost 100% pamuk!)

Akcija -11% 580 Din.
Svečane maske od luksuznih materijala (unutrašnjost 100% pamuk!) - 580 din! Salon Venčanica Šarm M & M!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Pamučne majice za mamu i devojčicu (komplet) - IDEALAN POKLON!

Akcija -30% 1400 Din.
Pamučne majice za mamu i devojčicu (komplet) - IDEALAN POKLON! - 1.400 din! Aksiom Zvončica modni atelje!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Pamuk

Možda niste čuli za žoržet ili žersej, ali zato za pamuk sasvim sigurno jeste, i u svom garderoberu imate mnogo odevnih i ostalih predmeta koji su izrađeni od ovog materijala. U našem tekstu možete da pročitate sve što još niste znali o pamuku, a moglo bi da bude korisno i zanimljivo.

pamuk

 

Šta je pamuk?

Za početak, krenimo od školske definicije pojma pamuka. U pitanju je jedno mekano vlakno koje raste oko semena biljke koja se naziva Gossypium. To je zapravo grm iz suptropskih i tropskih krajeva, a pri tome mislimo na Ameriku, Afriku i Indiju.

Pamuk koji se danas uzgaja nazivamo komercijalnim, i dobija se od dve varijante američkih vrsta a to su Gossypium barbadense i Gossypium hirsutum.

Dobija se tako što se vlakno upreda u niti i upotrebljava se za izradu mekanih i prozračnih tkanina. U današnjem svetu, pamuk je najčešće korišćeno prirodno vlakno.

Pamuk je definitivno najvažnije vlakno, a za to postoji više razloga. Pre svega, veoma je jeftin, odnosno ima nisku cenu, lako se može upresti u konac i savitljiv je. Ostale dobre osobine su da odeća dobijena od pamuka ne zahteva neku određenu i posebnu negu, može da se lako održava i dugog je veka trajanja.

U Srednjoj Americi i Indiji, proizvodi od pamuka su bili poznati pre 5000 godina. Interesantna je činjenica, da su Evropljani opisali pamuk kao vlakno slično vuni, onda kada su ga prvi put videli. U to vreme, pamuk je bio veoma skup, pa je zbog visoke cene, tada bio dostupan samo imućnijim slojevima stanovništva.

pamuk cena

 

Takođe, zanimljivo je da kada je Kolumbo krenuo da pronađe put za Indiju, jedan od glavnih njegovih ciljeva bio je i da pronađe pamuk, uz ostale dragocenosti.

Kako se proizvodi pamuk?

Oko tri centimetara iznosi dužina pamukovog semena koje je obraslo vlaknima. Pamuk se dobija tako što se odvaja seme i na razne načine prečišćavanja se dobija najvažnija tekstilna sirovina.

Mašinu za pamuk je izmislio Eli Whitney, a pre tog pronalaska, čoveku je bio neophodan ceo dan da iz petsto grama pamuka izvadi semenke.

Dakle, kada se pamučna vlakna pročiste, ona se presuju u bale, koje mogu da budu teške i četvrtinu tone. Odvoze se u fabrike tekstila, i tamo se prerađuju u tkanine.

Zanimljiv je podatak, da od celokupne svetske proizvodnje kada su u pitanju tekstilna vlakna, preko sedamdeset posto čini upravo pamuk. Ona najfinija vlakna, odnosno najduža i najkvalitetnija, se koriste za fine tkanine i čipke, a ona nešto kraća upotrebljavaju se za izradu pokrivača, ćebadi, zavesa ili za različite industrijske proizvode. To mogu biti konac, pamučna vuna i trake.

Možda niste znali, ali pamuk može da se podvrgne procesu posle koga više ne može da propušta vodu, i na taj način se dobijaju kabanice i kišobrani, na primer.

Pamuk – prodaja

Pamuk možete da pronađete u prodavnicama metraže, gde se prodaje na veliko i na malo. Reč je o materijalima visokog kvaliteta.

Pamuk – cena:

Cene mogu da se kreću od 15 evra pa sve do 30 evra i naviše, u zavisnosti od kvaliteta i sl.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pamučni ceger sa zanimljivim našivenim printom + dvoslojna pamučna maska veselog dezena

Akcija -37% 1200 Din.
Pamučni ceger sa zanimljivim našivenim printom + dvoslojna pamučna maska veselog dezena - 1.200 din! Aksiom Zvončica mod...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Pamučna majica + ceger sa zanimljivim printom + dvoslojna pamučna maska veselog dezena

Akcija -34% 1900 Din.
Pamučna majica + ceger sa zanimljivim printom + dvoslojna pamučna maska veselog dezena - 1.900 din! Aksiom Zvončica modn...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon