Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive, sunđeraste. Koliko će naše kosti biti tvrde, zavisi od koštane mase a nju određuju faktori kao što su starost, pol, životne navike. Koštanu masu grade soli kalcijuma. Da bi se kalcijum apsorbovao iz creva, potreban je vitamin D, neophodno je sunčati se i potrebno je imati zdrave bubrege.

Osteoporoza i koštana masa

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade lecenje OSTEOPOROZE

Beograd

Kutak Zdravlja internistička ordinacija Dr Milena Mišković
Vojvode Mišića 237 Pozovi

Rešite uspešno svaki zdravstveni problem, uz maksimalnu pažnju visokostručnog tim specijalista, posetite internističku ordinaciju Kutak Zdravlja Dr Milena Mišković. U prijatnom ambijentu dostupne su kompletne usluge iz oblasti interne medic...
Pročitaj više

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na lecenje OSTEOPOROZE

Pregled ortopeda sa ultrazvukom bolnog zgloba
6200 3500
Pregled ortopeda sa ultrazvukom bolnog zgloba AKCIJA ističe za 12d 23h 45m 16s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (1)

Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive, sunđeraste. Koliko će naše kosti biti tvrde, zavisi od koštane mase a nju određuju faktori kao što su starost, pol, životne navike. Koštanu masu grade soli kalcijuma. Da bi se kalcijum apsorbovao iz creva, potreban je vitamin D, neophodno je sunčati se i potrebno je imati zdrave bubrege.

Osteoporoza i koštana masa

Koštana masa se stvara tokom detinjstva i do dvadeset pete godine života. Od trideset pete godine i nadalje kroz život, normalno se gubi od 0,3 do 0,5% koštane mase godišnje. Kod žena, estrogen određuje količinu koštane mase, međutim, nivo ovog hormona opada u menopauzi, pa kosti gube tvrdoću. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2-3% koštane mase godišnje, što se može smatrati uzrokom osteoporoze kod žena. Ni kod pripadnika snažnijeg pola situacija nije mnogo drugačija, jer njima testosteron čuva kalcijum u kostima. Kada nivo testosterona počne da pada, počinje andropauza, međutim, ovde su muškarci u prednosti u odnosu na lepši pol, jer andropauza u odnosu na menopauzu počinje za deceniju kasnije, pa tako i osteoporoza, mada to nije pravilo.

Osteoporoza – simptomi

Znaci ovog oboljenja godinama mogu proći neopaženo. Međutim, prvi znak je prelom kosti. Bol u predelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem delu kičme i gubitka na visini. Ono što je zabrinjavajuće, jeste da prelomi kod osteoporoze nastaju tokom obavljanja normalnih aktivnosti.

Osteoporoza – faktori rizika

Ukoliko ste u menopauzi, koja je počela rano; ako ste pušač; redovno upotrebljavate alkohol; u porodici već postoji ovo oboljenje; fizički ste neaktivni i imate slab imunitet i slabo opšte zdravstveno stanje; pojačan rad štitne žlezde; nedostatak vitamina D i kalcijuma u ishrani; nepokretnost; upotreba nekih lekova, na primer, kortikosteroida.

Osteoporoza – lečenje

Ovde je potrebno fokusirati se na ishranu koja je obogaćena kalcijumom i vitaminom D, zatim hrane koje čuva dejstvo estrogena, kao što je soja, na primer. Blaga svakodnevna fizička aktivnost je neophodna. Vaš fizijatar će vam propisati ciljane, neagresivne vežbe, kojima ćete ojačati trbušne i leđne mišiće i tako dodatno zaštititi kičmu od daljih komplikacija kao što je diskus hernija. Lekar će vam propisati i lekove – bisfosfonate. To su savremeni lekovi koji provereno smanjuju rizik za nastajanje određenih preloma.

Osteoporoza – lečenje – cena

Pregled fizijatra, od 2000 do 2500 dinara. Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Mihajlo Nastasovic
  09.05.2017 06:52

  Koliko mi se samo cini, problem je pre svega u tome sto je ovo bolest koja nije ni malo laka za lecenje.

  Simona Vucinic
  24.04.2017 12:14

  U svakom slucaju je ovo odlicna vrsta bolesti na osnovu koje biste tacno trebali da naucite da cenite vase zdravlje.

  Todor Markovic
  11.04.2017 11:31

  Po pravilu, moze ova bolest da se resi bez nekih mnogo velikih problema. Sve drugo je onda samo gubljenje vremena i nista vise sem toga ako mene licno pitate.

  Marta Dencevic
  07.03.2017 06:42

  ovo je jedna veoma teska i uporna bolest i koliko je bar meni poznato, nije ni malo jednostavna za lecenje.

  Janko Zivanovic
  21.02.2017 07:26

  Nije samo strasno to sto neko zakaci osteoporozu, vec je veoma veliki problem to mnogi ljudi ne zele na vreme da pocnu da se bore sa ovim problemom.

  Ljubinka Sreckovic
  02.02.2017 02:02

  Koliko mi se samo cini, osteoporoza je ipak nesto sto muci sve veci broj koliko samo mogu da vidim mladih ljudi.

  Petar Jankovic
  23.01.2017 12:38

  Koliko mi se samo cini, ovo moze da bude veoma teska bolest. Ako vam se desi, onda vam u svakom slucaju predstoji opasno lecenje.

  Nikolina Pantelic
  05.01.2017 12:51

  Nikako ne bih volela da kada dodjem u odredjene godine da pocnem muku da mucim sa ovim problemom.

  Ivan Stojanovic
  15.12.2016 11:46

  Ako mislite da imate problem sa osteoporozom, najbolje je da odmh pocnete da se lecite, kako vam se ne bi desilo da bolest znacajnije uznapreduje.

  Jana Stankovic
  29.11.2016 01:24

  Ukoliko sumnjate da imate problem sa osteoporozom, samo treba da posetite ordinaciju Adonis. Tamo se veoma uspesno vec dugi niz godina bave uspesnim resavanjem tog problema.

  Biljana Brankovic
  14.11.2016 07:01

  Po pitanju osteoporoze, ubedljivo je najbolje resenje da posetite lekarsku ordinaciju Uromedica i da se ba s tamo detaljno pregledate.

  Marko Petrovic
  23.09.2016 07:34

  Ukoliko vec imate problem sa osteoporozom, onda je najbolje da strogo vodite racuna o tome sta jedete i kako se hranite. U suprotom mozete da imate dosta velikih i razlicitih problema.

  Dusan Markovic
  22.08.2016 12:13

  Najbolje bi vam bilo kada biste resavanju osteoporoze pristupili iskljucivo savesno i odgovnorno. Ukoliko se odlucite da na kvalitetan nacin pristupite resavanju ovog problema sigurno se necete pokajati.

  Jovana Milinkovic
  19.07.2016 12:18

  Osteoporoza moze da bude veoma teska i komplikovana bolest. Ukoliko smatrate da imte problema sa osteoporozom i generalno kostanom masom, onda je svakako potrebno da se obratite nekom profesionalcu.