Dodaj firmu

Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive, sunđeraste. Koliko će naše kosti biti tvrde, zavisi od koštane mase a nju određuju faktori kao što su starost, pol, životne navike. Koštanu masu grade soli kalcijuma. Da bi se kalcijum apsorbovao iz creva, potreban je vitamin D, neophodno je sunčati se i potrebno je imati zdrave bubrege.

Osteoporoza  i  koštana masa

Koštana masa se stvara tokom detinjstva i do dvadeset pete godine života. Od trideset pete godine i nadalje kroz život, normalno se gubi od 0, 3 do 0, 5% koštane mase godišnje. 

Kod žena, estrogen određuje količinu koštane mase, međutim, nivo ovog hormona opada u menopauzi, pa kosti gube tvrdoću. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2-3% koštane mase godišnje, što se može smatrati uzrokom osteoporoze kod žena. 

Ni kod pripadnika snažnijeg pola situacija nije mnogo drugačija, jer njima testosteron čuva kalcijum u kostima. Kada nivo testosterona počne da pada, počinje andropauza, međutim, ovde su muškarci u prednosti u odnosu na lepši pol, jer andropauza u odnosu na menopauzu počinje za deceniju kasnije, pa tako i osteoporoza, mada to nije pravilo.

Osteoporoza – simptomi

Znaci ovog oboljenja godinama mogu proći neopaženo. Međutim, prvi znak je prelom kosti. Bol u predelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem delu kičme i gubitka na visini. Ono što je zabrinjavajuće, jeste da prelomi kod osteoporoze nastaju tokom obavljanja normalnih aktivnosti. 

Osteoporoza – faktori rizika

Ukoliko ste u menopauzi, koja je počela rano; ako ste pušač; redovno upotrebljavate alkohol; u porodici već postoji ovo oboljenje; fizički ste neaktivni i imate slab imunitet i slabo opšte zdravstveno stanje; pojačan rad štitne žlezde; nedostatak vitamina D i kalcijuma u ishrani; nepokretnost; upotreba nekih lekova, na primer, kortikosteroida.

Osteoporoza – lečenje

Ovde je potrebno fokusirati se na ishranu koja je obogaćena kalcijumom i vitaminom D, zatim hrane koje čuva dejstvo estrogena, kao što je soja, na primer. Blaga svakodnevna fizička aktivnost je neophodna. Vaš fizijatar će vam propisati ciljane, neagresivne vežbe, kojima ćete ojačati trbušne i leđne mišiće i tako dodatno zaštititi  kičmu od daljih komplikacija kao što je diskus hernija. 

Lekar će vam propisati i lekove – bisfosfonate. To su savremeni lekovi koji provereno smanjuju rizik za nastajanje određenih preloma. 

Osteoporoza – lečenje – cena

Pregled fizijatra, od 2000 do 2500 dinara. 

Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane