Osteodezintometrija je “zlatni standard”  kada se govori o uspostavljanju dijagnoze osteoporoze. Klasičnim rendgenskim snimanjem ova bolest se otkriva tek kada je došlo do gubitka 30-40% koštane mase.

Osteoporoza – šta je to?

To je bolest kostiju, kod koje dolazi do toga da kosti postaju krte, sunđeraste. Ovo se događa zbog smanjenja mineralne gustine kostiju, pa takve kosti postaju sklone lomljenju, usled nekih običnih aktivnosti. Najčešći prelomi koji nastaju zbog osteoporoze su prelomi pršljenskih tela kičmenog stuba, vrata butne kosti i kostiju podlaktice.

Osteodezintometrija – kada se radi?

Verovatno vas zanima kada je potrebno uraditi ovu dijagnostičku metodu. Ukoliko spadate u neku od pomenutih grupa, trebalo bi da zakažete i odradite ovaj pregled. 

Dakle, rizična grupa su žene starije od 65 godina, zatim žene koje su ušle u menopauzu, mlađe su od 65 godina ali imaju jedan ili više faktora rizika; žene u postmenopauzi, sa prelomima; žene koje su ušle u menopauzu pre 45. godine života; odrasli ljudi sa osteoporotičnim frakturama; osobe  koje imaju oboljenje ili uzimaju lekove koji su povezani sa niskom koštanom masom, ili gubitkom kosti (upotreba kortikosteroida duže od dva meseca); muškarci sa kliničkom sumnjom na osteoporozu, kao i svi stariji muškarci od 70 godina; žene sa dugotrajnom amenorejom (izostanak menstruacije duže od šest meseci); ako je na osnovu klasične radiografije postavljena sumnja da se radi o osteoporozi; i na kraju, radi kontrole rezultata lečenja osteoporoze. 

Osteodezintometrija – kako se radi?

Svakako je zanimljivo pitanje na kojim mestima se meri koštana gustina? Metodom osteodezintometrije merenje koštane gustine se vrši na lumbalnoj kičmi i kuku. Ovo merenje je moguće sprovesti i na podlaktici, a ako je potrebno, može se meriti celo telo. 

Ukoliko dolazite na ovaj pregled, nije potrebno da se posebno pripremate. Zadržaćete se svega pet minuta, a važno je i to da znate, da je doza zračenja zanemarljiva.

Osteodezintometrija – cena

Cene se kreću od 1000 do 1500 dinara, u zavisnosti da li se radi parcijalna (kičma ili kuk) ili totalna ( i kičma i kuk ) osteodezintometrija.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

09.05.2017
Lea Stankovic

Ova bolest svakako zahteva jednu posebnu paznju. Sve drugo je po meni samo cisto gubljenje vremena i nista vise sem toga.

24.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po pravilu je ovo bolest koja moze da bude poprilicn nezgodna. Sve ostalo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Simona Vucinic

Po pravilu, ovo je bolest koja sigurno moze da bude veoma strasna. Mada, po meni sve pre svega zavisi od toga na koji nacin je posmatrate i koliko zapravo ona mora da vam doprinese.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju sigurno da mora da se debelo plati lecenje.

07.03.2017
Marta Dencevic

Kako god da okrenete, ovo je posebno jedna dobra aktivnost.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se mene licno tice, ovo je problem koji je posebne vrste. Mada, kada bih ga dobio sigurno je samo to da bih potrazio bas nekog dobrog lekara.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

iskren da budem, prvi put u svom zivotu i cujem bas za ovakav jedan termin. Nisam siguran ni sta on tacno podrazumeva.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, ovo je bolest koja pogadja sve vise mladju populaciju a to u svakom slucaju nikako nije bas previse dobro.

05.01.2017
Nikolina Pantelic

Moje licno misljenje je da sto se ovoga tice, samo treba da potrazite zaista neko strucno i provereno lice.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po ovom pitanju samo treba da posetite neku proverenu lekarsku ordinaciju i zaista nista vise po tom pitanju ne treba da brinete. Samo je potrebno da se dobro raspitate kod svojih prijatelje da li neko ima mozda neko dobro iskustvo.

29.11.2016
Jana Stankovic

Verujte meni, po pitanju ovog problema, samo treba da posetite ordinaciju Femini i vise nista po tom pitanju nemate da brinete.

14.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju osteodezintrometrije, smatram da je ubedljivo najbolje resenje da posetite lekarsku ordinaicju Beozdravlje u Beogradu i da se bas tamo licno uverite u kvalitet.

23.09.2016
Marko Petrovic

Osteodezintometrija je bolest koja moze da imate velike komplikacije i dimenzije. Zbog toga je to bolest koja se stalno mora drzati pod velikom kontrolom.

22.08.2016
Dusan Markovic

To zaista nije puno novca kadda govorimo o zdravlju. Pri tome, u tome zaista treba biti strucan i posvetit se lecenju iskljucivo na nekim proverenim mestima.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ovo je jedna od veoma nezgodnih i teskih bolesti kostiju. Cene po kojima se krece pregled ili jedna tarapija je oko 1500 dinara. Zbog toga sigurno ne treba da stedite novac.