Osnivanje preduzeca Beograd

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Osnivanje preduzeca
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Osnivanje privrednog društva + izrada osnivačkog akta + predaja poreske prijave po neverovatnoj ceni (Besplatan prvi mesec vođenja knjiga!)

Akcija -60% 60 Din.
Osnivanje privrednog društva + izrada osnivačkog akta + predaja poreske prijave po neverovatnoj ceni (Besplatan prvi mes...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Osnivanje privrednog društva + izrada osnivačkog akta + predaja poreske prijave po neverovatnoj ceni (Besplatan prvi mesec vođenja knjiga!)

Akcija -60% 60 Din.
Osnivanje privrednog društva + izrada osnivačkog akta + predaja poreske prijave po neverovatnoj ceni (Besplatan prvi mes...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Osnivanje preduzetničke radnje sa predavanjem poreskih prijava BESPLATNO uz ugovor o knjigovodstvenim uslugama

0 Din.
Osnivanje preduzetničke radnje sa predavanjem poreskih prijava BESPLATNO uz ugovor o knjigovodstvenim uslugama! Agencija...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Osnivanje preduzeca

Ukoliko ste se odlučili da napravite jedan krupan životni korak i da osnujete svoju firmu, ovaj tekst će vam sigurno biti od pomoći. Mnogi od nas imaju ideju čime se baviti, takođe i početni kapital, ali ne poznaju proceduru predviđenu zakonom, koja se mora ispoštovati da bi se registrovala nova firma. Naš savet je da sve mukotrpne poslove oko osnivanja vaše firme prepustite knjigovodstvenoj agenciji koja ima iskusne stručnjake, a vi svoju snagu usmerite na svoje novo poslovanje.

Registracija firmi

Procedura za osnivanje doo (društva sa ograničenom odgovornošću) u Srbiji, podrazumeva najpre, proveru rezervisanosti naziva preduzeća, osnivački akt, osnivački ulog, op obrazac, otvaranje računa kod određene poslovne banke, dokumentacija za poresku upravu i prijava u PIO fond. Knjigovodstvena agencija za svoje klijente obavlja sve ove poslove. 

Izabrati naziv preduzeća, ponekad nije nimalo lako. To ime će činiti identitet vašeg budućeg posla. Na sajtu Agencije za privredne registre (APR), mora se obavezno proveriti da li je ime zauzeto.

PIB 

Fizičko sedište na kome je prijavljeno d.o.o. biće provereno prilikom podnošenja zahteva za PIB (poreski identifikacioni broj) od strane Poreske uprave. U zavisnosti od toga na kojoj opštini se nalazi sedište d.o.o. pripašćete Poreskoj upravi te opštine.

Društvo sa ograničenom odgovornošću mora da ima direktora, i to je najčešće osoba koja je i vlasnik, odnosno osnivač firme. Ovlašćenja direktora određuju se osnivačkim aktom i zakonom, on zastupa društvo i vodi poslove, a takođe je odgovoran i za vođenje poslovnih knjiga. 

Delatnost d.o.o. se određuje na osnovu Uredbe o klasifikaciji delatnosti. Ponekad je prilikom registracije d.o.o. za određenu delatnost, potrebna prethodna saglasnost nadležnog organa. Te delatnosti mogu biti: promet oružja, taksi prevoz, veterinarske ordinacije i apoteke, zdravstvene delatnosti... Pored prethodne saglasnosti, postoji i naknadna saglasnost, u slučaju recimo, delatnosti – prodaja cigareta. 

Početni kapital u osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, predstavlja ulog članova. Članovi su pravna i fizička lica koja ulažu novčana i nenovčana sredstva radi obavljanja zajedničke delatnosti a sve u cilju sticanja i ostvarivanja profita. 

Osnivački akt overava se u sudu koji je zadužen za opštinu na kojoj se nalazi sedište d.o.o.

Rešenje o osnivanju se dobija u roku od 5 dana od dana podnošenja registracione prijave. Ako nešto nije u redu, APR ukazuje da se isprave greške u roku od 30 dana. 

Sada je potrebno izraditi pečat, kojim će se overavati svaki potpis ovlašćenog lica. Pečat se obično izradi za jedan dan. 

Svoj pečat ćete prvi put iskoristiti za dobijanje PIB-a, odnosno poreskog identifikacionog broja. Tek kada se utvrdi da su sve poreske obaveze izmirene, izdaje se PIB.

Kada se dobije PIB, otvara se račun u banci. Ova procedura traje samo jedan dan. Trebalo bi izabrati banku koja odgovara vašim potrebama, u smislu njenog sedišta, visine provizija, takođe trebalo bi povesti računa o kreditima i platnim karticama...

Ono što vas još očekuje jeste prijava na obavezno socijalno osiguranje. Osnivač mora plaćati doprinose, iako možda nije zasnovao radni odnos, ali je upisan u registar APR kao zakonski zastupnik društva.

Knjigovodstvo ili računovodstvo je veoma važan segment vašeg poslovanja. Za to će vam biti potrebna knjigovodstvena agencija sa iskusnim stručnjacima. To je mnogo bolje rešenje nego angažovati knjigovođu u vašoj firmi sa punim ili pola radnog vremena. Knjigovodstvene agencije svoje poslove za vas završavaju u svom sedištu, a vama podnose izveštaje, a takođe postoji praksa i da knjigovođa dođe u sedište vaše firme i tu obavi posao.

Podnošenje dokumentacije Poreskoj upravi, kao i podnošenje prijave za akontaciju poreza na dobit, još su neki koraci koje morate preći, zajedno sa svojom knjigovodstvenom agencijom koju ste angažovali da za vas odradi osnivanje i registraciju vaše nove firme.

Evidentiranje za PDV nije obavezno, a tu obavezu imaju samo firme koje procene da će u narednih 12 meseci poslovanja ostvariti dobit čime će preći limit određen zakonom.

Na kraju, ostala je još prijava PIB-a i računa u banci Agenciji za privredne registre. 

Osnivanje d.o.o. – cene knjigovodstvenih usluga

Osnivanje preduzeća od 5600 – 15 000 dinara.

*Cene su date orijentaciono, za tačne i precizne podatke, predlažemo da kontaktirate agencije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Katarina Perisic
Po pitanju osnivanja preduzece, sigurno bi svaki covek posle odredjenog vremena naucio da se snadje u propisima koji se odnose na ovu oblast. Medjutim, mislim da je generalno daleko bolje ukoliko se odlucite da pribavljanje kompletne dokumentacije prepustite nekom proverenom knjigovodji.
Lea Stankovic
osnivanje preduzeca nije ni malo nesto naivno. Cene po kojima se ono radi su od 200 eura pa navise. Poseban je problem to sto bi onda najnormalnije bilo da onaj ko vam osnoju preduzece na kraju vam i knjige vodi.
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju mora ono da se debelo plati. Druge stvari nisu bas toliko vazne.
Simona Vucinic
U svakom slucaju mora ono da se uradi na jedan pravilan nacin. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
Todor Markovic
Sto se osnivanja preduzeca tice, kvalitet je ono sto vam pre ili kasnije ne gine. Odnosno ukoliko adekvatno mislite da osnujete preduzece, odmah treba da znate da je veoma bitno da ispostujete apsolutno sve propise koji postoje.
Marta Dencevic
ono je u svakom slucaju nesto sto dosta kosta. Sigurno je samo to da to nesto manje ne moze da se plati.
Janko Zivanovic
Sto se ovog osnivanja tice, kvalitet je veoma vazan. Sve ostalo je cistogubljenej vremena.
Ljubinka Sreckovic
U svakom pogledu je osnivanje preduzeca nesto sto posebno mora da se plati. UKoliko mene pitate nesto drugo, onda to u svakom slucaju nije bas neki posebno veliki problem.
Petar Jankovic
Moje je licno misljenje da sto se ovoga tice, samo treba da se odlucite za nekog proverenog pravnika ili lice koje je vec steklo veliko iskustvo u radu u ovoj oblasti.
Nikolina Pantelic
Nije po meni ipak osnivanje preduzeca nesto sto svako moze da uradi. Ipak to treba da uradi neko strucno lice.
Ivan Stojanovic
Kakko bi osnivanje preduzeca proslo bez problema, ipak vam je po tom pitanju potrebno neko strucno i provereno lice koje se zaista razume u svoj posao.
Jana Stankovic
Osnivanje preduzeca nije ni malo lako i jednostavno. Zato je najbolje da posetite agenciju Timsoft i da se tamo uverite u kvalitet.
Biljana Brankovic
Ukoliko zelite da osnujete neko kvalitetno preduzece, smatram da je onda po tom pitanju ubedljivo najbolje da posetite agenciju Tio Trade koja je zaista i vise nego profesionalna po tom pitanju.
Marko Petrovic
Postoje jasno odredjeni zakonski propisi kojima je regulisano osnivanje preduzeca. Zbog tog je najbolje da ukoliko se vec sami u njih ne razumete da taj posao prepustite nekom profesionalcu.
Dusan Markovic
Po pitanju osnivanja preduzece, sigurno bi svaki covek posle odredjenog vremena naucio da se snadje u propisima koji se odnose na ovu oblast. Medjutim, mislim da je generalno daleko bolje ukoliko se odlucite da pribavljanje kompletne dokumentacije prepustite nekom proverenom knjigovodji.
Stojance Ristovski
Kada je moj prijatelj zeleo da osnuje preduzece onda se kod svojih prijatelja raspitao da li imaju neko pozitivno misljenje ili iskustvo po pitanju saradnje sa nekim knjigovodjom. Kada je dobio ime konkretnog knjigovodje otisao je kod njega i dogovorio je da mu ovaj zavrsi sve po pitanju osnivanja preduzeca.