Dodaj firmu

Vučko i Aca Zdrava hrana

5.0 | 3 ocena
Član od 2022.
Cena:
2000 din.

100 g Brazilskog oraha obezbeđuje oko 656 kalorija. Njihov visok kalorični sadržaj uglavnom dolazi iz njihovih masti. Međutim, najveći deo ovog sadržaja masti su mononezasićene masne kiseline poput palmitinske kiseline i oleinske kiseline koje pomažu u snižavanju “lošeg holesterola” i povećanju nivoa “dobrog holesterola” u krvi. Istraživačke studije ukazuju da mediteranska ishrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama nudi zaštitu od koronarne bolesti i moždanih udara favorizirajući zdrav lipidni profil krvi.
Brazilski orah je takođe sjajan izvor vitamina E; sadrži oko 7, 87 mg na 100 g (oko 52% RDA). Vitamin-E je snažan antioksidans rastvorljiv u lipidima. Potreban je za održavanje integriteta sluznice i kože štiteći je od štetnih slobodnih radikala.
Brazilski orasi sadrže izuzetno visok nivo selena. 100g ovih orašastih plodova obezbeđuje oko 3500% preporučenog dnevnog unosa selena, ocenjujući ih kao najveće prirodne izvore ovog minerala. Selen je esencijalni kofaktor za antioksidans enzim, glutation peroksidazu. Samo 1-2 oraha dnevno obezbeđuje dovoljno ovog elementa. Adekvatni unos selena u ishrani može da pomogne u sprečavanju bolesti koronarnih arterija, ciroze jetre i karcinoma.
Pored toga, baš kao i bademi i brazilski orah ne sadrži gluten. Iz tog razloga, oni su jedan od popularnih sastojaka u pripremi hrane bez glutena. Ovi orašasti plodovi su zdrava alternativa kod osoba koje boluju od celijakije (trajna nepodnošljivost glutena, belančevine pšenice, ječma i raži).
Brazilski orah je odličan izvor vitamina B-kompleksa kao što su tiamin (51% RDA na 100 g), riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B-6 (piridoksin) i folati.
Nutritivne vrednosti na 100 grama
Energija659 Kcal
Ugljeni hidrati11.74 g
Proteini14.32 g
Ukupno masti67.10 g
Holesterol0 mg
Dijetna vlakna7.5 g

Kategorija: Zdrava hrana Beograd
Podkategorija: Organska hrana Beograd
Objavljeno: 03.11.2021.
# ID Oglasa: 071227
Firma: Vučko i Aca Zdrava hrana
Idi na vrh strane