Dodaj firmu

Organska hrana Demetrin Vrt

Demetrin Vrt je maloprodajni objekat organske i zdrave hrane koji se nalazi na Dedinju. 100% organska hrana, voće, namazi i delikatesi u koje možete verovati
Pročitaj više

Neznanog Junaka 15, Dedinje
Savski venac, Beograd

Just Superior organska hrana

Kvalitetni organski proizvodi direktno sa naše plantaže i plantaže naših dobavljača. Poručite naše proizvode za više energije i bolji imunitet putem online prodavnice ili u našim maloprodajnim objektima širom Beograda i zemlje
Pročitaj više

Vračar, Beograd
Vračar, Beograd

Organska hrana Vučko i Aca

Domaća rinfuzna zdrava hrana na tezgi 63 na Kalenić pijaci u Beogradu. Uvek sveža ponuda od domačih proizvođača kandiranog i sušenog voća, semenja kao i drugih orašastih proizvoda.
Pročitaj više

Kalenić Pijaca bb / tezga 63
Vračar, Beograd

Organska hrana Kod komšinice Jele

Prodavnica zdrave hrane “Kod komšinice Jele” nalazi se na Čukarici. U ponudi je veliki izbor svežih zdravih namirnica na meru, svežeg voća, ceđenih sokova za poneti i kafe za poneti.
Pročitaj više

Požeška 41, pijaca Banovo brdo (lokal broj 13)
Čukarica, Beograd

Organska hrana Kajsija Radionica sira

Radionica sira Kajsija proizvodi unikatne sezonske sireve, sa malinama, suvim grožđem, i slane sireve sa bosiljkom.
Pročitaj više


Beograd

Organska hrana Zdrava hrana Bosiok

Zdrava hrana Bosiok nudi Vam veliki izbor proizvoda zdrave hrane. Značajno mesto u našoj ponudi imaju proizvodi namenjeni bezglutenskoj ishrani.
Pročitaj više

Jove Ilica 72, lokal 20 (mala pijaca na Vozdovcu)
Beograd

Organska hrana Bio-Vita

Ako želite da se zdravije hranite, ukusni i kvalitetni Bio Vita proizvodi su pravi izbor za Vas. Naši ručno pripremljeni kolači, hlebovi, sendviči, pite i proje, oduševiće Vas svojim jedinstvenom kombinacijom sastojaka i prefinjenim ukusom....
Pročitaj više

Kneza Mihaila 21, u pasazu ulaz u TC Milenijum
Beograd

Organska hrana Čarobni špajz

Odaberite samo najbolje za ishranu i unapređenje zdravlja Vaših najmilijih, posetite prodavnicu zdrave hrane i market Čarobni špajz. Pored velikog izbora zdrave hrane, u našoj ponudi očekuju Vas najslađe torte i kolači, sladoledi i konditors...
Pročitaj više

Titova 10
Čukarica, Beograd

Mikrobilje Dr Green Thumb

"Mikrobiljne mlade biljke - dodajte svežinu i obilje vitamina Vašim jelima. Prodaja, proizvodnja i plasman u Beogradu i Srbiji. Dostava određenim danima u nedelji. "
Pročitaj više

Neretvanska 18
Zvezdara, Beograd

Organska hrana KILO & GRAM

Budite zdravi i mladi uz 100% domaće đakonije KILO & GRAM. U našoj prodavnici zdrave hrane koja se nalazi na Novom Beogradu očekuje Vas bogat izbor smrznutih proizvoda, zimnica iz domaće proizvodnje, med, prirodna kozmetika
Pročitaj više

Jurija Gagarina 231/117
Novi Beograd, Beograd

Organska hrana Nutry Alergy Center

Nutry Allergy Center bavi se proizvodnjom i prodajom bezglutenskih proizvoda koji su namenjeni kako osobama intolerantnim na gluten, tako i svima koji žele da se zdravo hrane. U našoj ponudi nalaze se visokokvalitetni proizvodi koji ne sadrž...
Pročitaj više

Prvomajska 89
Zemun, Beograd

Organska hrana Maslina prodavnica zdrave hrane

Katanićeva 2
Vračar, Beograd

Organska hrana MIA DG

Zdrava hrana MIA DG iz Borče je maloprodajni objekat i online prodavnica zdrave hrane, organskih sastojaka, hrane bez glutena. svežeg voća i povrća, žitarica, ulja.
Pročitaj više

Bratstva i Jedinstva 54
Borča, Beograd

Organska hrana je danas jako popularna. Svaki čovek bi trebalo da vodi računa o tome na koji način se hrani, pošto je ishrana u direktnoj vezi sa zdravljem i pravilnim funkcionisanjem organizma. Da li se ikada zapitate, šta se u stvari, nalazi u namirnicama koje su na vašem stolu svakoga dana?

Da li su te namirnice prskane pesticidima, po kom principu je gajeno voće i povrće? U našem daljem tekstu ćete pronaći odgovore na sva ta pitanja, kao i na ono najvažnije, a to je – kako da se zdravo i pravilno hranite.

Šta je organska hrana?

Pođimo od najosnovnijeg, a to je zemljište na kome se gaji hrana. Ono mora biti zdravo i ekološki čisto, u istom takvom okruženju. Organska hrana se uzgaja u upravo takvim uslovima i hemijski se ne tretira, što bi značilo da se ne prska štetnim pesticidima i slično.

Hrana koja se dobije na ovaj način, sa pravom se može nazvati zdravom hranom i jedino ona može pružiti našem organizmu sve što mu je potrebno da bi funkcionisao pravilno.

Koje su prednosti organske hrane?

Kao što vidimo iz dosadašnjeg teksta, organski proizvodi se dobijaju iz kontrolisanog načina proizvodnje, a drugi nazivi za takvu proizvodnju su – ekološka, biološka, organska.

Da bi se dobile sasvim zdrave namirnice, koriste se samo prirodna, ekološka kao i mikrobiološka đubriva, a životinje se hrane takođe prirodnom hranom. Zbog svega toga možemo reći da organska hrana ima više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, u odnosu na hranu koja se proizvodi konvencionalno.

Pri tome, proces prerade je minimalan, i namirnicama se ne dodaju konzervansi i emulgatori da bi one trajale duže.

Kako se razlikuje organska hrana od obične?

Potrebno je da znamo, da su najugroženije namirnice jagode, krompir, spanać, celer, grožđe i jabuke, pa se preporučuje da se one zamene hranom koja je organski proizvedena. Interesantno je da organska hrana kao i ona konvencionalno dobijena, na oko izgledaju skoro sasvim isto, ali je razlika velika kada probate ukus jedne i druge.

Naime, organska hrana ima intenzivan miris i ukus, ima mnogo više kalcijuma, omega 3 masnih kiselina, gvožđa, magnezijuma i antioksidanata. Pri kupovini, obratite pažnju da li se na artiklu nalazi oznaka organski proizvod, i ukoliko ovakvu zdravu hranu budete koristili određeno vreme, primetićete pozitivne promene kao što su povećana energija i snaga, bolji imunitet i vitalnost.

Organska hrana iskustva

Organska hrana mora biti označena, tako što na vidljivom mestu na proizvodu postoji posebna oznaka. Pored toga, potrebno je da znamo da je zdrava hrana proizvedena na ovaj način nešto skuplja, a to je iz razloga što organska proizvodnja ima svoje povećane troškove.

Organska hrana ima niže prinose, zbog toga što se ne koriste pesticidi ili aditivi, a pored toga u procesu dobijanja hrane učestvuje više ljudske radne snage. Još jedan razlog za delimično višu cenu organske zdrave hrane je u tome što postoje troškovi sertifikovanja od strane međunarodnih i nacionalnih organizacija za sertifikaciju i kontrolu organskih proizvođača.

Ipak, naše mišljenje je da je najvažnije hraniti se zdravo, jer zdravlje i životna energija nemaju cenu, a u direktnoj su vezi sa tim kakve namirnice su nam na stolu svakoga dana.

Organska hrana – cene:

Navešćemo neke primere cena organske hrane: organski hleb, u zavisnosti od vrste i gramaže, od 380 do 550 dinara koliko košta baget sa zrnevljem; sveže organsko voće i povrće treba platiti od 130 din. za 1 kg kupusa, preko 300 dinara za čeri paradajz u pakovanju od 250 gr, dok za organski lumun treba izdvojiti oko 350 dinara. Palmino ulje je u proseku oko 360 din, dok za maslinovo ulje od 200 ml potrebno je oko 700 dinara.

*Cene su prikazane orijentacino, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice zdrave hrane koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane