Vratite se na mobilnu verziju sajta
Organska hrana Organska hrana - Ovde možete naći veliki izbor organske hrane. Saznajte sta su organski proizvodi, kao i cene i kako ih mozete poručiti online. www.navidiku.rs Organska hrana ORGANSKA HRANA Beograd cena, organski proizvodi, prodaja ORGANSKA HRANA Novi Beograd cena, organski proizvodi, prodaja ORGANSKA HRANA Čukarica cena, organski proizvodi, prodaja ORGANSKA HRANA Stari grad cena, organski proizvodi, prodaja ORGANSKA HRANA Voždovac cena, organski proizvodi, prodaja ORGANSKA HRANA Vračar cena, organski proizvodi, prodaja ORGANSKA HRANA cena, organski proizvodi, prodaja

Organska hrana

Svaki čovek bi trebalo da vodi računa o tome na koji način se hrani, pošto je ishrana u direktnoj vezi sa zdravljem i pravilnim funkcionisanjem organizma. Da li se ikada zapitate, šta se u stvari, nalazi u namirnicama koje su na vašem stolu svakoga dana?

organska hrana

 

Da li su te namirnice prskane pesticidima, po kom principu je gajeno voće i povrće? U našem daljem tekstu ćete pronaći odgovore na sva ta pitanja, kao i na ono najvažnije, a to je – kako da se zdravo i pravilno hranite.

Šta je organska hrana?

Pođimo od najosnovnijeg, a to je zemljište na kome se gaji hrana. Ono mora biti zdravo i ekološki čisto, u istom takvom okruženju. Organska hrana se uzgaja u upravo takvim uslovima i hemijski se ne tretira, što bi značilo da se ne prska štetnim pesticidima i slično.

Hrana koja se dobije na ovaj način, sa pravom se može nazvati zdravom hranom i jedino ona može pružiti našem organizmu sve što mu je potrebno da bi funkcionisao pravilno.

Koje su prednosti organske hrane?

Kao što vidimo iz dosadašnjeg teksta, organski proizvodi se dobijaju iz kontrolisanog načina proizvodnje, a drugi nazivi za takvu proizvodnju su – ekološka, biološka, organska.

Da bi se dobile sasvim zdrave namirnice, koriste se samo prirodna, ekološka kao i mikrobiološka đubriva, a životinje se hrane takođe prirodnom hranom. Zbog svega toga možemo reći da organska hrana ima više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, u odnosu na hranu koja se proizvodi konvencionalno.

Pri tome, proces prerade je minimalan, i namirnicama se ne dodaju konzervansi i emulgatori da bi one trajale duže.

Kako se razlikuje organska hrana od obične?

Potrebno je da znamo, da su najugroženije namirnice jagode, krompir, spanać, celer, grožđe i jabuke, pa se preporučuje da se one zamene hranom koja je organski proizvedena. Interesantno je da organska hrana kao i ona konvencionalno dobijena, na oko izgledaju skoro sasvim isto, ali je razlika velika kada probate ukus jedne i druge.

organska hrana cene

 

Naime, organska hrana ima intenzivan miris i ukus, ima mnogo više kalcijuma, omega 3 masnih kiselina, gvožđa, magnezijuma i antioksidanata. Pri kupovini, obratite pažnju da li se na artiklu nalazi oznaka organski proizvod, i ukoliko ovakvu zdravu hranu budete koristili određeno vreme, primetićete pozitivne promene kao što su povećana energija i snaga, bolji imunitet i vitalnost.

Organska hrana iskustva

Organska hrana mora biti označena, tako što na vidljivom mestu na proizvodu postoji posebna oznaka. Pored toga, potrebno je da znamo da je zdrava hrana proizvedena na ovaj način nešto skuplja, a to je iz razloga što organska proizvodnja ima svoje povećane troškove.

Organska hrana ima niže prinose, zbog toga što se ne koriste pesticidi ili aditivi, a pored toga u procesu dobijanja hrane učestvuje više ljudske radne snage. Još jedan razlog za delimično višu cenu organske zdrave hrane je u tome što postoje troškovi sertifikovanja od strane međunarodnih i nacionalnih organizacija za sertifikaciju i kontrolu organskih proizvođača.

Ipak, naše mišljenje je da je najvažnije hraniti se zdravo, jer zdravlje i životna energija nemaju cenu, a u direktnoj su vezi sa tim kakve namirnice su nam na stolu svakoga dana.

Organska hrana – cene:

Navešćemo neke primere cena organske hrane: organski hleb, u zavisnosti od vrste i gramaže, od 380 do 550 dinara koliko košta baget sa zrnevljem; sveže organsko voće i povrće treba platiti od 130 din. za 1 kg kupusa, preko 300 dinara za čeri paradajz u pakovanju od 250 gr, dok za organski lumun treba izdvojiti oko 350 dinara. Palmino ulje je u proseku oko 360 din, dok za maslinovo ulje od 200 ml potrebno je oko 700 dinara.

*Cene su prikazane orijentacino, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice zdrave hrane koje su oglašene ispod našeg teksta. 


Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:

ORGANSKA HRANA - najbolji način da se hranite zdravo jeste da unosite organske proizvode !

Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Organska hrana
Napišite komentar:
Andriajana Simic

Četvrtak, 18.10.2018. 01:24

Mogu samo da kazem da je po pitajnu cajeva, ubedljivo najbolje resenje za vas da posetite travara Zorana Veselinovic koji ima i vise nego povoljne cene.

Petar Jankovic

Petak, 01.09.2017. 07:41

Kazu da u Srbiji postoji trend povecanje i prosirenja organske proizvodnje hrane. To sigurno nije slucaj u Beogradu vec postoji par pijaca na kojima se prodaje ova vrsta robe. Problem je u tome sto nikada sa sigurnoscu ne mozete da tvrdite da li je neki proizvod 100% organski ili ne.

Nikolina Pantelic

Sreda, 17.05.2017. 10:07

Koliko samo mogu da vidim, ova hrana je buducnost svega i generalno buducnost bez koje se u svakom slucaju ne moze.

Ivan Stojanovic

Sreda, 19.04.2017. 02:05

Naravno da je veoma bitan kvalitet organske hrane.

Marko Petrovic

Sreda, 05.04.2017. 02:27

Licno moje je misljenje takvo da sto se tice organske hrane, kvalitet je nesto sto pre ili kasnije sigurno da treba da dodje do izrazaja.

Jana Stankovic

Ponedeljak, 03.04.2017. 01:53

Ima mnogo problema sa organskom hranom ali je uvek prvi i osnovni problem taj sto ona jednostavno mora da dosta kosta.

Biljana Brankovic

Ponedeljak, 20.03.2017. 09:13

Pre svega je sto se ove hrane tice, kvalitet nesto sto je i vise nego vazno.

Dusan Markovic

Utorak, 28.02.2017. 11:11

Sto se mene licno tice, organska hrana je po mnogim stvarima idealno resenje. Ukoliko se vec za nju odlcuite, sigurno se pre ili kasnije necete pokajati.