Orden

0.0 | 0 ocena

Orden ili drugačije kazano – odlikovanje, predstavlja najviši znak jedne društvene zajednice za postignute zasluge. Nosioci ordenja mogu da budu pojedinci, organizacije, vojne jedinice i ustanove.

orden

Ordenje – prodaja

Ordenje poseduje visoku vrednost za strastvene kolekcionare, tako da ih je moguće pronaći u prodavnicama antikviteta, na raznim aukcijama, putem oglasa... Na stranici na kojoj se upravo nalazite, predstavljeni su oglašivači koji prodaju ili vrše otkup raznih vrsta ordenja.

Ordenje SFRJ

Odlikovanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ustanovljena su tokom Drugog svetskog rata, i to 1943. godine. Poslednja odlikovanja se dodeljuju 1992. godine, jer je tada prestao da važi zakon o odlikovanjima SFRJ.

Ordenje Republike Srbije

Ordenje se dodeljuje za visoke zasluge, kao i dela koja su od izuzetnog značaja a tiču se Republike Srbije i kao takva predstavljaju najviše javno priznanje.

Orden narodnog heroja

U pitanju je visoko jugoslovensko odlikovanje za hrabrost, kao što i samo ime kaže. Spomenimo da je u SFRJ postojao važnosni redosled odlikovanja, pa Orden narodnog heroja zauzima treće mesto u toj hijerarhiji.

Orden Svetog Save

Ovo je orden koji se dodeljivao u Kraljevini Srbiji, kao i u Kraljevini Jugoslaviji. Kada je o sadašnjem vremenu reč, ovaj orden dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, i to datira od 1945. godine. Ujedno, Orden Svetog Save je i najviše odlikovanje od strane SPC.

Orden za hrabrost

Orden za hrabrost je ustanovio 1943. godine Josip Broz Tito, a u redosledu važnosti zauzima dvadeset i treće mesto. Predstavljao je odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Orden Belog orla

Drugi naziv za ovaj orden je Kraljevski orden Belog orla, koji danas dodeljuje starešina kraljevskog doma Karađorđevića, a ranije je dodeljivan u Kraljevini Jugoslaviji i Kraljevini Srbiji.

ordenje cena

 

Orden za vojne zasluge

U pitanju je takođe orden koji je ustanovljen i dodeljivan u vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Počinje da se dodeljuje od 1951. godine, a istim Zakonom je ustanovljeno i dodeljivanje Medalje za vojne zasluge.

Orden Karađorđeve zvezde

Drugi naziv za ovaj orden je Republički orden Karađorđeve zvezde. Radi se o odlikovanju Republike Srbije koje je ustanovljeno od 2009. godine. Prvi naziv je bio Orden zasluga za državu, da bi poneo ime Orden Karađorđeve zvezde nakon izmena i dopuna novog zakona.

Ordenje – cena:

Ljudi kupuju i prodaju ordenje, jer ono predstavlja veliko interesovanje kolekcionara. Koliko ćete novca izdvojiti za određen orden, zavisi o kojoj vrsti ordena se radi, iz kog vremena potiče, zatim od njegovog stanja – koliko je očuvan i slično.

Ukoliko ordenje dajete u otkup, najbolje je da donesete primerak na uvid, a ako želite da određeni orden kupite, tada je naš predlog da se konkretno raspitate o svim detaljima koji mogu da utiču na krajnju cenu.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Orden
Pitaj firme