Dodaj firmu

Slatki šegrt poslastičarnica

Slatki šegrt poslastičarnica je pravo mesta za dobre i fino dekorisane kolače i torte za sve prilike. Nalazimo se u Borči i na raspolaganju smo vam za sve vaše proslave.
Pročitaj više

Ivana Milutinovića 70
Borča, Beograd

Baš domaće poslastičarnica

“Baš domaće” poslastičarnica nalazi se na Voždovcu. Od drugih se izdvaja po baš domaćim sastojcima koje spaja u predivne slatke i slane delikatese. Ručno pravljenje torte, domaći kolači ali i slana peciva razlog su zašto im se ljubitelji domaćih ukusa uvek vračaju.
Pročitaj više

Vojvode Stepe 264/1
Voždovac, Beograd

Fiesta torte i kolači

Želeći da slatki svet približi Vama, Fiesta je odlučila da pravi najukusnije torte i kolače od najkvalitetnijih sastojaka i bez glutena. Probajte naše posne i mrsne sitne kolače, makaronse, cheesecake, komadne kolače, medenjake i torte za sve prilike.
Pročitaj više


Voždovac, Beograd

Mironosice, kolači sa pričom

Mironosice,kolači sa pričom je porodična radionica za izradu najfinijih orasnica, vanilica i gnezdašca. Nalazimo se u Kumodraškoj 170, lokal broj 5. Probajte naše kolače i videćete zašto su očarali mnoge.
Pročitaj više

Kumodraska 170
Voždovac, Beograd

Poslastičarnica Dessert

Grčića Milenka 4a, Vojvode Stepe 119, Beograd
Voždovac, Beograd

Orasnice Anči Kolači

Poslastičarnica Anči kolači vrši izradu i dostavu rodjendaskih, mladenačkih, dečijih, slavskih i drugih svecanih torti, kao i sitnih posnih i mešanih kolača.
Pročitaj više

Lava Tolstoja 13a, Pančevo
Palilula, Beograd

Orasnice su jedan stari kolač, koji su pravile naše bake i to često za neke praznike, kao što je Nova godina ili možda jednostavno u situacijama kada se nekom od ukućana ili gostiju jede nešto slatko.

Za orasnice postoji par recepata, a mi ćemo se u našem tekstu baviti onim proverenim, koji je najčešće korišćen i sa kojim „nema greške“.

Najbolji recept za orasnice

Za mnoge moderne domaćice, orasnice su pomalo pale u zaborav, ali evo prilike da ih podsetimo kako one izgledaju, da se brzo prave i da nema razloga da ne obradujete svoje mališane tom poslasticom.

Nije potrebno puno sastojaka i verovatno ih sve već imate u ladicama u kuhinji ili u frižideru. Dakle, biće potrebno:

-          200 grama seckanih oraha i 300 grama mlevenih oraha

-          250 grama šećera u prahu

-          2 belanca

-          Jedna četvrtina soka od jednog limuna.

Naravno, iako se lako prave, postoje neke cake koje znaju iskusne domaćice, a to su da se od orasnica ne bi trebalo odvajati dok se peku, iz razloga što mogu da vas „prevare“, odnosno da dobiju jaču boju nego što treba i da se previše osuše.

Sada se možda vi pitate, a koje je to vreme pečenja? To pre svega, zavisi od vaše rerne, jer svako ima neko drugo iskustvo, tako da je najbolji savet da jednom probate da vidite tačno koliko vremena treba da se orasnice ispeku. To je veoma važno ako ovaj slatkiš pravite po prvi put i nemate iskustva.

Najpre je potrebno da se belanca odvoje od žumanaca, a potom se belanca dobro umute. Treba voditi računa da nema vode u posudi u kojoj se mute belanca, a bitno je i da žice od miksera budu suve i savršeno čiste.

Interesantan trik naših baka jeste da su stavljale žice od miksera u frižider, da bi se ohladile, jer se posle toga belanca mute mnogo bolje.

Kada smo mućenjem belanaca dobili sneg, u njega stavljamo sitan šećer, pa mutimo dalje da bi se dobila gusta smesa. Pri kraju tog postupka, dodaju se mleveni orasi, kao i sok od limuna, ali ovde morate paziti da vam ne upadne onaj mesnati deo ove voćke.

Stari recept kaže da sada sve mešamo, ali ne mikserom, već drvenom varjačom. Pri tome, blago se okreću belanca sa orasima, i poenta toga je da smesa ostane što više snežna, ali i da se izjednači.

Sada dolazi na red pečenje, pa je potrebno pripremiti veliku tepsiju, na koju se stavlja papir za pečenje. Testo se deli na oko pedeset kuglica. Kuglice dobijate tako što ih dlanovima formirate u valjak, koji bi trebalo da bude oko pet centimetara, a zatim sve uvaljate u seckane orase, pri čemu krajeve blago savijate ka unutra da biste dobili oblik polumeseca.

Rernu bi trebalo dobro zagrejati pre početka pečenja, i to na dvesta stepeni, i tada možemo da stavimo orasnice. Međutim, vodite računa da se temperatura odmah smanjuje na sto stepeni. Od vaše rerne zavisi da li će vam biti potrebno na primer, 15 minuta ili 25 – 30 minuta.

Na kraju, kada su orasnice pečene, ostavljaju se da se ohlade i da se stegnu, pa se tek onda izvade iz tepsije.

Kao što vidimo iz celog teksta, napraviti ukusne orasnice nije previše teško a nije ni lako, naročito ako nemate iskustva, pa vam mi savetujemo da se ovim ukusnim slatkišem počastite u svojoj omiljenoj poslastičarnici.

Orasnice – cena:

Prosečna cena orasnica u poslastičarnicama je oko 130 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate poslastičarnice koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane