Dodaj firmu

Okov za vrata doprinosi kompletnom estetskom dojmu samih vrata. Kada neko dolazi po prvi put u vašu kuću, najpre će primetiti vrata. To bi značilo da je njihova uloga najpre estetska, ali postoji i ona druga, mnogo važnija, a to je funkcionalnost. Da bi vaša vrata, balkonska ili ulazna, vršila svoju funkciju na najbolji način, potrebno je da u sebi imaju ugrađene kvalitetne okove.

Okovi za vrata

Pošto se radi o vratima, spomenimo najpre sistem za zaključavanje. U ove sisteme spadaju svi delovi okova čija je osnovna funkcija da se omogući otvaranje, zatvaranje i zaključavanje vrata. 

Naravno da je ovo najvažnija funkcija svakih vrata, pa je potrebno da okov bude vrhunskog kvaliteta, što će reći da on mora da zadovoljava zahteve međunarodnih standarda, ali i da bude verifikovan od strane merodavnih akreditovanih institucija prema važećim standardima.

Okov za drvena vrata

Ako želite da imate topli dom, i upravo zidate porodičnu kuću, možda su pravi izbor za vas drvena vrata. Drvo je topao i živ materijal, koji unosi dašak prirode u vaš životni prostor. 

Da bi vrata dobro obavljala svoju ulogu, potrebne su spojnice ili šarke, koje služe za povezivanje vratnog krila i okvira, odnosno štoka. Izuzetno su važne za ispravno funkcionisanje vrata. 

Sam oblik šarke je veoma bitan, jer se neke od njih vide i kada su vrata zatvorena. U zavisnosti od njihove namene, spojnice se dele u nekoliko podgrupa. Da biste razjasnili šta je najbolje za vaša nova vrata, naš savet je da pozovete firme koje su oglašene ispod teksta koji upravo čitate, te da posetite njihovo sedište i saslušate savete i iskustva ljubaznih prodavaca.

Okovi za Alu vrata

Alu vrata su skuplja od ostale stolarije, i imaju neke prednosti kao što su lako održavanje, odlična zvučna i toplotna izolacija, lakša su nego PVC ili drvena vrata, otporna su na koroziju, tj. rđanje, dugotrajna su i pravi su izbor za stolariju većih dimenzija.

Da bi sve bilo zaista savršeno, ovakva vrata moraju imati adekvatan okov. Za posebne načine otvaranja, kao što su uskočno-klizni i podizno-klizni, koriste se okovi svetski poznatih proizvođača, dokazanog kvaliteta. 

Od okova zavisi funkcionalnost i izgled vaših Alu vrata. Spomenimo i to da se svi okovi dele u tri grupe: tipski okov, univerzalni okov i dodatni ili pomoćni okov.

Okov za PVC vrata

PVC vrata ćemo najčešće sresti na kućama ali i stanovima, jer su izuzetno dobri termo-zvučni izolatori, a pored toga, nikakvo održavanje nije potrebno (kao kod drveta, farbanje i lakiranje, na primer), vrata će biti otporna na vlagu, a trajaće vam dugi niz godina, bez vidljivijih promena.

Svemu tome, doprinosi i dobar izbor okova za PVC vrata. Tipski okov ima zadatak da izvrši funkcionisanje pokretnih delova vrata u odnosu na nepokretne delove. To se ostvaruje elementima koji čine mehanizam za otvaranje i zatvaranje. 

Univerzalni okovi su pojedinačni elementi, pa tako razlikujemo sigurnosni okov, koji ima ulogu da spreči neovlašten ulazak. Potom, spomenimo okov za rukovanje, gde ćemo nabrojati kvake, ručice, rigle, rukohvate itd. 

Pomoćni ili dodatni okov, vrši spajanje osnovnih delova kao što su profili štoka ili krila, pa tu spadaju razne vrste spojnica za spajanje pod uglom, poklopci i različiti čepovi.

Okov za vrata – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za okov za vrata, zavisi od toga koji deo vam je potreban, kao i da li su vrata drvena, od aluminijuma ili od PVC-a.

Primera radi, komplet kvake za drvena vrata se mogu naći u rasponu cena od 250 do 3000 dinara. Povuka za balkonska vrata, u proseku je 2 evra, koliko košta i stoper krila za vrata. Za pogonsku ručicu sa ključem, treba izdvojiti u proseku 14 evra. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Idi na vrh strane