Za početak ovog teksta, hajde da se upoznamo sa time šta su u stvari, okapnice. Na primer, spoljašnja podprozorska daska je okapnica, i njena uloga jeste da sprovodi svu vodu koja je suvišna – to može da bude kišnica, i to tako da je sprovede da odlazi što dalje od zidova i prozora. Svrha je da nema kvašenja ovih delova zgrade, a isto tako, uloga je i u izolaciji od vlage koja nastaje sakupljanjem snega i leda tokom zime.

okapnice

 

Okapnica

Materijali koji se koriste za izradu okapnica su aliminijum, PVC ili pocinkovani plastificirani lim.

Ono što je razlika između ovih vrsta okapnica, jeste što one koje su izređene od PVC-a ili od aluminijuma, imaju određena ograničenja koja se tiču njihovih dimenzija, dok oni modeli koji se izrađuju od plastificiranog pocinkovanog lima mogu da se prilagođavaju i to bukvalno na samom licu mesta, kod postupka ugradnje.

Okapnice za ograde

Prednost ovih okapnica je što se prave u boji po želji, kao i po meri, tako da zaista mogu da budu zadovoljeni svi vaši zahtevi prilikom izbora.

Okapnice za prozore

Pored spoljašnjih okapnica, postoje i unutrašnje podprozorske daske, i njihova uloga je dekorativna, ali pored toga one ipak dodatno zaštićuju obrađeni otvor oko prozora. To bi značilo da štite od vlage i raznih mehaničkih oštećenja.

Okapnice od lima

Okapnice imaju i praktičnu ulogu, jer na njima možete da držite saksije sa cvećem, što dodatno doprinosi lepšem estetskom izgledu objekta.

Okapnice za prozore od lima

Kao što smo naveli, okapnice izrađene od lima mogu da se prilagode potrebama korisnika, i to na licu mesta. Sa aluminijumskim i PVC okapnicama, to nije izvodljivo.

Okapnice za krov

Postoje aluminijumske eko okapnice. Koriste se za spoljnu ugradnju, tako da predstavljaju sastavni deo svakog prozora bez obzira da li je on izrađen od drveta, PVC-a ili od aluminijuma.

Aluminijumske okapnice

Njihova montaža je pri samom dnu prozorskog okvira. Kao što smo videli na početku teksta, svrha okapnice jeste da spreči da voda prodire u unutrašnje prostorije, kao i u prostor koji se nalazi između bloka i izolacije.

aluminijumske okapnice

 

Aluminijumske okapnice za terase

Aluminijumske okapnice za terase su jako dobra praktična rešenja, pre svega iz estetskih razloga, jer doprinose dekorativnosti. Vrlo se često prodaju, jer je njihova uloga izuzetno bitna.

Okapnice fasada

Aluminijumske okapnice se prodaju na određenu meru, to može da bude šest metara, na primer. Naravno, moguće je sečenje na potrebnu meru.

Okapnice za dimnjake

I dimnjake je moguće zaštiti okapnicama od prodora vode i stvaranja vlage.

Granitne okapnice

Još jedan materijal od koga se prave okapnice je granit. Svi znamo da je reč o veoma tvrdom, čvrstom i postojanom materijalu, koji je izuzetno otporan na sve vremenske prilike i mehanička oštećenja.

Okapnice cena

Cene okapnica zavise od toga da li su one izrađene od PVC-a, aluminijuma ili od pocinkovanog lima. Radi vaše orijentacije, navešćemo primer za eko okapnice od aluminijuma, koje koštaju od 19 do 73 evra, a na cenu najviše utiče debljina. Zbog toga je vaša dobra odluka da pozovete odabranu firmu koja se bavi proizvodnjom i prodajom okapnica i da se raspitate za konkretan slučaj.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Okapnice
Pitaj firme