Sigurno ste u dosta filmova gledali kako atraktivna vlasnica ogromne kuće sa bazenom, pozove zgodnog momka za održavanje bazena, a onda veoma brzo sa njim doživi ljubavnu romansu. To je tako u Holivudu, a kako održavanje bazena izgleda u realnom životu? Naravno, to što ste izdvojili značajnu sumu novca i izgradili moderno opremljen bazen, svakako nije kraj priče. Da biste svakoga dana uživali u čarima plivanja ispred svoje kuće, neophodno je pravilno i redovno održavanje.

Šta znači održavanje bazena?

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi koje nude IZRADU BAZENA

Beograd

TermoPool oprema za bazene i centralno grejanje
TermoPool oprema za bazene i centralno grejanje
Smederevski put 29a
Zvezdara Pozovi

Bilo da želite da uživate u toplini Vašeg doma ili kupanju u sopstvenom bazenu, TermoPool oprema je pravi izbor za Vas. U saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima, nudimo širok asortiman proizvoda, uz najbolji odnos cene i kvaliteta...
Pročitaj više

Aqua Mramor bazeni i fontane
Aqua Mramor bazeni i fontane
Ljermontova 19
Voždovac Pozovi

Projektovanje, izvođenje radova, ugradnja bazenske opreme, održavanje i hemijski tretman vode; projektovanje i izvođenje fontana....
Pročitaj više

Crystal Pool - izgradnja i odrzavanje bazena, opreme za bazene i spa centre
Crystal Pool - izgradnja i odrzavanje bazena, opreme za bazene i spa centre
Miska Jovanovica 6v, Beograd
Voždovac Pozovi

Crystal Pool firma je specijalizovana za projektovanje, izgradnju, montažu, rekonstukciju, servisiranje i održavanje bazena i bazenske tehnike, veleprodaju, maloprodaju i usluge konsaltinga. ...
Pročitaj više

Hidronova Plus
Hidronova Plus
Pančevački put 148 Pozovi

Preduzeće Hidronova Plus skoro dve decenije samostalno se bavi projektovanjem i izgradnjom bazena, sauna, hidromasažnih kada, wellness i spa centara, po sistemu “ključ u ruke”. Pored opreme za bazene, u našoj ponudi nalaze se proizvodi za p...
Pročitaj više

Sigurno ste u dosta filmova gledali kako atraktivna vlasnica ogromne kuće sa bazenom, pozove zgodnog momka za održavanje bazena, a onda veoma brzo sa njim doživi ljubavnu romansu. To je tako u Holivudu, a kako održavanje bazena izgleda u realnom životu? Naravno, to što ste izdvojili značajnu sumu novca i izgradili moderno opremljen bazen, svakako nije kraj priče. Da biste svakoga dana uživali u čarima plivanja ispred svoje kuće, neophodno je pravilno i redovno održavanje.

Šta znači održavanje bazena?

Možda mislite da je dovoljno skupljati lišće koje sa okolnog drveća upadne u bazensku vodu. Ali, situacija je dosta složenija. Tokom svog rada, bazeni skupljaju na unutrašnjoj jedinici prašinu, čađ, plesni i razne mikroorganizme. Nije potrebno posebno naglašavati da su sve ove navedene materije, veoma štetne za ljudsko zdravlje. Međutim, postoji i druga strana priče, koja kaže da tako nečist bazen radi sa smanjenim kapacitetom, a pri tome pojačano troši električnu energiju. Iz tih razloga, potrebno je da pozovete firme koje se bave redovnim održavanjem bazena.

Održavanje vode u bazenu

Naravno, voda mora biti savršeno čista i prilagođena vašem boravku u njoj. Cilj je da ona bude sasvim podobna i to na taj način što će joj kvalitet biti veoma sličan vodi za piće, bez obzira na različite uticaje iz okoline, tvrdoću vode, broja kupača i slično.Iz tog razloga, vodi se računa o nekoliko osnovnih stvari kao što su ispravna pH vrednost bazenske vode, zatim dezinfekcija vode iz bazena, i merenje nivoa dezinfekcijskog sredstva u vodi. Šta nam govori pH vrednost vode? Na osnovu njega ćemo znati kakva je voda, da li je kisela, neutralna ili bazna. Idealna pH vrednost vode je 7.0-7.4. Ukoliko je voda u vašem bazenu kisela, to će uzrokovati koroziju metalnih delova koji se nalaze u bazenu, ili su u dodiru sa bazenskom vodom.U suprotnom, ako je voda isuviše bazna, to dovodi do pojačanog izlučivanja vodenog kamenca na površinama bazena, a naročito na metalnim delovima. Voda će dobiti zamućen, mlečni izgled, ako se kupate u takvoj vodi počeće da vas svrbi koža i peku oči.Neophodno je izvršiti dezinfekciju bazenske vode. U te svrhe, postoje različita sredstva, dok se još uvek najviše primenjuje hlor, a svima njima je zajedničko da uništavaju mikroorganizme koji se nalaze u vodi. Na taj način, voda se „ne kvari“, odnosno održava se bakteriološki ispravnom. Kod prvog punjenja bazena obavezan je takozvani šok tretman vode povećanom količinim rastvora hlor granulata.

Šta još podrazumeva održavanje bazena?

Pričali smo o održavanju bazenske vode, međutim, održavanje podrazumeva i predsezonsko pranje i poliranje bazena, punjenje i početno doziranje kao i puštanje u rad. Tokom same sezone korišćenja bazena, vrše se usluge doziranja hemikalijama, održavanje kristalno čiste vode u bazenu, te servisiranje i čišćenje bazena. Kada dogovarate korišćenje usluga čišćenja bazena, dinamiku dolaženja ćete odrediti prema njegovom korišćenju i prljanju. Kada se završi sezona kupanja i uživanja u bazenu, možete iskoristiti uslugu konzerviranja bazena i njegove pripreme za zimu. I tako sve do sledećeg leta, kada ćete ponovo uživati u čarima plivanja ispred svoje kuće, na opštu radost vašeg društva.

Održavanje bazena – cena:

Ovde važi pravilo da što je bazen dublji, skuplje je i njegovo održavanje. Navešćemo neke primere koje se tiču održavanja čistoće vode: granule na bazi hlora, za šok hlor, kao i hlor tableta za neprekidnu dezinfekciju su u proseku oko 80 evra, za težinu od 5 kg. Cena hlornih tableta može dostići i 200 evra, ako je u pitanju pakovanje od 25 kg. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Marina Dakic
  17.07.2018 09:35

  Da bi vas bazen i voda u njemu uvek bili cisti ukazite poverenje firmi Crystal pool koja pruza usluge odrzavanje bazena po veoma povoljnim cenama. Mi koristimo vec dve godine njihove usluge i prezadovoljni smo. Sve pohvale i preporuke.

  Marta Dencevic
  10.05.2017 01:29

  U svakom slucaju sigurno da mora da ima neku svoju posebnu cenu.

  Janko Zivanovic
  26.04.2017 06:55

  U svakom slucaju ono trebe da se dosta plati kako god da okrenete.

  Ljubinka Sreckovic
  13.04.2017 07:12

  Pre ili kasnije kako god da okrenete, odrzavanje bazena je nesto sto pre ili kasnije treba da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Petar Jankovic
  29.03.2017 10:28

  Po meni ono i nije bas toliko jeftino kao sto se mozda na prvi pogled cini.

  Nikolina Pantelic
  14.03.2017 09:08

  Ma, sto se mene licno tice, koliko kosta neka kosta. Sve drugo je mnogo losije resenje.

  Ivan Stojanovic
  22.02.2017 02:27

  Moje je licno misljenje da po pitanju odrzavanja bazena zaista treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

  Jana Stankovic
  06.02.2017 01:41

  Iskljucivo mislim da je najbolje da ovo prepustite profesionalcima.

  Marko Petrovic
  26.01.2017 06:56

  Koliko mi se samo cini, sto se odrzavanja bazena tice, najbolje bi bilo kada biste se odlucili za suvi kvalitet. Samim tim bi sve drugo po meni bilo manje vazno.

  Biljana Brankovic
  09.01.2017 11:22

  Nije samo poenta u tome da uradite bazen. Treba na kraju krajeva imati i dovoljno novca da to odrzavate.

  Dusan Markovic
  30.08.2016 07:01

  Ukoliko ste vec resili da potreosite novac i uradite bazen, onda biste svakako trebali i da ga na pravi nacin odrzavate. U tom smislu, najbolje je da posetite firmu Hidronova Plus i sa njima pogodite posao posto tesko da cete negde dobiti bolje uslove.