Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Održavanje bazena
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Održavanje bazena

Sigurno ste u dosta filmova gledali kako atraktivna vlasnica ogromne kuće sa bazenom, pozove zgodnog momka za održavanje istog, a onda veoma brzo sa njim doživi ljubavnu romansu. 

 

 

To je tako u Holivudu, a kako održavanje bazena izgleda u realnom životu? Naravno, to što ste izdvojili značajnu sumu novca i izgradili moderno opremljen bazen, svakako nije kraj priče. Da biste svakoga dana uživali u čarima plivanja ispred svoje kuće, neophodno je pravilno i redovno održavanje. 

Šta znači održavanje bazena?

Možda mislite da je dovoljno skupljati lišće koje sa okolnog drveća upadne u bazensku vodu. Ali, situacija je dosta složenija. Tokom svog rada, bazeni skupljaju na unutrašnjoj jedinici prašinu, čađ, plesni i razne mikroorganizme. Nije potrebno posebno naglašavati da su sve ove navedene materije, veoma štetne za ljudsko zdravlje. 

Međutim, postoji i druga strana priče, koja kaže da tako nečist bazen radi sa smanjenim kapacitetom, a pri tome pojačano troši električnu energiju. 

Iz tih razloga, potrebno je da pozovete firme koje se bave redovnim održavanjem bazena.

Održavanje vode u bazenu

Naravno, voda mora biti savršeno čista i prilagođena vašem boravku u njoj. Cilj je da ona bude sasvim podobna i to na taj način što će joj kvalitet biti veoma sličan vodi za piće, bez obzira na različite uticaje iz okoline, tvrdoću vode, broja kupača i slično.

Iz tog razloga, vodi se računa o nekoliko osnovnih stvari kao što su ispravna pH vrednost bazenske vode, zatim dezinfekcija vode iz bazena, i merenje nivoa dezinfekcijskog sredstva u vodi.

 

 

Šta nam govori pH vrednost vode? Na osnovu njega ćemo znati kakva je voda, da li je kisela, neutralna ili bazna. Idealna pH vrednost vode je 7.0-7.4. Ukoliko je voda u vašem bazenu kisela, to će uzrokovati koroziju metalnih delova koji se nalaze u bazenu, ili su u dodiru sa bazenskom vodom.

U suprotnom, ako je voda isuviše bazna, to dovodi do pojačanog izlučivanja vodenog kamenca na površinama bazena, a naročito na metalnim delovima. Voda će dobiti zamućen, mlečni izgled, ako se kupate u takvoj vodi počeće da vas svrbi koža i peku oči.

Neophodno je izvršiti dezinfekciju bazenske vode. U te svrhe, postoje različita sredstva, dok se još uvek najviše primenjuje hlor, a svima njima je zajedničko da uništavaju mikroorganizme koji se nalaze u vodi. Na taj način, voda se „ne kvari“, odnosno održava se bakteriološki ispravnom. Kod prvog punjenja bazena obavezan je takozvani šok tretman vode povećanom količinim rastvora hlor granulata. 

Šta još podrazumeva održavanje bazena?

Pričali smo o održavanju bazenske vode, međutim, održavanje podrazumeva i predsezonsko pranje i poliranje bazena, punjenje i početno doziranje kao i puštanje u rad. Tokom same sezone korišćenja bazena, vrše se usluge doziranja hemikalijama, održavanje kristalno čiste vode u bazenu, te servisiranje i čišćenje bazena. 

Kada dogovarate korišćenje usluga čišćenja bazena, dinamiku dolaženja ćete odrediti prema njegovom korišćenju i prljanju. Kada se završi sezona kupanja i uživanja u bazenu, možete iskoristiti uslugu konzerviranja bazena i njegove pripreme za zimu. 

I tako sve do sledećeg leta, kada ćete ponovo uživati u čarima plivanja ispred svoje kuće, na opštu radost vašeg društva. 

Održavanje bazena – cena:

Ovde važi pravilo da što je bazen dublji, skuplje je i njegovo održavanje. Navešćemo neke primere koje se tiču održavanja čistoće vode: granule na bazi hlora, za šok hlor, kao i hlor tableta za neprekidnu dezinfekciju su u proseku oko 80 evra, za težinu od 5 kg. Cena hlornih tableta može dostići i 200 evra, ako je u pitanju pakovanje od 25 kg. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

17.07.2018
Marina Dakic

Da bi vas bazen i voda u njemu uvek bili cisti ukazite poverenje firmi Crystal pool koja pruza usluge odrzavanje bazena po veoma povoljnim cenama. Mi koristimo vec dve godine njihove usluge i prezadovoljni smo. Sve pohvale i preporuke.

10.05.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju sigurno da mora da ima neku svoju posebnu cenu.

26.04.2017
Janko Zivanovic

U svakom slucaju ono trebe da se dosta plati kako god da okrenete.

13.04.2017
Ljubinka Sreckovic

Pre ili kasnije kako god da okrenete, odrzavanje bazena je nesto sto pre ili kasnije treba da se plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

29.03.2017
Petar Jankovic

Po meni ono i nije bas toliko jeftino kao sto se mozda na prvi pogled cini.

14.03.2017
Nikolina Pantelic

Ma, sto se mene licno tice, koliko kosta neka kosta. Sve drugo je mnogo losije resenje.

22.02.2017
Ivan Stojanovic

Moje je licno misljenje da po pitanju odrzavanja bazena zaista treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

06.02.2017
Jana Stankovic

Iskljucivo mislim da je najbolje da ovo prepustite profesionalcima.

26.01.2017
Marko Petrovic

Koliko mi se samo cini, sto se odrzavanja bazena tice, najbolje bi bilo kada biste se odlucili za suvi kvalitet. Samim tim bi sve drugo po meni bilo manje vazno.

09.01.2017
Biljana Brankovic

Nije samo poenta u tome da uradite bazen. Treba na kraju krajeva imati i dovoljno novca da to odrzavate.

30.08.2016
Dusan Markovic

Ukoliko ste vec resili da potreosite novac i uradite bazen, onda biste svakako trebali i da ga na pravi nacin odrzavate. U tom smislu, najbolje je da posetite firmu Hidronova Plus i sa njima pogodite posao posto tesko da cete negde dobiti bolje uslove.