Kako se radi odredjivanje krvne grupe? Ljudska krv podeljana je u krvne grupe na osnovu prisutnosti ili odsutnosti određenih markera ili antigena, na površini crvenih krvnih stanica. Testovi za određivanje krvne grupe rade se pre nego što se daje transfuzija krvi, kao i prilikom prvog pregleda trudnica radi određivanja Rh faktora. Određivanje krvne grupe takođe može da se radi i prilikom utvrđivanja da li su dvoje ljudi u krvnom srodstvu, kao što je dokazivanje očinstva, na primer.

Krvne grupe A, B, AB i 0

Postoje četiri krvne grupe, a to su A, B, AB i 0. Verovatno ste se nekada zapitali kako je urađena ta podela, pa evo objašnjenja:

Ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen A, radi se o krvnoj grupi A. Tom logikom, ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen B, čovek ima krvnu grupu B. Ako nema nijednog od ta dva antigena, radi se o nultoj krvnoj grupi – 0. U tom slučaju se u plazmi nalaze antitela protiv grupe A i B. U četvrtom slučaju, moguće je da se na površini crvenih krvnih stanica nalaze i antigen A i antigen B, i tada u plazmi nema antitela, i čovek ima krvnu grupu AB.

Rh faktor

Testiranjem na Rh-antigen utvrđuje se njegova prisutnost, što se označava kao +, ili odsutnost, odnosno:  -. Na osnovu ovih rezultata, krv se deli na sledeći način: ako je Rh faktor prisutan, krv je Rh pozitivna, ili ako je odsutan, krv je Rh negativna. 

Rh faktor i trudnoća

Podela krvi s obzirom na Rh faktor posebno je značajna za trudnice. Potencijalni problem može nastati kada žena ima Rh negativnu krv, a nosi dete koje ima Rh pozitivnu krv. To se naziva Rh inkompatibilnost. Tada dolazi do Rh senzibilizacije, i ona obično ne utiče na zdravlje deteta koje majka nosi kada dođe do toga. Ali, ako u sledećoj trudnoći majka opet nosi dete koje ima Rh pozitivnu krv, vrlo je verovatno da će doći do pojave problema, koji mogu biti blagi ili izuzetno ozbiljni.

Transfuzija krvi

Krv koja se daje  putem transfuzije mora imati iste antigene kao i crvene krvne stanice osobe koja je prima. Jednostavnim rečnikom kazano, krv davatelja i krv primaoca moraju biti kompatibilne. Ukoliko bi se pacijentu dala nekompatibilna krv, imunološki odgovor dogodio bi se odmah nakon primanja, i može imati vrlo ozbiljne posledice po osobu koja je krv primila, čak do smrtnog ishoda. 

Krvna grupa 0 negativna, u sebi nema nijednog antigena. Zbog toga se naziva univerzalnim davaocem, jer krv može dati svima. Sa druge strane, krvna grupa AB pozitivna se naziva univerzalnim primaocem, jer osobe sa tom krvnom grupom mogu primiti krv od bilo koje krvne grupe. 

Određivanje krvne grupe – kada se radi?

Ova medicinska metoda radi se u sledećim slučajevima: pre operativnih zahvata, pre primanja transfuzije krvi, pre nego što neko da krv, pre nego što osoba da neki organ za transplataciju, prilikom prvog pregleda trudnice, ili pre začeća, u slučaju da se želi odrediti krvno srodstvo dve osobe.

Određivanje krvne grupe – kako se radi?

Krv iz vene se daje na uobičajen način, što je skoro potpuno bezbolno. Svi znamo da je posle vađenja krvi iz vene moguć mali podliv na mestu uboda, ali to će se svesti na najmanju meru pritiskom na mesto uboda nakon izvlačenja igle. To će ubrzati prestanak krvarenja. 

Koje će krvne grupe biti vaše dete?

Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Potrebno je znati da svaka krvna grupa u sebi nosi dva genotipa od moguća tri, odnosno A, B ili 0, ali se samo jedan od svakog roditelja prenosi na dete. Na primer, roditelj koji ima krvnu grupu A, može u sebi nositi genotip AA ili A0, i bebi preneti A ili 0 gen. Postoje različite kombinacije, ali reći ćemo na kraju da krvna grupa bebe nastaje kombinacijom po jednog od gena roditelja. 

Određivanje krvne grupe – cena

Prosečna cena za određivanje krvne grupe i Rh faktora je od 1300 do 1600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Odredjivanje krvne grupe
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

14.11.2018
Mladen Todorovic

Odredivanje krven grupe je svakako jedan od pouzdanijih nacina u ovoj oblasti da se odredi krvna grupa ali ukoliko vam to vec nisu uradili onda to mozete da uradite i jednostavnom analizom.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Moze u svakom slucaju da se uradi bez nekih vecih problema. To je naravno prvi i osnovni problem.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Kako god da okrenete, nikada ono nije bilo posebno naivno.

24.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju moze ono da se uradi bez nekih vecih problema.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni, ako nesto valja u celoj prici, onda je to postupak odredjivanja krvih grupa koji po meni u svakom slucaju nije ni priblizno toliko skup kao sto se mozda na prvi pogled cini.

27.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju ono treba da se uradi bez nekih vecih problema.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju ono mora da se debelo plati.

07.03.2017
Marta Dencevic

U svakom slucaju ono treba da se dobro i debelo plati.

20.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se ovoga tice, samo treba da se odlcuite za kvalitet. Sve drugo je daleko gore resenje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

zaisat je odredjivanje krvne grupe jedna rutinska stvar u danasnje vreme.

23.01.2017
Petar Jankovic

Mogu samo da kazem da je sto se ovoga tice, veoma vazno da se opredelite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ne vidim zbog cega bi neko posto poto voleo da zna koje je tacno krvne grupe.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po ovom pitanju je najbolje da dobrovoljno date krv. Samo tada mozete da videte koja ste krvna grupa i to potpuno besplatno.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno smatram da je po pitanju odredjivanja krven grupe, bukvalno jedno od najboljih resenja da posetite laboratoriju Medinova, posto vam to zapavo tamo veoma brzo mogu odraditi.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju odredjivanj krven grupe to sasvim pouzdano mozete da uradite u laboratoriji Dialab, koja pri tome ima i sasvim povoljne cene.

22.09.2016
Marko Petrovic

Odredivanje krven grupe je svakako jedan od pouzdanijih nacina u ovoj oblasti da se odredi krvna grupa ali ukoliko vam to vec nisu uradili onda to mozete da uradite i jednostavnom analizom.

22.08.2016
Dusan Markovic

To je u svakom slucaju jedno zanimljivo resenje ali i poprilicno humano kako god da okrenete.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ukoliko ne znate koja ste krvna grupa a zelite da saznate onda vam predlazem da budete humani i dobrovoljno date krv. Prilikom dobrovoljnog davanja krvi istog trenutka ce vam odrediti i koja ste krvna grupa.