Kada neko upravlja automobilom, tada je odgovoran kako za sebe i putnike koje vozi, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju sa kojima dolazi u kontakt. Zbog toga je bitno da limeni ljubimac savršeno funkcioniše.

obrada bloka motora

 

Ipak, ponekad nam zatrebaju usluge auto servisa, kao što je na primer, obrada bloka motora.

U našem daljem tekstu saznajte sve o ovoj usluzi, gde možete da je obavite, po kojim cenama, kao i ostale zanimljive i korisne informacije.

Mašinska obrada bloka motora

Hajde da se najpre pozabavimo pitanjem šta je to u stvari, blok motora? Radi se o delu koji se nalazi između temeljne ploče i glave motora. On sadrži cilindre motora, ili provrte u kojima se nalaze košuljice.

Verovatno vas zanima kako izgleda postupak obrade bloka motora.

To bi značilo da se prvo odradi pranje bloka, a zatim i njegova kontrola. Kontroliše se istrošenost klipova, da bi se odredila tolerancija između stubline i klipova. Pre ugradnje u blok, kontrolišu se hilzne, i potom se obavlja njihova nivelacija.

Posle toga sledi razbušivanje i ravnanje bloka motora.

Trnovanje bloka motora

Kao što vidimo iz dosadašnjeg teksta, mašinska obrada bloka motora podrazumeva mnogo toga, pa tako stižemo do takozvanog trnovanja.

obrada bloka motora cena

 

Nakon što se izvrši honovanje, a to je proces pri kojem se cilindri dovode do kataloških mera, sledi trnovanje bloka motora.

To se radi kod motora koji su bili izloženi teškim zaribavanjima, pa je zbog toga osa ležišta radilice veoma deformisana.

Obrada bloka motora – iskustva

Kada je ceo opisani postupak doveden do kraja, tada se vrši čišćenje i pranje uljnih magistrala bloka.

Blok motora može da bude oštećen iz mnogo razloga kao što su najpre, dugogodišnje korišćenje, zamena ulja i filtera za ulje koja se ne radi pravovremeno, loš kvalitet samog ulja; još jedan od uzroka može da bude oštećen filter za vazduh usled čega se propuštaju raznorazne nečistoće koje oštećuju cilindar...

Kada se takav motor primi u servis, stručna lica najpre utvrđuju koji je stepen habanja cilindra, pa se na osnovu toga određuje način popravke. Sve nečistoće koje se nalaze na bloku se uklanjaju. Cilindri su jako važni, jer su oni izloženi izuzetnom mehaničkom opterećenju, i usled rada motora se razvija velika toplota.

Iz svih tih razloga se naročita pažnja posvećuje tačnosti i kvalitetu obrade cilindra bloka. Ako je cilindar pretrpeo značajna oštećenja, tada se ubacuju košuljice koje su izrađene od materijala koji je otporan na habanje. Taj postupak se naziva hilznovanje.

Kada se košuljice ubace, one se obrađuju zajedno sa blokom, pa se razbušuju na određeni prečnik, a to je uglavnom preporučena standardna vrednost.

Takođe, dešava se da bude oštećeno i kolenasto vratilo.

Kada se završe svi postupci mašinske obrade bloka motora, pristupa se pranju, nakon čega sleduje farbanje bloka.

Pre nego što će se motor sklopiti, još jednom se obavljaju sve neophodne provere.

Obrada bloka motora – cena:

Bušenje cilindara u proseku košta oko 10 evra, ali sve zavisi od toga koji motor je u pitanju, koja je kubikaža i slično.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate servise koji su oglašeni ispod našeg teksta.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Obrada bloka motora
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Tehnički pregled za putnička vozila

Akcija -% 3600 Din.
Tehnički pregled za putnička vozila - 3.600 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

14.09.2017
Dusan Markovic

Po svemu sudeci, obrada bloakda motora nije ni malo naivna. Potrebno je naravno da se oko svega toga dobro unapred posavetujete da bi zaista na jedan pravi nacin moglo da vas posluzi. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.