Obracun PDV-a Beograd

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Obracun PDV-a
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Knjigovodstvene usluge za preduzetnike - prvi mesec BESPLATNO, drugi mesec 30% popusta!

0 Din.
Knjigovodstvene usluge za preduzetnike - prvi mesec BESPLATNO, drugi mesec 30% popusta! - 0 evra! Agencija za knjigovods...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Knjigovodstvene usluge za privredna društva - prvi mesec BESPLATNO, drugi mesec 30% popusta!

0 Din.
Knjigovodstvene usluge za privredna društva - prvi mesec BESPLATNO, drugi mesec 30% popusta! - 0 evra! Agencija za knjig...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Obracun PDV-a

Svi znamo da je PDV skraćenica od poreza na dodatu vrednost. U Republici Srbiji je uveden od 01.01.2005. godine. PDV bismo mogli definisati kao „opšti porez na potrošnju koji se obračunava i plaća na isporuku dobara i pružanje usluga, u svim fazama proizvodnje i prometa dobara i usluga, kao i na uvoz dobara”.

 

Obračun PDV-a za doo, preduzeća i preduzetničke radnje: kafići, mesare, saloni lepote

 

Obračun PDV-a spade u standardne ali i najvažnije knjigovodstvene usluge. PDV zapravo zamenjuje bivši porez na promet. Razlika između sadašnjeg i nekadašnjeg sistema obračunavanja poreza je u tome, što se PDV obračunava i plaća u svakoj fazi prometa, ali tako da se ostvaruje samo na onu vrednost koja je u toj pojedinačnoj fazi dodata od strane učesnika u toj fazi prometa.

PDV se plaća državi, ukoliko je pravno lice registrovano kao PDV obveznik, zatim, ako se u toku poslovanja vrši promet, ukoliko se promet vrši na teritoriji Republike Srbije i kada promet nije oslobođen od poreza. Poslednje dve stavke se nazivaju oporezivni promet.

Lice koje nije PDV obveznik, nije u zakonskoj obavezi da plaća porez na dodatu vrednost.

Postoje tako zvane, stope, po kojima se PDV obračunava, i razlikujemo opštu i posebnu stopu. Osnovna stopa je trenutno 20%. Niža, ili posebna stopa, iznosi 10% i primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge i novine.

Obračun poreza i doprinosa 

Ljudi žele znati, ako im je plata, recimo, 30000 dinara, koliko oni zapravo plaćaju državi? 

Potrebno je da znamo da su doprinosi na zaradu, koje plaćamo, zapravo doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), zatim doprinos za zdravstveno osiguranje, doprinos za slučaj nezaposlenosti kao i porez na zarade. 

Ova plaćanja su tako raspodeljena da jedan deo pada na teret zaposlenog, a drugi deo pada na teret poslodavca. U procentima, to bi izgledalo ovako: doprinosi za PIO, 24% i to 13% na teret zaposlenog i 11% na teret poslodavca;

  • doprinos za zdravstveno osiguranje, je jednako raspodeljen, po 6, 15% na teret obe strane;
  • 1,5% doprinos za osiguranje od nezaposlenosti, takođe jednako podeljen između obe strane;
  • porez na zarade, iznosi 10%.

Obračun PDV-a saveti

Obračun PDV-a bi trebalo prepustiti profesionalcima, dok vi uspešno vodite svoje poslovanje. Nepoznavanje sistema PDV-a, kao i njegovog obračunavanja, najčešće dovodi do opomena poreskih inspektora, a neretko i do novčanih kazni.

Cene knjigovodstvenih usluga i obračuna PDV-a

Cene ovih usluga zavise od mnogih faktora, kao što je broj ulaznih i izlaznih faktura, broja maloprodajnih objekata, da li se bavite spoljnom trgovinom kao i sličnih stavki. 

  • preduzeće u sistemu PDV-a od 120 – 160 evra i naviše;
  • preduzeće koje nije u sistemu PDV-a od 75-120 evra;
  • radnja koja je u sistemu PDV-a od 120 evra, 
  • radnja koja nije u sistemu PDV-a, od 60-100 evra
  • radnja koja nije u sistemu PDV-a, usluge, od 50-90 evra.

*Cene su date orijentaciono, za precizne informacije, predlažemo da kontaktirate agencije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

04.09.2018
Sinisa Peric
Ukoliko vam je potrebno da na kvalitetan nacin uradite obracun PDV onda slobodno treba da posetite knjgovodstvenu agenciju Sum u koju mozete da imate puno poverenje.
06.09.2017
Lea Stankovic
Nije obracun PDV-a neki preterano tezak posao. Skoro svaki prosecan knjigovodja ume da ga kvalitetno uradi. Stvar je u tome da ce bas dobar knjigovodja uspeti da prikrije odredjene stvari, odnosno da ce umeti da vam smanji PDV koji treba da platite.
18.05.2017
Mihajlo Nastasovic
U svakom slucaju, ovaj obracun nije ni malo jeftin. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.
20.04.2017
Simona Vucinic
Koliko mi se samo cini, mora ovaj obracun da se uradi na jedan kvalitetan nacin bez kojeg se sigurno pre ili kasnije ne moze.
07.04.2017
Todor Markovic
Kako god da okrenete, ukoliko pokusate da nesto muljate sa drzavom pre ili kasnije se to nece dobro zavrsiti. Odnosno, veoma je vazno da postujete sve zakone i propise koji postoje.
22.03.2017
Marta Dencevic
Po meni je u svakom slucaju najbolje da sve radite po zakonu a ne da gledate gde cete sve da ucarite sa PDV - om.
02.03.2017
Janko Zivanovic
Sto se mene licno tice, u svakom slucaju je ovo nesto sto treba da se debelo plati.
13.02.2017
Ljubinka Sreckovic
U svakom pogledu je obracun PDV-a nesto sot mora posebno i debelo da se plati. Drugacije to jednostavno ne moze da funkcionise.
17.01.2017
Petar Jankovic
Sto se tice obracuna PDV-a, moje licno misljenje je da bas po ovom pitanju treba da se odlucite za kvlaitet. Sve ostalo nije bas toliko vazno.
27.12.2016
Nikolina Pantelic
On moze da se obracunava na mesec dana ili na tri meseca. Sve zavisi od toga koliki promet imate.
09.12.2016
Ivan Stojanovic
Na kraju godine, nekako uvek postane aktuleno i pitanje pdv -a. Naravno, svi bi hteli da im on bude sto je moguce nizi ali je onda po tom pitanju ipak bolje da potrazite zaista neko strucno lice.
23.11.2016
Jana Stankovic
Ukoliko trazite neko mesto gde biste mogli kvalitenot da uradite proracun onda je najbolje da to budu neki profesionalci kao sto je to primera radi agencija Libro i Conti.
04.11.2016
Biljana Brankovic
Ukoliko vam je potrebno da na kvalitetan nacin uradite obracun PDV onda slobodno treba da posetite knjgovodstvenu agenciju Sum u koju mozete da imate puno poverenje.
14.09.2016
Marko Petrovic
Najbolje bi bilo kada biste obracun PDV-a prepustili nekom profesionalnom licu. To je jedno lice u koje je najbolje da imate puno poverenje tako da budete potpuno siguron da ce odlicno uraditi svoj posao.
10.08.2016
Dusan Markovic
Mnogi privatnici kazu da se jedino u nasoj drzavi e isplati biti biti posten. Medjutim, ukoliko planirate da legalno poslujete onda cete svakako pdv morati da platite.
11.07.2016
Stojance Ristovski
PDV se obracunava periodicno i zavisi pr svega od promete konkretnog pravnog subjekta. U svakom slucaju dobar knjigovodja bi vam dosta znacio zbog svog dobrog poznavanja zakona i podzakonskih akata po pitanju mogucnosti i prava odbitka PDV-a.