Dodaj firmu

Noćno mokrenje Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Noćno mokrenje Pedijatrijska ordinacija DEČIJA IGRA

Pedijatrijska ordinacija DEČIJA IGRA pruža kompletne usluge iz oblasti lečenja dece i omladine uzrasta 0-18 godina. Pored pedijatrijskih pregleda, u ordinaciji su dostupne konsultacije iz svih oblasti od strane vrhunskih specijalista, kao i ...
Pročitaj više

Vojvode Milenka 44
Savski venac, Beograd

Pedijatrija Dr Raketic

Sve na jednom mestu - pregledi, vakcinacija, brza laboratorijska dijagnostika, konslultanti. Vrhunska usluga u prijatnom ambijentu i u najkraćem roku za Vaše najmilije
Pročitaj više

Rajka Mitića 28a, Dedinje
Savski venac, Beograd

Ako imate dete koje često mokri u svoj krevet noću, znajte da niste usamljeni, i da je noćno mokrenje jedan od najčešćih problema dečijeg doba. Najveći broj mališana koji noću mokre zapravo nikada nisu ni uspostavili kontrolu noćnog mokrenja, ili drugačije kazano, nije nikada postojao period duži od pola godine da se dete nije umokrilo noću.

Ovo je poremećaj kod dece nakon četvrte godine života i karakteriše se nemogućnošću kontrolisanja započetog procesa mokrenja u toku sna. Važno je napomenuti, da iako dolazi do poremećaja mokrenja, svi organi genitalno-urinarnog sistema su zdravi i normalno funkcionišu.

Koja deca pate od poremećaja noćnog mokrenja?

Interesantna je činjenica koja govori da dečaci imaju ovaj problem češće nego devojčice i to 1.5 do 2 puta se kod njih više javlja, obično postoji u porodicama u kojima je makar jedan član imao iste simptome kada je bio mali. 

Statistike kažu da oko 15 posto dece mokri u krevet nakon navršene treće godine života, a potrebno je istaći da može doći i do povremenog noćnog mokrenja, recimo kada je dete bolesno.

Najveći broj dece mokri jedanput noću, ali neki mališani i češće.

Koji su uzroci noćnog mokrenja kod dece?

Ovo pitanje zanima verovatno mnoge roditelje. Lekari kažu da je najčešći razlog slabiji razvoj detetove bešike, međutim, noćno mokrenje može da se javi i ukoliko je dete emotivno uznemireno.

Primera radi, ako dete počne da se umokrava noću u krevet, iako je godinama pre toga sve bilo u najboljem redu, verovatno se radi o refleksiji na neku nesigurnost ili dnevni strah.

Psihološki razlozi noćnog mokrenja dece 

Deca su nežna, emotivna, pa ih razne životne situacije mogu uzdrmati, na koje oni mogu reagovati tako što noću mokre u krevet. To su recimo primeri kada se roditelji razvode, kada se dete preseljava sa porodicom u novi dom, ukoliko postoji gubitak nekog člana porodice ili drage osobe, pa čak i zbog pozitivnih događaja kao što je rođenje novog bate ili seke... Razloga psihološke prirode ima dosta.

Noćno mokrenje kod dece 

Prema podacima iz svetske literature, u uzrastu od pet godina svako četvrto dete ima enurezu – najčešći oblik primarnog noćnog mokrenja kod zdrave dece. Pri polasku u školu, svako deseto dete noću mokri, a sa uzrastom se broj dece sa enurezom smanjuje. 

Kod deteta koje ima enurezu, mokraćna bešika je potpuno normalna, pražnjenje mokraćne bešike je kompletno, mada se dešava mimo volje deteta, i to u snu. U toku dana, u budnom stanju, dete je suvo i nema problema sa mokraćnim infekcijama. 

Lečenje noćnog mokrenja 

Ako imate dete sa ovakvim problemom, svakako tražite razne informacije i savete, koji vam, uz lekarsku pomoć, mogu biti od koristi da rešite ovaj problem što pre. 

Najpre, potrebno je da znate da deca u krevet ne mokre namerno, i da ih zbog toga ne bi trebalo kritikovati, grditi, pretiti batinama i slično. To je velika greška. Logika nam govori da je potrebno paziti na konzumiranje tečnosti pre spavanja, ohrabriti dete da ode na nošu ili do toaleta pre odlaska u krevet; podsticajno deluje kada pohvalite svog mališana kada se ujutru probudi suv. 

Lekar će, ukoliko je to potrebno, prepisati odgovarajuću terapiju. Ono što je veoma važno, jeste da se na vreme javite pedijatru i psihologu, koji će značajno pomoći da se ovaj problem reši. 

Noćno mokrenje – lečenje – cena:

Cena pregleda specijaliste pedijatra je od 2000 din. do 3200 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate pedijatrijske ordinacije ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane