Nažalost, u životu svakoga od nas dođe taj tužan trenutak kada bi trebalo da naručimo izradu nadgrobnog spomenika za svoje najdraže koji više nisu sa nama. 

 

 

Spomenik, kao i grobnica, mesto je koje ćemo često obilaziti, a još mnogo važnije od toga – spomenici predstavljaju neku vrstu večnog pozdrava ljudima koje smo voleli i koje ćemo voleti zauvek.

Nadgrobni spomenici od granita

Odabir spomenika često nije laka odluka, jer se obično obavlja neposredno nakon sahrane, dok je porodica u velikoj žalosti. Međutim, u takvim trenucima na usluzi vam stoje kamenorezačke radnje, koje pružaju uslugu izrade i montaže nadgrobnih spomenika. 

Svakako je preporuka da se obratite kamenorezačkoj radnji koja iza sebe ima dugi niz godina poslovanja, kvalitetno pruženih usluga i zadovoljnih klijenata. Klijenti se najpre odlučuju za izradu spomenika od granita, pošto je to najpostojaniji materijal. 

Trebalo bi da znate da kamenoresci u svojoj ponudi imaju oko petnaest do dvadeset modela spomenika koji su „najpopularniji“. Na određen način, takvi spomenici se izrađuju po posebnom šablonu i mogu biti gotovi u veoma kratkom roku. 

Kada budete zakazali sastanak u sedištu kamenorezačke radnje, ljubazno osoblje će porazgovarati sa vama o vašim željama koje se tiču veličine i dizajna spomenika, ali i o budžetu koji ste namenili za ovu tužnu priliku.

Tokom razgovora, biće vam pokazan katalog spomenika, tako da možete prelistati i izabrati neki od prikazanih modela, ili sa određenim razlikama. Katalog je jako važan, jer vam može omogućiti da uštedite znatnu svotu novca, pošto u njemu zasigurno ima dosta modela koji vam se mogu dopasti. Čak se pruža i mogućnost da kombinujete slične elemente spomenika, odnosno vrste granita. 

Svakako, vaše želje u vezi toga kako treba da izgleda spomenik dragoj osobi mogu da budu sasvim različite, pa ćete ih saopštiti kamenorescu, koji će vam izračunati koliko bi izrada i montaža koštale. 

Nadgrobni spomenici od kamena

Kao najbolji materijal od koga se izrađuju spomenici pojavljuje se granit, ali i prirodni kamen. Glavni razlog upotrebe kvalitetnih granita je u njihovoj postojanosti, pa obratite pažnju na to da su tamniji i crni graniti skuplji i kvalitetniji, dok su svetliji sa nešto povoljnijom cenom.

U saradnji sa kamenorescem možete izabrati odgovarajući granit, ili kamen, za svaki element nadgrobnog spomenika.

Posle izbora modela spomenika, dolaze na red slike i slova. Može se reći, da nakon dizajna i strukture materijala, slike i slova najviše utiču na kompletan izgled spomenika. Slike za nadgrobne spomenike se najčešće izrađuju kao gravirane, uklesane u kamen ili kao keramičke, odnosno porcelanske slike visokog kvaliteta. 

Potrebno je reći da gravirane slike traju duže vremena, dok se fotokeramika može raditi u boji, pa će to dosta uticati na konačnu impresiju spomenika. Kada je reč o samim slovima, ona mogu biti laserski gravirana, gravirana mašinska slova, peskarena ili ručno klesana, a takođe i mesingana slova koja se lepe, odnosno ukopavaju u kamen.

 

 

Pažljivo razmislite pre konačne odluke, jer odabirate spomenik za večnu kuću vaših najmilijih, pa on treba da govori svakome ko bude prošao pored njega, da tu počiva osoba koja nije zaboravljena i koja živi u srcima svoje porodice.

Nadgrobni spomenici – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za nadgrobni spomenik zavisi od više faktora. Najpre, za koji model spomenika ste se odlučili, koji materijal je u pitanju, koje su dimenzije spomenika i slično. 

Radi vaše orijentacije, reći ćemo da je prosečna cena nadgrobnog spomenika od mermera 150.000 dinara, a granita, 170.000 dinara. 

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate kamenorezačke radnje koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Nadgrobni spomenici
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

04.09.2018
Zeljana Jeremic

Po pitanju kvalitetnih i estetski lepih nadgrobnih spomenika, kamenorezacka radnja Jovanov je svakako jedna od najpoznatijih u Beogradu. Ukoliko se odlucte za takvu jednu radnju, sigurno se necete pokajati.

05.09.2017
Todor Markovic

Nadgrobni spomenici su monumentalne gradjevine i svaki covek bi sigurno vole da ima jedan koji je poseban. U tom pogledu prilikom njegovog izbora zaista treba da vodite racuna o svemu.

20.04.2017
Simona Vucinic

u svakom slucaju je meni bitno samo da izgled tih nadgrobnih spomenika bude dovoljno dostojanstven.

06.04.2017
Janko Zivanovic

nadgobni spomenik radite jednom u zivtu i zbog toga ako ga vec radite, treba da gledate da to bude kvalitetno. Ne biste trebali sa tim nesto previse da se igrate.

21.03.2017
Marta Dencevic

Po meni je ovo nesto sto je veoma vazno. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

02.03.2017
Petar Jankovic

Sto se mene licno tice, u svakom slucaju je ovo nesto sto debelo kosta i sto debelo treba da se plati.

13.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se cini, osnovni je problem pre svega u tome sto svi pogrbni spomenici moraju bas onako dobor i debelo da se plate.

17.01.2017
Ivan Stojanovic

Koliko se samo meni cini, ovo su ipak bas onako posebni spomenici, ako se za njih odlucite u tom pogledu se onda sigurno necete pokajati.

27.12.2016
Nikolina Pantelic

Ipak bi oni trebali da budu bas nesto posebno. Naravno, to je ipak mesto na kojem porodica treba da se okupi.

09.12.2016
Marko Petrovic

Kada pricamo o nadgrobnim spomenicima, onda u svakom slucaju treba da znate da je po ovom pitanju u svakom slucaju najbolje da se odmah odlucite za kvalitet.

23.11.2016
Jana Stankovic

Veoma kvalitetne nadgrobne spomenike radi Sarac i on se nalazi u Beogradu.

04.11.2016
Biljana Brankovic

Smatram da je po pitanju nadgrobnih spomenika ubeljivo najbolje resenje da posetite nekog proverenog kamenorezca. Jedan od takvih kamenorezaca je i Nikolic.

10.08.2016
Dusan Markovic

Po pitanju kvalitetnih i estetski lepih nadgrobnih spomenika, kamenorezacka radnja Jovanov je svakako jedna od najpoznatijih u Beogradu. Ukoliko se odlucte za takvu jednu radnju, sigurno se necete pokajati.