Smrt je nekada očekivana, kada se radi o veoma starim i bolesnim ljudima, međutim, ipak se može konstatovati da ona svaku porodicu dočeka kao nespremnu, i to u emotivnom smislu. Gubitak drage osobe, nešto je na šta se niko ne može pripremiti. 

 

 

Neretko se dešava da usled nesrećnog slučaja ili pritajene bolesti, osoba premine mlada i iznenada. Tada je porodica u potpunom šoku, a potrebno je biti trezven i praktičan kod nabavke pogrebne opreme, organizovanja sahrane i svega što prati jedan dostojanstven ispraćaj dragog člana.

Izrada nadgrobnih ploča

Izbor spomenika ili nadgrobne ploče, predstavlja veoma važan zadatak, jer se porodica trudi da isprati želje pokojnika, ili da na pravi način samostalno odluči o dizajnu, modelu, te o materijalu od koga će ploča ili spomenik biti izrađeni.

Često se dešava da ljudi razmišljaju danima, pre nego što donesu konačnu odluku. I to je sasvim u redu, kada se zna da su spomenik ili ploča ukras večne kuće naših najdražih. 

Ponekad klijenti biraju spomenike u obliku srca, suze, anđela, fudbalske lopte ili automobila... Koliko je važan model ili oblik spomenika, toliko su bitna i slova, odnosno slika koja će biti postavljena.

U poslednje vreme, porodice se sve češće odlučuju za nadgrobne ploče. One deluju veoma otmeno i jednostavno, i svojim izgledom dostojanstveno prenose poruke ljubavi i poštovanja prema pokojniku. 

Nadgrobne ploče – iskustva

Kao što smo naveli, pri odabiru nadgrobne ploče, potrebno je povesti računa od kog materijala će ista biti izrađena. a suština je da ploča ostane očuvana, tokom dugog niza godina, iako je svakoga dana izložena različitim atmosferskim uticajima kao što su sunce, kiša, sneg, vetar...

 

 

Može se slobodno reći, da u poslednjih pedeset godina u Srbiji vlada trend korišćenja nadgrobnih ploča. U Italiji, na primer, kao vertikalna ploča, koristi se tanka ploča, na kojoj je napisano ime preminule osobe. Za pokrov, upotrebljava se deblja ploča, debljine od pet do osam centimetara, kako ne bi pukla.

Iz svega navedenog vidimo da je veoma važno da nadgrobna ploča bude dovoljne debljine, kako bi godinama krasila večnu kuću dragog člana porodice. 

Ako vam je teško da donesete odluku o tome kako bi nadgrobna ploča trebalo da izgleda, uvek se možete osloniti na savete i sugestije stručnih lica kamenorezačke radnje. Oni obično poseduju dugogodišnje ili višedecenijsko iskustvo, tako da će vam na pravi način predočiti sve mogućnosti koje imate pri izboru. Ako želite da se uverite i lično u kvalitet radova, dovoljno je da prelistate katalog, gde su na fotografijama jasno prikazane nadgrobne ploče koje su rađene proteklih godina.

Kamenorezačkim radnjama se možete obratiti iz bilo kog mesta ili grada u Srbiji, jer uvek postoji opcija koja vam može biti ponuđena. 

Kvalitetno i lepo izrađena nadgrobna ploča, na dostojanstven način će govoriti o vašoj ljubavi i poštovanju prema dragoj osobi, kroz dugi niz godina. 

Nadgrobne ploče – cena:

Cena nadgrobnih ploča zavisi od više faktora, kao što je vrsta kamena, veličina nadgrobne ploče, i slično, pa se u tom smislu kreće od 130 evra po kvadratu pa naviše.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontkaktirate kamenorezačke radnje koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Nadgrobne ploče
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

04.09.2018
Miodrag Kostic

Ukolio zelite da uradite kvalitetnu nadgrobnu plocu, koja ne zauzima previse mesta ali je zato uradjena sa stilom i nekom lepom porukom, onda je u svakom slucaju potrebno da posetite kamenorezacku radnju Nikolic tokom radnog vremena i licno se uverite u kvalitet.

06.09.2017
Todor Markovic

Kod nadgrobnh ploca je veoma vazno da zaista budu uradjene od nekog kvalitetnog kamena. Cene za takav jedan kamen su i vise nego prihvatljive i verujete mi tek ce moci da se isplate posle nekolik godina.

20.04.2017
Simona Vucinic

Po meni samo ove ploce treba da budu umerene i dovoljno dostojanstvene i nista vise sem toga.

06.04.2017
Janko Zivanovic

Ukoliko panirate sa njima da se bavite, sigurno cete moci pre ili kasnije da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

21.03.2017
Marta Dencevic

Po meni, sto se tice ovih ploca, sigurno je kvalitet nesto sto ce pre ili kasnije da dodje do izrazaja.

02.03.2017
Petar Jankovic

Sto se mene licno tice, u svakom slucaju su ovo ploce koje moraju da se debelo plate.

13.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se ovih ploca tice, odmah treba da znate da je veoma bitno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

17.01.2017
Ivan Stojanovic

Ipak na kraju krajeva, nadgobne ploce treba da budu uradjene sa stilom. To je po meni ipak jedino prihvatljivo.

27.12.2016
Nikolina Pantelic

Kada pricamo o nadgrobnim plocama, ako mene pitate, samo treba da se odlucite za kvalitet i ako to budete uradili sigurno se necete pokajati.

09.12.2016
Marko Petrovic

Po ovom pitanju samo treba da posetite neko strucno i provereno mesto u koje u svakom slucaju mozete da imate puno poverenje.

23.11.2016
Jana Stankovic

Najbolje bi bilo kada bi bile od mermera. Pri tome, ukoliko se vec opredelite za tako nesto, najbolje je da se posavetujete sa neki strucnim licem.

04.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko trazite neke kvalitetne nadgobre ploce, onda je u tom smislu smatram nabolje resenje da posetite kamenoresca Nikolici da se tamo licno uverite u kvalitet.

10.08.2016
Dusan Markovic

Ukolio zelite da uradite kvalitetnu nadgrobnu plocu, koja ne zauzima previse mesta ali je zato uradjena sa stilom i nekom lepom porukom, onda je u svakom slucaju potrebno da posetite kamenorezacku radnju Nikolic tokom radnog vremena i licno se uverite u kvalitet.