Užičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu.
Pročitaj više
Prodavnica zdrave hrane “Kod komšinice Jele” nalazi se na Čukarici. U ponudi je veliki izbor svežih zdravih namirnica na meru, svežeg voća, ceđenih sokova za poneti i kafe za poneti.
Pročitaj više
Radionica sira Kajsija proizvodi unikatne sezonske sireve, sa malinama, suvim grožđem, i slane sireve sa bosiljkom.
Pročitaj više
Mlečni proizvodi zauzimaju veoma važno mesto u ishrani gotovo svakog čoveka. Ujutru je sjajan doručak pojesti musli sa jogurtom ili mlekom, ili iskoristiti za sendvič sir, kajmak, razne namaze...
Na tržištu postoje firme koje se decenijama bave proizvodnjom i prodajom proizvoda od mleka, tako da je to ujedno, i sinonim za kvalitet. Ponuda je zaista raznovrsna, jer se samo od napitaka, pored jogurta, može pronaći kefir i surutka, na primer. Mlečni proizvodi imaju razne procente masnoće i obično se kreće od 0, 1%, preko 0, 5%, do 1, 5%, 2, 8% i 3, 2%. To znači da svako može da bira ukus i količinu masnoće po želji.
Neko će reći da mlečni proizvodi koji imaju veći stepen masti su ujedno i ukusniji, a drugi će pre izabrati niskomasne proizvode, jer su na dijeti ili imaju problem sa holesterolom i slično.
Takođe, postoje ljudi koji su alergični na glute, i to se naziva celijakija. Interesantno je da je jedina terapija za ovu bolest, nazovimo je tako, zapravo unos hrane koja ne sadrži gluten.
Ovi ljudi moraju doživotno da paze na ishranu u smislu da u njoj ne bude gluten.
Intolerancija na laktozu je veoma česta kod ljudi, pa ćete tako čuti da nekom želudac izaziva pojačano lučenje kiseline i gorušicu nakon što je popio čašu jogurta ili mleka. Upravo zbog toga, trebalo bi da se biraju proizvodi od mleka koji ne sadrže laktozu.
Ovakva informacija je jasno naznačena na svakom pakovanju. Ipak, u nekim mlečnim proizvodima ima jako malo laktoze, kao što su žuti sirevi, na primer, tako da se oni mogu smatrati bezbednim iako ste intolerantni.
U ishrani beba trebalo bi da se nalaze mlečni proizvodi, pa na primer, jogurt bi trebalo da uvedete oko šestog meseca starosti, ne pre. Jogurt je dobar za bebe, jer im osigurava masnoće koje su veoma potrebne u prvoj godini života. Ipak, kada ćete tačno dati jogurt bebi, ipak zavisi od konsultacije sa pedijatrom kao i od toga koliko je vaša beba sklona alergijama.
Što se sira tiče, njega možete da uvedete od osmog meseca, ali prethodno budite uvereni da dete nema alergiju na mlečne proizvode. Isto tako, birajte neslan, mlad, kravlji sir.
Domaći mlečni proizvodi su poznati kao jako kvalitetni i mogu da predstavljaju svojevrstan brend Srbije, posebno kada je reč o kajmaku i siru. Domaći proizvodi su ipak, veoma retki na tržištu, tako da je potrebno pronaći firme koje se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda bez raznih dodataka koji uglavnom služe tome da održe svežinu i očuvaju trajnost.
Organski proizvodi, sir, mleko, maslac i slično, jako su traženi, i uglavnom se ne pita za cenu, već se samo gleda kvalitet.
Cene mlečnih proizvoda su veoma različite i zavise od toga da li kupujete domaće i organsko ili ne. Primera radi, na tržištu je običan jogurt od litar i po oko 150 dinara u proseku, a za mleko od jednog litra, trebalo bi izdvojiti oko 100 dinara. Kada je reč o kajmaku, navešćemo primer radi vaše orijentacije, a to je da za 250 grama kajmaka treba platiti oko 300 dinara.
*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.