Dodaj firmu

Merenje uzemljenja Elektro

Sve vrste električarskih usluga u Beogradu. Iskusan tim sa licenciranim električarima, uvek dostupni za hitne i druge intervencije. Pozovite nas za popravku bojlera, popravku grejnih tela i druge električarske usluge.
Pročitaj više

Branka Šljivića
Voždovac, Beograd

Watt doo ispitivanje elektroinstalacija i uzemljenja

Kompanija Watt d. o. o nalazi se na Čukarici. Bavi se projektovanjem, izvođenjem i atestiranjem elektroinstalacija
Pročitaj više

Stevana Brakusa 4, lokal 3
Čukarica, Beograd

Da bismo vam bliže objasnili šta je to merenje uzemljenja, u daljem tekstu ćemo uzeti primer jedne šuko utičnice. U domaćinstvima se obično koristi monofazna šuko utičnica, pa se svi električni potrošači koji se nalaze u vašoj kući ili u stanu, napajaju preko ovog priključka.

Šta je merenje uzemljenja?

Merenje uzemljenja jedne šuko utičnice se vrši tako što se meri napon u njena tri izvoda. Za fazu i nulu, nalaze se kontakti i to su dve rupice koje svi vidimo na jednoj šuko utičnici. Međutim, na ivici gornje i donje ivice, pronaći ćete limove. Ti limovi su uzemljenje.

Pravi majstor zna šta može na tim kontaktima da očekuje, što bi dalje značilo da ovaj posao ne bi ni slučajno trebalo da rade lica koja nisu stručna, jer bi sve moglo da ima fatalan ishod. Svi smo čuli za izreku da se sa strujom ne bi trebalo igrati.

Čime se vrši merenje uzemljenja?

Kada je utičnica ispravna, između faze i nule potrebno je da se dobije napon koji je 230W. Isto tako, među fazom i uzemljenjem, napon je isto 230V. Ali, kada merimo napon između nule i uzemljenja, on ne bi trebalo da postoji, i morali bismo da dobijemo nulu.

Kada gledamo jednu šuko utičnicu, mi ne znamo gde je faza a gde je nula. To bi prvo trebalo utvrditi. Dakle, prvo tražimo fazu. Pravila kažu da bi ona trebalo da bude sa leve strane, ali u prasi se često dešava drugačije.

Zbog toga majstor uzima probnu lampu ili glinericu, kao bi pouzdano utvrdio gde je faza. One se moraju gurnuti prvo u jednu rupu na šuko utičnici, pa onda u drugu, i tamo gde zasvetli tinjalica, tamo je faza.

Merenje uzemljenja unimerom

Na digitalnom unimeru je potrebno podesiti merni opseg. Izbornik se postavlja u položaj koji meri naizmenični napon. Mi očekujemo napon od 230V i zato postavljamo preklopnik da bude u takvom položaju da meri prvi veći napon.

Radi vaše informacije, napon od 230W se smatra idealnom vrednošću. Korisno je da znate, da napon može da bude i 207V i 253V i to se smatra ispravnim, zbog toga što distributer električne energije ima pravo da napon varira u odnosu plus ili minus deset posto.

Merenje otpora uzemljenja

Da li je uzemljenje ispravno, to ćemo utvrditi tako što merimo napon i to između faze i nule. Dakle, napon koji očekujemo jeste između pomenutih vrednosti, pa ako izmerite na primer, 236V, to će biti sasvim u redu.

Merenje uzemljenja cena

Cene su zaista različite, tako da je najbolje da pozovete odabrani servis elektrike i da se konkretno raspitate za svoj slučaj. Majstori će doći u vreme kada vama odgovara i cene se ne menjaju naknadno. Ipak, korisno je i to da znate da se najtačnija cena govori upravo na samom terenu a ne preko telefona i tada nema nikakvih iznenađenja koja bi mogla da budu neprijatna. Budite strpljivi, okrenite brojeve telefona odabranog servisa, i kada majstor dođe na adresu, saopštiće vam tačan novčani iznos koji bi trebalo platiti.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane