Sta je to mentalna aritmetika? Sasvim sigurno želite da vaše dete ima odlične mentalne sposobnosti, to jest da poseduje dobru koncentraciju, bude fokusirano, sa sjajnom pažnjom i memorijom. Mozak je organ našeg tela koji se može trenirati, na sličan način kao što pojačavamo snagu mišića.

Pročitaj više

Izaberite neki od edukativnih centara koji rade program MENTALNE ARITMETIKE

Beograd

Laru Edukativni centar
Laru Edukativni centar
Dositejeva 14
Zemun Pozovi

Laru edukativni centar nalazi se u Zemunu. Laru edukativni centar pruža puno opcija za decu školskog i predškolskog uzrasta kao podrška njihovom obrazovanju kroz online i klasični dečiji boravak, kreativne i obrazovne radionice....
Pročitaj više

Moj boravak dnevni boravak za školsku decu
Moj boravak dnevni boravak za školsku decu
Ilije Garašanina 9
Palilula Pozovi

„Moj boravak“ je boravak za decu i edukativni centar za decu od 1.do 4 razreda, ali i edukativni centar gde vaše dete ima mogućnost da nauči više i naprednom čitanju, naprednom pamćenju, robotici,programiranju i mnogim drugim veštinama....
Pročitaj više

SuanPan Mentalna aritmetika Vijugica
SuanPan Mentalna aritmetika Vijugica
Vojvode Milenka 42, ( sprat I, stan 4 )
Savski venac Pozovi

Međunarodno priznati obrazovno-razvojni program SuanPan mentalna aritmetika od sada Vam je dostupan u licenciranom obrazovnom centru Vijugica. Ovaj jedinstveni program usmeren je na razvoj misaonih i kreativnih potencijala kod dece uzrasta ...
Pročitaj više

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na program MENTALNE ARITMETIKE

Dnevni boravak za školsku decu - 1 dan (obrok je uračunat u cenu)
20 Eur 10 Eur
Dnevni boravak za školsku decu - 1 dan (obrok je uračunat u cenu) AKCIJA ističe za Preuzmi kupon
Dnevni boravak za školsku decu mesec dana (pon - pet, od 7h do 18h)
200 Eur 180 Eur
Dnevni boravak za školsku decu mesec dana (pon - pet, od 7h do 18h) AKCIJA ističe za Preuzmi kupon

Sta je to mentalna aritmetika? Sasvim sigurno želite da vaše dete ima odlične mentalne sposobnosti, to jest da poseduje dobru koncentraciju, bude fokusirano, sa sjajnom pažnjom i memorijom. Mozak je organ našeg tela koji se može trenirati, na sličan način kao što pojačavamo snagu mišića.

Šta je mentalna aritmetika?

Verovatno ste više puta do sada čuli za ovaj pojam, ali pošto je on relativno nov, pokušaćemo da vam približimo mentalnu aritmetiku i da objasnimo njene prednosti.

Mentalna aritmetika je razvojni program koji pojačava koncentraciju, memoriju i pažnju. Sačinjena je iz aritmetičkih kalkulacija pri čemu se koristi samo ljudski mozak, i to bez ikakvih pomagala, kao što su olovka, papir, računar ili digitron.

SuanPan Mentalna aritmetika

Naš mozak ima velike potencijale, ali su naučnici utvrdili da mi zapravo koristimo svega pet do sedam posto ukupnih kapaciteta. Učenje je sjajan trening za mozak, jer se tada on pokreće, ali ipak ne koristi obe hemisfere, odnosno ne aktivno i ne u isto vreme.

Primera radi, kada deca uče, ona to čine ponavljanjem, učeći napamet, a njihov mozak se aktivira tek toliko koliko mu je potrebno da zapamti određene informacije; ukoliko te podatke ili radnje koje smo naučili, ne obnavljamo, naš mozak će ih jednostavno zaboraviti.

Šta je MENAR METODA mentalne aritmetike?

Određene škole mentalne aritmetike svoj program zasnivaju na Menar metodi. U pitanju je provereni program pomoću kojih se razvijaju mentalne sposobnosti kod najmlađih.

Program je nastao zahvaljujući višegodišnjem predanom radu stručnjaka, kao što su pedagozi, psiholozi i svi ostali naučni radnici iz oblasti obrazovanja i edukacije.

Karakteristike mentalne aritmetike

Kod programa mentalne aritmetike, najvažnije je što deca uče, ali se u isto vreme i zabavljaju, a sve zahvaljujući metodologiji i didaktici u kojoj su igre veoma bitne. Zbog toga možemo reći da je jedna od glavnih karakteristika mentalne aritmetike njen zanimljiv interaktivni karakter.

Kome je namenjena mentalna aritmetika?

Mentalna aritmetika je prvenstveno namenjena deci uzrasta do četrnaest godina. Razlog je u tome što deca imaju sposobnost da vizualizuju i da očitavaju rezultate na ovaj način, dok odrasli tu sposobnost nemaju, to jest, ona se gubi nakon 14. godine života.

Takođe, kurs mogu pohađati i odrasle osobe, radi poboljšavanja mentalnih sposobnosti. U tom smislu ne postoje starosne granice, ali bi trebalo imati u vidu da je samo u uzrastu od 5 do 14 godina moguće formirati sinapse između leve i desne hemisfere mozga. Ipak, kod starijih osoba može uticati na sprečavanje nastanka Alchajmerove bolesti, demencije i slično.

Program mentalne aritmetike

Program je namenjen uzrastu od pet do četrnaest godina, pa su deca podeljena u tri grupe, a u odnosu na uzrast.

Deca od pet do sedam godina čine kinder grupu; mališani od sedam do deset godina sačinjavaju primarnu grupu; deca od jedanaest do četrnaest godina su sekundarna grupa.

U jednoj grupi se obično nalazi do desetoro dece.

Mentalna aritmetika iskustva

Sam program mentalne aritmetike se zasniva na korišćenju kineske računaljke ili abakusa. Kineska računaljka je sredstvo uz pomoć kojeg su se vekovima na Istoku rešavale veoma komplikovane matematičke operacije.

Uz podršku predavača, postepeno i vremenom, sva deca stiču sposobnosti da vizualizuju računaljku, tako da za računanje ubuduće koriste samo sopstvene misaone procese. To bi značilo da deca mogu za samo nekoliko sekundi da reše složene aritmetičke operacije.

Možda će vam se učiniti da je osnovni smisao aritmetike u tome da omogući deci da napamet računaju, ali to je samo jedna njena prednost. Naime, zahvaljujući ovom metodu, kod dece dolazi do značajno višeg nivoa pažnje, kreativnosti, memorije, koncentracije, što sve za svoju posledicu ima lakše učenje i usvajanje gradiva koje se uči u školi.

Važno je istaći da su navedene podatke potvrdili naučnici, tako da je mentalna aritmetika na Istoku i na Zapadu, deo standardnog obrazovnog programa u osnovnim školama.

Obrazovni program ima dva dela i to prvi deo gde se uče operacije sabiranja i oduzimanja, što je osnovni kurs, dok se u drugom delu programa rade operacije množenja i deljenja, što se naziva napredni kurs.

Jedan deo kursa traje osam meseci, ili trideset sedam nedelja. Obično su vezana po tri časa, od kojih svaki traje po četrdeset minuta. Predavanja se održavaju jednom sedmično.

Da li je potrebno predznanje za časove mentalne aritmetike?

Deca ne moraju imati nikakvo predznanje kada je reč o računanju, jer je program predviđen i za decu predškolskog uzrasta.

Šta je potrebno od knjiga i ostalog propratnog materijala za program mentalne aritmetike?

Sve što je potrebno, dobija se u samom centru u kome se organizuje nastava, i to je uključeno u cenu, što dalje znači da roditelji nemaju nikakve naknadne troškove.

Koje su obaveze roditelja kod programa mentalne aritmetike SuanPan?

Roditelji nemaju posebne obaveze, osim da podsete dete, ukoliko je to neophodno, da uradi domaći zadatak.

Kako se prati napredak dece u programu mentalne aritmetike?

Tokom svakog časa, mališani rešavaju testove pažnje, čiji su rezultati merljivi, tako da se stiče uvid u napredak polaznika. Pored toga, predavači prate promene i aktivnost kod svakog deteta, pa se o tome roditelji pisano obaveštavaju, u vidu izveštaja o radu i savladanosti programa.

Da li program mentalne aritmetike mogu upisati i odrasli?

Kao što smo naveli u tekstu, program je pre svega namenjen uzrastu do 14. godina, ali to nikako ne znači da kurs mentalne aritmetike ne mogu upisati i starije osobe. Iz tog razloga se program preporučuje svima, a naročito starijim ljudima zbog umanjenja mogućnosti za pojavu demencije, Alchajmerove bolesti i gubitka pamćenja.

Da li se stečene sposobnosti gube nakon završetka programa mentalne aritmetike?

Sposobnosti koje steknu deca ili odrasli polaznici tokom programa mentalne aritmetike, ostaju trajne. To možemo uporediti sa vožnjom bicikla – jednom usvojene tehnike, ostaju trajno usvojene, i ne moraju se obnavljati.

Da li se propušteni časovi mogu nadoknaditi?

Može se dogoditi da je dete ili odrasli polaznik sprečen da prisustvuje redovnom času, pa se u tom slučaju vrši nadoknađivanje i to u određenim popodnevnim i prepodnevnim terminima.

Mentalna aritmetika i jačanje samopouzdanja kod dece

Kada deca jednom usvoje tehnike računanja, ona mogu osnovne matematičke operacije izvoditi uvek bez greške, dok pri tome jačaju brojne mentalne funkcije. Na taj način mališani stiču sigurnost, i samopouzdanje ne raste samo pri školskim aktivnostima, već generalno, na svim životnim aspektima.

Metode mentalne aritmetike – SuanPan i Menar metoda

Kao što vidimo iz celog teksta, postoje različite metode i programi po kojima deca uče mentalnu aritmetiku. Pri upisivanju dece u školu, preporučujemo roditeljima da se najpre raspitaju o metodi koju dotična škola koristi i za koju smatraju da će biti pogodnija za njihovo dete.

Mentalna aritmetika cene:

Kurs mentalne aritmetike traje osam meseci, i cena je u proseku 550 evra. Može se platiti u više mesečnih rata.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Sinisa Peric
  08.12.2018 09:02

  Mentalna aritmetika je razvojni program koji pojačava koncentraciju, memoriju i pažnju. Sačinjena je iz aritmetičkih kalkulacija pri čemu se koristi samo ljudski mozak, i to bez ikakvih pomagala, kao što su olovka, papir, računar ili digitron.

  Ljubinka Sreckovic
  09.05.2017 10:21

  Koliko mi se samo cini, sa ovim ne treba nikako da se preteruje.

  Petar Jankovic
  24.04.2017 01:53

  Nikada mi nece biit zao da na obrazovanje svog deteta dam i poslednji dinar.

  Nikolina Pantelic
  11.04.2017 02:14

  Po meni, kako god da okrenete, ona nije nesto previse skupa. Sve ostalo je onda po meni samo gubljenje vremena i nista vie od toga.

  Ivan Stojanovic
  28.03.2017 07:09

  Po meni je cesto problem camo u roditeljima i u tome sto su u stanju da forsiraju decu i vise nego sto im mogucnosti dozvoljavaju.

  Jana Stankovic
  13.03.2017 09:33

  Naprotiv, ja bih svoje dete terao da uradi ovako nesto dok ne crkne.

  Marko Petrovic
  21.02.2017 10:45

  Slazem se da decu treba stimulisati ali po meni u svakom slucaju ne treba sa stimulacijom preterivati i decu dzabe forsirati.

  Biljana Brankovic
  03.02.2017 08:28

  Zaista ne mogu da shvatim zbog cega samo roditelji vole da u tolikoj meri forsiraju svoju decu.

  Dusan Markovic
  24.01.2017 08:19

  Mislim da roditelji malo preteruju po pitanju mentalne stimuacije dece.