Nectar Line nudi vam na dar svoje bogato znanje i iskustvo porodične pčelarske tradicije, uz vrhunski kvalitet kontrolisan od strane nadležnih ustanova. U našem asortimanu možete naći med, proizvode od meda, kao i prirodnu kozmetiku na bazi meda.
Pročitaj više
Užičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu.
Pročitaj više
Demetrin Vrt je maloprodajni objekat organske i zdrave hrane koji se nalazi na Dedinju. 100% organska hrana, voće, namazi i delikatesi u koje možete verovati
Pročitaj više
Zlato u tegli su ručno rađeni proizvodi od meda sa raznim ukusima, kao i čist, prirodan med koji će ojačati vaš imunitet. Proizvodi “Zlato u tegli” dostupni su u Beogradu al ii u celoj Srbiji
Pročitaj više
Zdrava hrana Bosiok nudi Vam veliki izbor proizvoda zdrave hrane. Značajno mesto u našoj ponudi imaju proizvodi namenjeni bezglutenskoj ishrani.
Pročitaj više
Pčelinjaci Stanković Mladenovac donose najslađe i najzdravije ukuse iz prirode na Vašu trpezu. Naši proizvodi sjedinjuju najlepše darove prirode sa visokokvalitetnim medom koji pčele požrtvovano skupljaju na blago zatalasanim i pitomim šumadijskim brdima
Pročitaj više
Zdrava hrana, program za dijabetičare, bezglutenski program, program za poslatičare, orašasti plodovi, i još mnogo toga u Beogradu.
Pročitaj više
Prodavnica zdrave hrane “Kod komšinice Jele” nalazi se na Čukarici. U ponudi je veliki izbor svežih zdravih namirnica na meru, svežeg voća, ceđenih sokova za poneti i kafe za poneti.
Pročitaj više
Crkveni proizvodi „Riznica duše“ nalaze se na Banovom Brdu. U svom asortimanu imaju veliki izbor ikona, kandila, svećnjaka, hilandarskih ikona, fresaka.
Pročitaj više
Ako zelite da vodite zdrav zivot, i koristite zdravu hranu, hranu proverenog kvaliteta, posetite nase prodavnice zdrave hrane u Beogradu gde nudimo siroku i bogatu paletu proizvoda za zdrav zivot i zdravu ishranu. Efedra zdravija hrana, pravi izbor za zdrav zivot.
Pročitaj više
Apis na latinskom jeziku znači pčela, pa se otuda uzgajanje pčela naziva apikultura ili pčelarstvo. Od bavljenja pčelarstvom, postoje direktne i indirektne koristi, a jedna od njih je med. Direktna korist je dobijanje proizvoda od medonosnih pčela i to su pre svega – med, matični mleč, propolis, polen, perga..., dok se indirektna korist ogleda u tome da pčele oprašuju biljke, pošto u našoj zemlji oko osamdeset posto biljaka oprašuju insekti.
Za med je poznato da ima višestruka pozitivna svojstva za ljudski organizam, te da jedino dijabetičarima nije preporučljiv. Koliko je zdrav govori i činjenica da je jedina namirnica koja može da ima neograničen rok trajanja.
U našem tekstu možete saznati niz korisnih i zanimljivih informacija o ovoj slatkoj namirnici koju nam na sto serviraju vredne pčele.
Kada kupujete med, postoji jedno nepisano pravilo a to je da prilikom odabira, teglu okrenete naopako; tada bi trebalo da se u unutrašnjosti tegle pojavi jedna kugla, koja će krenuti od dna ka vrhu – ovo je siguran znak da je med dobar i kvalitetan.
Postoji zaista mnogo vrsta meda, a za neke od njih, verovatno nikada niste ni čuli. Naravno, najpoznatiji su bagremov, lipov, livadski i šumski med, a ostale vrste su: cvetni med, heljdin med, kaduljin med, kestenov med, dračin med, planinski med, lavandin med, glogov med, evoljdin med, amorfin med, suncokretov med, med od maslačka, ruzmarinov med, repičin med, zlatošipkin med, manuka med...
Ovo je vrlo cenjena vrsta meda, prijatnog je ukusa i tamne je boje. Veoma brzo se kristališe. Dobija se od medne rose, i poseduje snažno antimikrobno i antiupalno dejstvo. Preporučuje se anemičnim osobama.
Za livadski med se kaže da je najzdraviji, zbog toga što u njemu ima najviše različitih sastojaka koje pčelice skupljaju po livadama na kojim raste najraznovrsnije cveće. Ukus mu je blag i aromatičan. Preporučuje se za podizanje imuniteta, i brži oporavak nakon bolesti. Odličan je kod astme i sezonskih alergija.
Za med slobodno možemo reći da je naš najbolji saveznik u očuvanju zdravlja. Med za imunitet je prava odluka ako se osećate slabašno, ako ste bolesni ili umorni. Za med važi izreka da on hrani i leči, i da je dar prirode.
U medu postoje čestice polena koje stimulišu imuni sistem da se bolje i lakše bori sa bolestima i infekcijama. Takođe, pomažu u proizvodnji belih krvnih zrnaca, koja su u stvari armija koja čuva i brani naš organizam.
Osim nektara i polena, u medu se nalazi i probiotska bakterija, koja stimuliše i pomaže imuni sistem čoveka.
Često ćete čuti da se postavlja pitanje da li je bolji vrcani ili ceđeni med? To su zapravo dva načina na koji se med odvaja od saća. Dakle, vrcani med se dobija vrcanjem, u centrifugi, nezaleženog saća. Pored vrcanog, spomenimo i presovani med, topljeni med, med u saću...
Ako imate alergijsku astmu, preporučuje se da uzimate cvetni med iz vaše okoline, jer on sadrži polen svih vrsta cveća koje može da bude uzročnik alergija. Inače, važi za izuzetno zdravu vrstu meda. Blagog je i prijatnog ukusa.
Kada se gleda nutritivno, može se reći da je med mešavina šećera i mnogo drugih materija. Pčele pretvaraju u fruktozu i glukozu nektar iz cveća koji je veoma bogat ugljenim hidratima. Fruktoza čini oko 38%, a glukoza oko 30%. Maltoze ima oko 7%, a saharoze oko 1, 5%. Dakle, svi šećeri u medu čine oko 75% ukupne količine meda.
Ovo bi bila jedna medena dijeta, da je tako nazovemo. Šećer izaziva veliki skok insulina, dok kod meda to nije slučaj. Drugačije rečeno, ako ne postoji nagli skok, nema ni naglog pada šećera. Pad insulina je ono što izaziva nekontrolisanu potrebu za slatkišima i napad gladi.
Dakle, šećer se u potpunosti može zameniti medom. Obično se za masti misli da su najveći neprijatelji vitke linije, ali je prava istina da je to u stvari - šećer. Da bismo to ilustrovali, navešćemo da se svaki gram šećera koji unesemo pretvori u dva grama telesne masnoće.
Bronhi med je odličan za iskašljavanje, jer razmekšava sluz, i pomaže kod njenog izbacivanja. Deluje na mišićna vlakna i čisti bronhije. Trebalo bi uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu, i to tako što se med otopi u ustima. Sastav bronhi meda je isot, oman, crni slez, ljubičica.
Kada kažemo med, onda to treba da se odnosi samo na čist proizvod pčela. Med je gusta, slatka, kristalasta ili sirupasta materija, obično od bledožute do tamnomrke boje, i veoma je specifičnog ukusa i mirisa. Dobija se od pčela medarica, ili od medonosnih pčela. Med u stvari, potiče od nektara, kao i od eksudacionih proizvoda bilja. Njih pčele sakupljaju, potom prerađuju i unose u saće.
Med je izuzetno zdrav, i hrana i lek, kao što vidimo iz celog teksta, ali da bi on ispoljio sva svoja lekovita dejstva, potrebno je da ga pravilno konzumiramo. Prvo pravilo glasi da med uzimamo drvenom kašikom a ne običnom, iz razloga da se ne bi uništile aminokiseline. Drugo pravilo jeste da se med ne guta odmah, već čovek treba da sačeka da se med pomeša sa pljuvačkom u ustima. Neki ljudi med razblažuju vodom, i to tako što jednu kašičicu meda pomešaju sa pola čaše mlake ili hladne vode.
Ukoliko preferirate da pijete čaj sa medom, tada je koristan savet da ne stavljate med u napitak dok je on još vreo, već da sačekate da se malo prohladi. Ukoliko biste pogrešno uradili, neki hranljivi sastojci meda bi bili uništeni pod dejstvom visoke temperature.
Ukoliko se med u tegli ušećeri, ne bi trebalo da ga otapate, već da ga konzumirate u takvom stanju.
Cena tegle meda zavisi od njegove vrste i može da se kreće i do 1000 dinara, dok je prosek oko 500-600 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.