Med

5.0 | 1 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Med
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Med

Apis na latinskom jeziku znači pčela, pa se otuda uzgajanje pčela naziva apikultura ili pčelarstvo. Od bavljenja pčelarstvom, postoje direktne i indirektne koristi. Direktna korist je dobijanje proizvoda od medonosnih pčela i to su pre svega – med, matični mleč, propolis, polen, perga..., dok se indirektna korist ogleda u tome da pčele oprašuju biljke, pošto u našoj zemlji oko osamdeset posto biljaka oprašuju insekti.

med

Za med je poznato da ima višestruka pozitivna svojstva za ljudski organizam, te da jedino dijabetičarima nije preporučljiv. Koliko je zdrav govori i činjenica da je jedina namirnica koja može da ima neograničen rok trajanja.

U našem tekstu možete saznati niz korisnih i zanimljivih informacija o ovoj slatkoj namirnici koju nam na sto serviraju vredne pčele.

Prodaja meda

Kada kupujete med, postoji jedno nepisano pravilo a to je da prilikom odabira, teglu okrenete naopako; tada bi trebalo da se u unutrašnjosti tegle pojavi jedna kugla, koja će krenuti od dna ka vrhu – ovo je siguran znak da je med dobar i kvalitetan.

Vrste meda

Postoji zaista mnogo vrsta meda, a za neke od njih, verovatno nikada niste ni čuli. Naravno, najpoznatiji su bagremov, lipov, livadski i šumski med, a ostale vrste su: cvetni med, heljdin med, kaduljin med, kestenov med, dračin med, planinski med, lavandin med, glogov med, evoljdin med, amorfin med, suncokretov med, med od maslačka, ruzmarinov med, repičin med, zlatošipkin med, manuka med...

Šumski med

Ovo je vrlo cenjena vrsta meda, prijatnog je ukusa i tamne je boje. Veoma brzo se kristališe. Dobija se od medne rose, i poseduje snažno antimikrobno i antiupalno dejstvo. Preporučuje se anemičnim osobama.

vrste meda

Livadski med

Za livadski med se kaže da je najzdraviji, zbog toga što u njemu ima najviše različitih sastojaka koje pčelice skupljaju po livadama na kojim raste najraznovrsnije cveće. Ukus mu je blag i aromatičan. Preporučuje se za podizanje imuniteta, i brži oporavak nakon bolesti. Odličan je kod astme i sezonskih alergija.

Med za imunitet

Za med slobodno možemo reći da je naš najbolji saveznik u očuvanju zdravlja. Med za imunitet je prava odluka ako se osećate slabašno, ako ste bolesni ili umorni. Za med važi izreka da on hrani i leči, i da je dar prirode.

U medu postoje čestice polena koje stimulišu imuni sistem da se bolje i lakše bori sa bolestima i infekcijama. Takođe, pomažu u proizvodnji belih krvnih zrnaca, koja su u stvari armija koja čuva i brani naš organizam.

Osim nektara i polena, u medu se nalazi i probiotska bakterija, koja stimuliše i pomaže imuni sistem čoveka.

Vrcani med

Često ćete čuti da se postavlja pitanje da li je bolji vrcani ili ceđeni med? To su zapravo dva načina na koji se med odvaja od saća. Dakle, vrcani med se dobija vrcanjem, u centrifugi, nezaleženog saća. Pored vrcanog, spomenimo i presovani med, topljeni med, med u saću...

med cena

Cvetni med

Ako imate alergijsku astmu, preporučuje se da uzimate cvetni med iz vaše okoline, jer on sadrži polen svih vrsta cveća koje može da bude uzročnik alergija. Inače, važi za izuzetno zdravu vrstu meda. Blagog je i prijatnog ukusa.

Nutritivna vrednost meda

Kada se gleda nutritivno, može se reći da je med mešavina šećera i mnogo drugih materija. Pčele pretvaraju u fruktozu i glukozu nektar iz cveća koji je veoma bogat ugljenim hidratima. Fruktoza čini oko 38%, a glukoza oko 30%. Maltoze ima oko 7%, a saharoze oko 1,5%. Dakle, svi šećeri u medu čine oko 75% ukupne količine meda.

Med za dijetu

Ovo bi bila jedna medena dijeta, da je tako nazovemo. Šećer izaziva veliki skok insulina, dok kod meda to nije slučaj. Drugačije rečeno, ako ne postoji nagli skok, nema ni naglog pada šećera. Pad insulina je ono što izaziva nekontrolisanu potrebu za slatkišima i napad gladi.

Dakle, šećer se u potpunosti može zameniti medom. Obično se za masti misli da su najveći neprijatelji vitke linije, ali je prava istina da je to u stvari - šećer. Da bismo to ilustrovali,  navešćemo da se svaki gram šećera koji unesemo pretvori u dva grama telesne masnoće.

Bronhi med

Bronhi med je odličan za iskašljavanje, jer razmekšava sluz, i pomaže kod njenog izbacivanja. Deluje na mišićna vlakna i čisti bronhije. Trebalo bi uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu, i to tako što se med otopi u ustima. Sastav bronhi meda je isot, oman, crni slez, ljubičica.

Pčelinji med

Kada kažemo med, onda to treba da se odnosi samo na čist proizvod pčela. Med je gusta, slatka, kristalasta ili sirupasta materija, obično od bledožute do tamnomrke boje, i veoma je specifičnog ukusa i mirisa. Dobija se od pčela medarica, ili od medonosnih pčela. Med u stvari, potiče od nektara, kao i od eksudacionih proizvoda bilja. Njih pčele sakupljaju, potom prerađuju i unose u saće.

Kako se pravilno jede med?

Med je izuzetno zdrav, i hrana i lek, kao što vidimo iz celog teksta, ali da bi on ispoljio sva svoja lekovita dejstva, potrebno je da ga pravilno konzumiramo. Prvo pravilo glasi da med uzimamo drvenom kašikom a ne običnom, iz razloga da se ne bi uništile aminokiseline. Drugo pravilo jeste da se med ne guta odmah, već čovek treba da sačeka da se med pomeša sa pljuvačkom u ustima. Neki ljudi med razblažuju vodom, i to tako što jednu kašičicu meda pomešaju sa pola čaše mlake ili hladne vode.

Ukoliko preferirate da pijete čaj sa medom, tada je koristan savet da ne stavljate med u napitak dok je on još vreo, već da sačekate da se malo prohladi. Ukoliko biste pogrešno uradili, neki hranljivi sastojci meda bi bili uništeni pod dejstvom visoke temperature.

Ukoliko se med u tegli ušećeri, ne bi trebalo da ga otapate, već da ga konzumirate u takvom stanju.

Med – cena:

Cena tegle meda zavisi od njegove vrste i može da se kreće i do 1000 dinara, dok je prosek oko 500-600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

Iskustva i preporuke posetilaca

05.11.2018
Uros Filipovic

Kada kupujete med, postoji jedno nepisano pravilo a to je da prilikom odabira, teglu okrenete naopako; tada bi trebalo da se u unutrašnjosti tegle pojavi jedna kugla, koja će krenuti od dna ka vrhu – ovo je siguran znak da je med dobar i kvalitetan.