Materijal za fasadu je raznolik. Fasada je veoma važna za svaku kuću, pošto ona predstavlja lice zgrade, koje svi najpre ugledamo kada prolazimo ulicom ili dolazimo kod prijatelja u goste. Boja fasade, materijal od koga je izrađena, određeni ukrasi i slično, i te kako utiču na stvaranje prvog utiska o porodici koja živi u tom domu.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde možete naći ponudu za MATERIJAL ZA FASADU

Beograd

Hemoluks farbara
Hemoluks farbara
Pilota Mihaila Petrovića 53g Pozovi

Farbara Hemoluks uspešno posluje od 1997. godine kao pouzdan partner svih majstora koji žele da nabave najkvalitetnije materijale za svoj posao ili uređenje doma. Veliki izbor boja, lakova, izolacionih materijala, dekorativnih tehnika za zido...
Pročitaj više

Ivas građevinski materijal
Ivas građevinski materijal
Put za Ovču 63 Pozovi

Uživajte u gradnji, uz najkvalitetniji Ivas građevinski materijal. Na dobro poznatoj adresi u Borči očekuje Vas širok asortiman građevinskog materijala za izvođenje najrazličitijih radova. Poseban akcenat stavljamo na termoizolacione i hidroi...
Pročitaj više

Grand Trade građevinski materijal
Grand Trade građevinski materijal
Vojvođanska 82
Surčin Pozovi

Stovarište građevinskog materijala koje se nalazi u Surčinu, bavi se prometom građevinskog materijala na veliko i malo. Za sve veće uzete količine robe, obezbeđen Vam je prevoz i istovar grajferom. Građevinski materijal Beograd....
Pročitaj više

Color Mania boje i lakovi
Color Mania boje i lakovi
Kirovljeva 35, Kumodraška 83
Čukarica Pozovi

Farbara Color Mania nalazi se na dve lokacije u gradu i nudi najveći izbor proizvoda za molerske i fasaderske radove. U našoj ponudi nalaze se visoko kvalitetne boje i lakovi, svih mogućih nijansi, a radimo i kompjutersko miksovanje boja. Tak...
Pročitaj više

AKCIJE koje možete iskoristiti za POPUST na MATERIJAL ZA FASADU

Klinker pločice 26 x 7 x 2 cm - cena po m2
12 Eur 10 Eur
Klinker pločice 26 x 7 x 2 cm - cena po m2 AKCIJA ističe za Preuzmi kupon
Farbara Kole
Farbara Kole
Braće Jerković 233d
Voždovac

Prodaja boja, lakova i gradjevinskog materijala. Širok asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta koji su namenjeni kako profesionalnim majstorima, tako i onima koji uživaju da samostalno uređuju svoj dom....

ARTerracotta fasadni keramički sistemi
ARTerracotta fasadni keramički sistemi
Vojvode Micka Krstića 1j, lok 1
Palilula

Neka fasada na Vašem objektu bude uvek u odličnom stanju, uz ARTerracotta fasadne keramičke sisteme. Naša firma nudi zdrave i energetski efikasne materijale jednog od vodećih proizvođača Roben iz Nemačke, čiji je ekskluzivni zastupnik i distr...

Gradjevinski materijal Vaš Dom
Gradjevinski materijal Vaš Dom
1. maja 38, Velika Moštanica
Čukarica

Nabavite sve što Vam je potrebno za gradnju stambenih i poslovnih prostora po konkuretnim cenama, posetite stovarište Vaš Dom. U našoj ponudi nalazi se sve što je potrebno za izvođenje kompletnih građevinskih radova, termo i hidroizolaciju, a...

Farbara Lane Kolor
Farbara Lane Kolor
Bulevar revolucije 41, Kaluđerica
Grocka

Farbara Lane Kolor pruža mogućnost višestrukog izbora najkvalitetnijih materijala za sve vrste završnih radova u građevinarstvu, kao i alata. Naš asortiman koji čine proizvodi vodećih domaćih i stranih proizvođača, redovno se obogaćuje novim ...

Farbare Ocean color
Farbare Ocean color
Tošin bunar 148
Novi Beograd

Farbare Ocean Color nude sve što Vam je potrebno za adaptaciju stambenog ili poslovnog prostora. Nalazimo se na dve lokacije na Novom Beogradu - Tošin bunar 148 i Bulevar Milutina Milankovića 28 i Tošin bunar 236. U našoj ponudi imamo veliki ...

Irganox boje i lakovi
Irganox boje i lakovi
Ratka Pavlovića 8a
Grocka

U farbari Igranox naćićete sve što je protrebno za sređivanje Vašeg doma ili poslovnog prostora. Imamo veliki izbor boja za unutrašnje zidove, fasade, metal, drvo, staklo, tonere, lepkove, boje u spreju, lakove, kao i sav potreban alat i prib...

Šabac

Boje, fasade i tapete Terracotta
Boje, fasade i tapete Terracotta
Mačvanska 27

Bilo da su Vam potrebne boje, lakovi, fasade ili tapete, posetite farbaru Terracotta koja je jedna od vodećih u Šapcu. Naš bogat asortiman čine proizvodi poznatih brendova dostupni uz brojne popuste. Pružamo i usluge izvođenja radova od str...

Materijal za fasadu je raznolik. Fasada je veoma važna za svaku kuću, pošto ona predstavlja lice zgrade, koje svi najpre ugledamo kada prolazimo ulicom ili dolazimo kod prijatelja u goste. Boja fasade, materijal od koga je izrađena, određeni ukrasi i slično, i te kako utiču na stvaranje prvog utiska o porodici koja živi u tom domu.

Međutim, fasada ima i svoju drugu ulogu. Naime, da li ste znali, da se oko trideset posto toplotne energije gubi upravo preko spoljašnjih zidova ukoliko su loše izolovani?

Materijal za fasade

Upravo iz tog razloga, veoma je bitno kakav materijal ćemo koristiti kod izrade fasade. Postoje takozvane termoizolacione fasade, od kojih je najpopularnija demit fasada.

Da biste, po završetku radova dobili lep izgled svoje kuće, potrebno je nabaviti kvalitetan materijal, pa možemo krenuti od lepila. Osnovu fasade može činiti stiropor, koji se lepi na podlogu i to uz pomoć odgovarajućih lepkova.

Veoma je važno da odaberete dobar lepak, jer on ima elastična svojstva, što vam garantuje da se na fasadi kasnije neće pojaviti pukotine.

Kao osnova za fasadu, može da se koristi i kamena vuna, koja je takođe termoizolacioni materijal.

Kada je reč o stiroporu, postoje različite debljine, kao što su pet i osam centimetara. Kod nas u Srbiji, uobičajeno je da se koristi popularno nazvana fasadna petica. Ipak, u drugim zemljama Evrope, kao što su Nemačka, Slovenija, Francuska, a koje se nalaze u istim klimatskim zonama, najčešće se koristi stiropor debljine osam centimetara, jer jedino on ispunjava kriterijume kvalitetne termoizolacije.

Fasada mora imati i svoju mrežicu. Naime, kada se fasada obloži, sledi postavljanje zaštitne mrežice. Korisno je imati informaciju da je neophodno nabaviti odmah deset posto više mrežice nego što je površina fasade, a razlog tome je što se spojevi dve mrežice rade sa oko deset posto preklopa.

Svaka fasada ima i svoj završni sloj. Najpre se površina dobro izgletuje i na taj način pripremi. Sam završni sloj može biti u različitim bojama i teksturama, čime se postiže željeni estetski izgled.

Završni malter trebalo bi da poseduje UV stabilizator što će osigurati postojanost boje fasade kroz dugi niz godina.

Znamo da je fasada kuće izložena svim vremenskim prilikama i neprilikama, to jest, „lice“ naše kuće zapljuskuju kiše, greje jako sunce, zimi zavejava sneg... Iz svih tih razloga moramo voditi računa da materijal od koga je fasada kuće izrađena bude visokog kvaliteta, kako bi fasada pružila neophodnu termoizolaciju, ali i lepotu doma u kome živimo.

Materijal za fasadu cene

Kao što vidimo iz celog teksta, pri nabavci materijala za fasadu ne bi trebalo štedeti, kako bismo na kraju bili zadovoljni u dugom nizu godina.

Kada je reč o cenama, za kvalitetan lepak bi trebalo izdvojiti oko 1,3 evra po kvadratnom metru u proseku, pri čemu je potrošnja od osam do deset kilograma po jenom kvadratu fasade.

Kada se govori o kvadratnom metru stiropora, tada bi trebalo platiti oko 1,9 evra za fasadnu peticu, dok za stiropor debljine 8 centimetara, neophodno je izdvojiti 2,9 evra/m2.

Sasvim sigurno vas zanima i orijentaciona cena mrežice, i ona iznosi oko 0,25 evra po metru kvadratnom.

Na kraju, navešćemo da je važno da obratite pažnju prilikom kupovine da materijal ima pisanu garanciju i atest.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Miodrag Kostic
  21.07.2018 12:09

  U firmi Grand trade mozete kupiti kompletan materijal za fasadu po veoma povoljnim cenama. Imaju veliki izbor a dobar kvalitet. Moje preporuke za njih.

  Petar Jankovic
  08.08.2017 01:03

  Materijal za fasadu je materijal koji se moze kupiti na raznim mestima u Beogradu. Jedino je mozda stvar u tome da se cene tog materijala mogu razlikovati od slucaja do slucaja tako da je uglavnom kvalitet ili dugotrajnost to sto moze da ga odredi.

  Jana Stankovic
  13.05.2017 10:09

  Samo treba da znate da je materijal za fasadu nesto sto u svakom slucaju treba da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Ivan Stojanovic
  10.05.2017 07:18

  U svakom slucaju je problem u tome sto ovaj materijal nije ni malo jeftin. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

  Marko Petrovic
  25.04.2017 09:28

  Koliko mi se samo cini, sigurno da moze ovaj materijal da se plati.

  Biljana Brankovic
  12.04.2017 11:31

  Po pravilu, ovaj materijal mora da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

  Dusan Markovic
  12.04.2017 11:08

  Treba samo da kupite kvalitetan materijal za fasadu. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.