Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Maska za ronjenje
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Maska za ronjenje

Ako ste se odvažili da imate bliski susret sa šarenim ribicama i raznobojnim koralima, da istražujete pećine, i dobijete približan utisak kako je to bilo kapetanu Nemu u Nautilusu, u čuvenom romanu Žila Verna „20 000 milja pod morem“, biće vam potrebna ronilačka oprema. A ona obavezno podrazumeva masku. 

 

Maske za ronjenje

Svakako, u vodi ne bismo videli ništa da nemamo masku. Ipak, ronilačka maska nije tako jednostavan deo opreme kao što izgleda, pa ćemo se sada malo više upoznati sa njom. 

Postoji takozvana osnovna, ABC ronilačka oprema, i ona podrazumeva masku, peraja i disalicu. 

Pod vodom, sve što se vidi je mutno i nejasno. Voda je gušća od vazduha, pa je prelamanje svetlosti u vodi drugačije. Naš vid je prilagođen prelamanju svetlosti u vazduhu, pa zbog toga pod vodom ne možemo da vidimo precizno. 

Funkcija ronilačke maske jeste da stvori prostor između očiju i vode. Taj prostor imitira prirodni ambijent, što sve doprinosi da i pod vodom možemo videti oštro i jasno. 

Koje vrste maski za ronjenje postoje?

Možemo ih razlikovati po veličini, i to od malih do velikih. Druga podela je po obliku, pa tako postoje okrugle, ovalne, kao i razne moderne maske futurističkih oblika. Sledeća podela je po zapremini, pa tako razlikujemo ronilačke maske sa malim volumenom, kao i sa velikim volumenom, koje karakteriše velika preglednost i široko vidno polje.

Koja je prednost maske za ronjenje u odnosu na naočare za plivanje?

Naočare za plivanje nemaju, dok ronilačka maska ima segment za nos, koji će sprečiti ulazak vode u nozdrve, što nam sve omogućava izjednačavanje pritiska. 

Ronilačke maske

Maske poseduju kaljeno temperirano sigurnosno staklo, koje može biti i sa dioptrijom. Udobna obrazina nam osigurava lepo prijanjanje uz lice, dok brzo i jednostavno podešavanje omogućava podesivi remen zajedno sa nepovratnom kopčom. Ram mora da bude od nekorozivnog materijala. 

Od čega se izrađuju maske za ronjenje?

Najveći broj maski se izrađuje od silikona, ali možemo pronaći i kombinaciju plastike i gume. Silikonske maske se preporučuju  zbog svog kvaliteta, i zato što bolje prijanjaju uz lice ronioca. 

 

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine maske za ronjenje?

Veoma je bitno da vam maska dobro pristaje, jer ukoliko to nije slučaj, ona neće dobro dihtovati i napuniće se vodom. Zamislite da ronite, a sve vreme praznite ronilačku masku koja se konstantno puni vodom. Na taj način, ronjenje vam neće predstavljati zadovoljstvo, dok ne kupite adekvatan deo opreme.

Ako vam maska fino prijanja, morate je lepo namestiti, i zategnuti remen. Stvari na koje treba obratiti pažnju jeste da segment za nos bude odgovarajući kao i to da vas maska nigde ne žulja. 

Vrste silikonskih maski

Ako ste se odlučili za kvalitetne silikonske maske, onda bi trebalo da znate još par detalja. Silikon može biti crn ili providan. Mi vam preporučujemo crn, iz razloga što ne menja boju i praktičan je. Providan ponekad može da požuti, pa maska može delovati starije nego što jeste. 

Kako se održava maska za ronjenje?

Kada kupite novu masku, njena stakla će biti presvučena tankim zaštitnim filmom, kao zaštitom od oštećenja. Neophodno je da ovaj film skinete, pre nego što ćete prvi put zaroniti. Postoji sredstvo protiv zamagljivanja, koje ćete stavljati pre svakog ulaska u vodu, pa će maska uvek biti kristalno čista i pogled kroz nju sasvim jasan. 

Kada ste završili sa ronjenjem i uživanjem u morskom plavetnilu, neophodno je da masku isperete slatkom vodom, lepo je osušite i ostavite na suvom mestu. 

Možda vam se čini da oko ronilačke maske ima puno posla, ali setite se da bez nje, ne biste mogli videti čarobne lepote podvodnog sveta i biti deo te magije. 

Maska za ronjenje – cena:

Cena maski za ronjenje se kreće od 1700 din. sve do 8900 dinara, u zavisnosti od modela.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

03.12.2018
Dragana Misic

U danasnje vreme postoje razlicite maske za ronjenje. Naravno, sve je pitanje za sta vam tacno trebaju. Ukoliko planirate da kupite neku proesionalnu ronilacku opremu onda je najbolje da se prirpemite da za kvalitetnu masku izdvojite oko 100 eura pa na vise.

16.05.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju mora ona da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

16.05.2017
Milen Jovanovic

Po svemu sudeci sto se ove maske tice, troskovi nikako ne mogu da budu previse u drugom planu.

28.04.2017
Lea Stankovic

Po pravilu, sto se nje tice, sigurno se necete odluciti za kvalitet. Druge stvari i nisu bas toliko vazne.

18.04.2017
Filip Milutinovic

Po meni ako nesto treba i mora da se plati, onda je to maska za ronjenje i nista vise sem toga.

31.03.2017
Simona Vucinic

Po pravilu sto se tice ove maske. Kvalitet je veoma vazan, kako pre tako i kasnije tokom samog ronjenja.

16.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Moze ona ipak da se kupi po koliko tolik povoljnim cenama.

27.02.2017
Marta Dencevic

Sto se ove maske tice, kvalitet je veoma vazan. Ne treba se bas sa ovim igrati.

08.02.2017
Todor Markovic

Najvaznija stvar kod maske za ronjenje je kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

30.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, sto se maski tice, one su naravno veoma bitan deo opreme ali je veoma vazno i to da znate da nije ni bas toliko skup.

11.01.2017
Janko Zivanovic

Sto se tice maske za ronjenje samo treba da vodite racuna o tome da bude kvalitetna. Sa druge strane, potrebno je i da se taj kvalitet plati.

22.12.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju maske za ronjenje, odmah treba da zante da je potrebno da kupite neku koja je bas kvalitetna.

05.12.2016
Petar Jankovic

Sva sreca pa u danasnje vreme maske za ronjenje mogu da se kupe i to po veoma povoljnim cenama.

18.11.2016
Jana Stankovic

Ukoliko vam je potrebna kvalitetna maska za ronjenje, onda je najbolje da posetite ronilacki klub Poseidon divers.

31.10.2016
Biljana Brankovic

Po meni ukoliko je kvalitetna maska za ronjenje, svakako da ne treba da zalite nesot posebno novac da biste kupili onu koja je kvalitetna.

07.09.2016
Marko Petrovic

Ukoliko vam je potrebna kvalitetan maska za ronjenje, svakako treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem. Maska za ronjenje je nesto sto u svakom slucaju mora da bude kvalitetno i kvalitetno izabrano.

02.08.2016
Dusan Markovic

Kvalitetna maska za rodnjenje mora da bude sastavni deo svake ronilacke opreme. Ukoliko se vec odlucite da kupite masku za ronjenje, onda svakako treba da birate iskljucivo vrhunski kvalitet. Pri tome, ne treba ni da zalite novac. Kvalitetna maska za ronjenje je pre svega dizajnirana da tripi velike pristiske ispod vode.

01.07.2016
Ivan Stojanovic

U danasnje vreme postoje razlicite maske za ronjenje. Naravno, sve je pitanje za sta vam tacno trebaju. Ukoliko planirate da kupite neku proesionalnu ronilacku opremu onda je najbolje da se prirpemite da za kvalitetnu masku izdvojite oko 100 eura pa na vise.