Sta je to masinski malter? Fasaderski radovi predstavljaju izradu završnog sloja na fasadi kuće. Veoma je bitno koristiti malter dobrog kvaliteta, obzirom na to da je fasada kuće izložena svim atmosferskim uticajima – na nju će padati kiša, zavejavaće je sneg, grejaće je sunce, duvaće je vetar... 

Iz tog razloga, odabir materijala prepustite majstorima a vi uživajte u novom ruhu koje će vaša kuća dobiti.

Vrste maltera

Mnogi ljudi možda ne znaju koje vrste maltera postoje, a u planu su im radovi tog tipa. Kratko ćemo vas informisati o tome.

- Gipsani malter

- Krečni malter

- Gipsano-krečni malter

- Cementni malter

- Produžni malter.

Pošto gips upija vlagu iz vazduha, gipsani malter se pre svega koristi u zatvorenim i suvim prostorijama. To je u stvari, jedna vrsta mešavine građevinskog gipsa i peska uz dodatak vode. Ne možete ga koristiti za zidanje, već samo za malterisanje. Ukoliko postoje neravnine na unutrašnjim zidovima, sa gipsanim malterom one će nestati.

Krečni malter je „2 u 1“, odnosno, koristi se i za zidanje i za malterisanje. Ovakvi malteri nisu preterano čvrsti, pa se pri štemovanju lako skida malter i pretvara se u prašinu. 

U zavisnosti koju gustinu maltera želite da postignete, toliko ćete vode dodati u gipsano-krečni malter. Uz pomoć ove vrste maltera dobićete izuzetno glatke površine vaših unutrašnjih zidova.

Ako vam je potreban malter velike čvrstoće, onda je za vas cementni malter. Ako zidate u letnjim mesecima, ovaj malter je pogodan, ali ćete morati da ga zalivate vodom da ne ispuca. On se brzo učvršćava, pa je potrebno da majstor radi brzo i ne smeju se mešati velike količine maltera.

Poslednji u ovom našem nizu, ali ne i najmanje važan je produžni malter. Smesa se dobija tako što se cementnom malteru doda kreč. Može se koristiti pri malterisanju i spoljnih i unutrašnjih površina.

Mašinski malter – iskustva

Ukrasni fasadersi radovi mogu se izvoditi na tradicionalni način, to jest, nanošenjem prvog sloja u vidu krečno cementnog maltera. Kod savremenog načina, nanosi se sloj mašinskog maltera. Kao završni sloj mogu se postaviti plemeniti ili plastični malterski premazi a na kraju se nanose fasadne boje. 

Plemeniti malter, predstavlja suvu smešu koja se proizvodi industrijski, i postoji više vrsta ovakvog maltera. Češljani plemeniti malter, nabacuje se u sloju od 10 do 15 mm. Posle sušenja, čeličnim nožem se sa njegove površine ostruže 1-2 mm da bi izgledao kao obrađeni prirodni kamen. Prskani plemeniti malter nanosi se na podlogu pištoljem za prskanje. 

Plastični malteri, napravljeni su od agregata, boje i veziva od smole u disperzivnom stanju. Spomenimo valjani, zaribani, prskani i glatki gletovani malter. 

Uz pomoć kvalitetnog maltera, a kasnije i završnog krečenja fasade, možemo reći da ste „našminkali“ svoju kuću, koja sad može ponosno da se šepuri među ostalim kućama u ulici, jer ima novi šmek zahvaljujući veštim majstorima.

Mašinski malter – cena

Za uslugu mašinskog malterisanja, potrebno je izdvojiti od 6 do 8 evra po kvadratnom metru. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Masinski malter
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Miroslav Jagnjic

Masinski malter je prvi sloj maltera koji se nanosi kada se izvodi ovaj tip radova. Uglavnom primera radi ako gradite kucu onda je potrebno da pronadjete nekog kvalitetnog majstora. Cuo sam za mesto koje se zove ASV Malteks. Momci su poprilicno odgovorni i profesionalni.

10.05.2017
Simona Vucinic

Masinski malter debelo mora da se plati.

25.04.2017
Milen Jovanovic

Moje je licno misljenje takvo da on moze da se uradi bez nekih vecih problema. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

28.03.2017
Marta Dencevic

Po meni je ovo ubedljivo najbolja vrsta malterisanja.

14.03.2017
Filip Milutinovic

Kako god da okrenete, ovo je posebna vrsta maltera u koju zaista po meni treba da imate puno poverenje.

22.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Po meni je masinski malter odlucna stvar. Ukoliko se za njega odlucite, sigurno se necete pokajati kasnije.

06.02.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju je masinksi malter nesto sto mora puno da kosta. SVe drugo je ako mene pitate, daleko manje vazno.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

Moje je licno misljenje da ovu vrstu maltera treba izbegavati.

06.01.2017
Todor Markovic

Koliko je meni poznato, masinski malter je veoma dobro i korisno resenje.

19.12.2016
Jana Stankovic

Ipak je masinski malter, potrebno da vam uradi neko kome to definitivno ude od ruke. Ipak je masinsko malterisanje savremena tehnologija u radu.

01.12.2016
Janko Zivanovic

Ukoliko vam je potrebno masinsko malterisanje, samo treba da se opredelite za kvalitet i onda u tom slucaju vise nista nema da brinete. Veoma je vazno da se masinski malter napravi od kvalitetnih sastojaka.

25.10.2016
Petar Jankovic

Masinski malter je nesto sot je u svakom slucaju veoma korisno i veoma brzo zavrsava posao medjutim, ono sto je problem je to da masinski malter uzasno puno kosta a to nije ono sto je dobro.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

Koliko mogu da vidim masinski malter postaje u poslednje vreme popirlinco popularan. Masinski malter je nesto u sta mozete imati puno poverenje.

22.07.2016
Marko Petrovic

Masinski malter je prvi sloj maltera koji se nanosi kada se izvodi ovaj tip radova. Uglavnom primera radi ako gradite kucu onda je potrebno da pronadjete nekog kvalitetnog majstora. Cuo sam za mesto koje se zove ASV Malteks. Momci su poprilicno odgovorni i profesionalni.

24.06.2016
Dusan Markovic

Koliko je meni poznato ovaj tip maltera je nesto cistiji od onog obicnog. Verovatno i nesto kvalitetniji. Takodje, koliko mi je poznato cena je obicno oko 8 eura po kvadratu.