Evo recepta kako napraviti dobar malter: uzeti cement, zatim dodati pesak i vodu. Sve izmešati da bude gusto kao pavlaka. Ako ste zapisali, idemo dalje. 

Šalu na stranu, ovo je ozbiljan posao koji je neophodno prepustiti profesionalcima. Da se ne bi malterisanje pretvorilo u – maltretiranje (nije slučajno što ove dve reči slično zvuče) kontaktirajte molera sa iskustvom i glava vas neće boleti.

Malterisanje kuća

Razlikujemo dve vrste malterisanja, a to su spoljašnje i unutrašnje. Za spoljašnje malterisanje upotrebljava se cementni a za unutrašnje meki krečni malter.

Interesantno je reći da majstor nabacuje malter snažnim zamasima ručnog zgloba tako da se malter na zid zalepi u obliku široke lepinje. Potom, malter se izgladi velikom glačalicom, pomicanjem tamo-amo u vodoravnom smeru, povlači se preko maltera prema gore. Majstor će glačalicu držati koso. 

Ostaće i šuplja mesta, odnosno rupe. Takva mesta se izravnavaju zidarskom lopaticom. Ako su velike površine na kojima je potrebno uraditi malterisanje, majstori će pre malterisanja prikucati letve na zid u razmacima od oko 150 cm, između kojih se zid može izmalterisati deo po deo. 

Malterisanje – iskustva

Na prvi sloj mogu se naneti različite vrste ukrasnog maltera. Na malter za unutrašnje zidove, nanosi se još i malter od gipsa. Postoji i gotova mešavina ove vrste maltera koja se može kupiti u prodavnicama, a može je napraviti i vaš moler.

Mašinsko malterisanje

Kao što podnaslov kaže, ovo je tehnika koja nije ručna, već se radi uz pomoć mašine za mašinsko malterisanje. Kako izgleda ta metoda u praksi? Odgovarajuća mašina nanosi na zid mašinski pripremljen malter, odnosno – mašinski malter, koji se doprema u džakovima ili u rinfuzi pomoću silosa. 

Razlika između klasičnog i mašinskog malterisanja

Nasuprot klasičnom malterisanju, mašinsko malterisanje ima određene prednosti, kao što su veća brzina rada, bolji kvalitet omalterisanih površina, dovoljno je četiri čoveka po objektu po mašini, nema rasturanja materijala...

Mašinsko malterisanje podrazumeva i postavljanje pocinčanih ugaonih profila kao zaštitnika svih ivica koje se malterišu – prozorske špaletne, uglovi, stubovi, grede i slično. Ovi profili omogućavaju kvalitetniju ugradnju maltera i pružaju veću otpornost na udar.

Tipovi maltera za malterisanje

Gipsani malter, to je mešavina jednog dela građevinskog gipsa i drugog dela peska uz dodatak vode. Ovakav malter se ne koristi za zidanje već samo za malterisanje. 

Krečni malter, on se već koristi i za malterisanje i zidanje.

Gipsano-krečni malter se koristi da bi se dobile izuzetno glatke površine unutrašnjih zidova.

Cementni malter, veoma je pogodan za korišćenje u vlažnim prostorijama jer to ne utiče na njegovo učvršćavanje. Ovakav malter je velike čvrstoće i nepropustan je za vodu, koristi se za zidanje u letnjim mesecima.

Produžni malter, dobija se dodavanjem kreča cementnom malteru. Primenjuje se za spoljašnje i unutrašnje radove. 

Za kraj, reći ćemo, da ako ste mislili da je malterisanje jednostavan posao, jako ste se prevarili. Ono zahteva pre svega znanje i iskustvo, te veštinu u radu. Da bi sve bilo odrađeno brzo, pedantno i kvalitetno, angažujte profesionalce, jer oni znaju sve tajne ovog zanata a koje su u službi estetike vašeg životnog prostora.

Malterisanje – cene

Ručno malterisanje zidova, cena se kreće od 6 do 9 evra po kvadratnom metru, što je i cena za ručno malterisanje plafona.

Cena mašinskog malterisanja je od 6 do 8 evra po metru kvadratnom.

Za malterisanje fasade, potrebno je izdvojiti u proseku 14,5 evra po kvadratnom metru, što uključuje i obijanje stare fasade. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Malterisanje
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

02.11.2018
Miodrag Kostic

Ukolik gradite kucu, onda cete svakako doci i do ove faze izvodjenja radova. Malterisanje bi trebalo da ide jako brzo i efikasno. Ukoliko nekog majstora posebno placae za malterisanje onda je prosecna cena oko 7 eura.

10.05.2017
Simona Vucinic

Kako god da okrenete, malterisanje nije bas previse jeftino.

25.04.2017
Milen Jovanovic

Moze malterisanje da se uradi bez nekih vecih problema.

28.03.2017
Marta Dencevic

Sto se njega tice, kvaltiet je sigurno i vise nego vazan. Sve drugo je daleko manje vazno i bitno.

14.03.2017
Filip Milutinovic

Sto se ove tehnike tice, naravno da je kvalitet pre ili kasnije veoma potreban. Sve drugo je po meni cisot gubljenje vremena.

22.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Kako god da okrete, kod malterisanja je veoma vazan kvalitet. Sve drugo je nebitno.

06.02.2017
Mihajlo Nastasovic

U danasnje vreme, svaki majstor moze bez nekih vecih problema malterise.

25.01.2017
Nikolina Pantelic

Koliko mi se samo cini, sto se ovoga tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Druge stvari i nisu bas toliko vazne.

06.01.2017
Todor Markovic

Sto se ovoga tice,samo treba da potrazite neko provereno lice.

19.12.2016
Jana Stankovic

Svaki pravi majstor bi treba da ume i da malterise bez nekih vecih problema.

01.12.2016
Janko Zivanovic

Po pitanju malterisanja, samo treba da se opredelite da to uradite odmah cim izgradite neki objekat i vise nista po tom pitanju ne treba da brinete.

16.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vam je potrebno kvalitetno malterisanje, ubedljivo je onda najbolje resneje da posetite molersku radnju Gips Plus i da samo tamo vidite sta je kvalitet.

25.10.2016
Petar Jankovic

Malterisanje kao i svi drugi gradjevinski radovi uvek uzasno puno kosta. To je ono sto je uvek nekako veliki problem.

26.08.2016
Ivan Stojanovic

Po pitanju malterisanja, ukoliko planirate da ga radite sami mozda je bolje da od toga odustane pogotovo kada govorimo i nekim finijim radovima. Jendnostavno, ako pogresite bice potrebno dosta vremena da se gresak ispravi.

22.07.2016
Marko Petrovic

Ukolik gradite kucu, onda cete svakako doci i do ove faze izvodjenja radova. Malterisanje bi trebalo da ide jako brzo i efikasno. Ukoliko nekog majstora posebno placae za malterisanje onda je prosecna cena oko 7 eura.

24.06.2016
Dusan Markovic

Ovo je sastavni deo svake izgradnje kuce. Nekako mi se cini da vecina majstora i dalje postuje staru tehniku rada. Zbog otga, svima koi rade kucu mogu slobodno da kazem da nema zurbe sa ovim tipom radova.